Egymásnak adogatják a kilincset a beszélő fejek a tévében, hogy meggyőzzenek minket: nyugodtan bízzunk a bankrendszerben. De a betétesek többé nem hisznek nekik. Az év eleji bankcsődök, melyek nyomán a 2008-as válságnál is több eszközállomány veszett oda, megtanították az embereket, hogy azonnal vegyék le minden egyes fillérjüket a bankszámláikról. A bankok erre a műveletre önkényes einstandokkal és a betétesek pénzének túszul ejtésével reagáltak, de ez még inkább felgyorsítja a menekülési folyamatot.

A tudomány végleg leírta magát, miután a replikációs krízis végett semmilyen pszichológiai vagy közgazdasági jellegű kutatást nem lehet többé komolyan venni, de még konkrét orvosi vagy fizikai kutatási területeken is csütörtököt mondtak az agyonnobeldíjazott tudósok. Mindezen akciók a tudóstársadalom utolsó parolázásai, mielőtt rajongótáboraikkal együtt végleg le nem süllyednek a tenger fenekére.

A kitalált COVID-járvány és annak elbaltázott kezelése világháborús mértékű pusztítást és halálozás-hullámot keletkeztetett, a hatástalan és mérgező vakcinák tömegeket kényszerítettek tolószékbe, örök nyomorúságba, vagy akár koporsóba.

Politikusainkba vetett bizalom a földbe fúródott: míg a második világháborút követő évtizedekben a népesség bő 75%-a feltétel nélkül bízott elöljáróiban, mára ez a számarány 25 százalék alá zuhant.

Uzleti Bizalom Alacsony

A magukat istenembereknek képzelő kapitalisták is elszenvedték a hanyatlást. Egy üzleti bizalmat feltérképező statisztika szerint az ügyvezető igazgatók 84%-a gondolja úgy, ügyfeleik és vásárlóik megbíznak az általuk irányított cégek termékeiben és azok kifogástalan minőségében. Vásárlói és ügyfél részről ugyanezen arány 27%-ot mutat.

A kapitalista munkáltatók immár mindennemű kapcsolatukat elvesztették a valósággal, hamarosan tömegével tapasztalhatják meg a kapitalista CEO-k és közgazdászok, milyen érzés a gumiszoba négy fala közt éldegélni.

Manapság már senki nem csodálkozik azon, ha egy párizsi étterem bogarakkal teli menüket kínál az étlapján, holott kicsivel korábban legfeljebb egy horrorfilm keretein belül képzelhettünk el hasonlót.

A valóság talaján mozgó intézmények mindegyikében elvesztette az emberiség a bizalmat, s ezt az eróziót a fejünk fölött átütött koronavírus-járvány turbó fokozatra kapcsolta.

Mi a helyzet a virtualitás szférájában? Hajdanán az internetet a korlátlan szabadság és véleménynyilvánítás mekkájaként prezentálták elénk elöljáróink, ahol egy, a valósághoz képest kockázatmentesebb környezetben hinthetjük éterbe mindennemű örömünket és bánatunkat, nézeteinket a nagyvilág politikai és közéleti eseményeiről.

Trapped In Vr

Most ott tartunk, hogy aki merészel véleményt nyilvánítani egy fórumfelületen, vagy azt rendeltetésének megfelelően használni, örök kitiltásra kerül a náci moderátorok által. Aki saját életéről merészelne bejegyzéseket tenni Facebook-on, azokat ismerőseik törlik ki a létezés jogából. A felszólalás jogával élni merészelőket bannolják vagy zár alá helyezik Instagramon, YouTube-on és Facebookon egyaránt.

Kicsit tágabban értelmezve az internet kereteit, szintén mindenütt cenzúrába, valósághamisításba, szélhámosságba és hazugságba ütközünk. Nem szükséges az antiszociális médiumok idomítandó kiskutyájául szegődnünk, amennyiben szeretnénk részesedni az internet áldatlan hatásaiból.

Az Amazonon és temérdek eshopban kapható ebook-okat immár valós időben írják át. Roald Dahl méltán világhírű norvég író könyveiben (ki felnőtteknek és gyerekeknek szóló regényeket egyaránt szerzett) a XXI. század PC-gender-LMBTQ ideájának megfelelően átszerkesztésre kerültek a mentális egészségre, erőszakra, genderre és rasszra utalásokat tevő bekezdések.

Ugyanígy a WHO rendre átirkálta a 2009-es sertésinfluenza és a 2020-as COVID idején a pandémia, védőoltás és nyájimmunitás definícióját, megcáfolván ezzel egy több évtizedes konszenzust. A fogalmak újbeszél-szerű valós idejű megváltoztatására azért volt szükség, mert az eredeti definícióknak megfelelően nem lehetett volna a semmire világjárványt hirdetni, nem lehetett volna a kísérleti COVID vakcinákat védőoltásokként beharangozni és a nyájimmunitáshoz elegendő lett volna, ha szépen mindenkin átszalad egyszer a betegség. Így nem lehetne behazudni, hogy kizárólag oltások által győzhetjük le a tévékábeleken és wifi jeladókon át minden háztartást elérő szörnyű pandémiát.

Covid Headshot

A Wikipédiát a globális magántőke és az államhatalmak egyaránt kontroll alatt tartják, s naponta írkálják át benne a különböző szócikkek anyagait az aktuális hatalmi érdekeknek megfelelően. A klímaváltozást taglaló szócikkekből százmillió euró nagyságrendű támogatást elnyerő cenzorok törölgetik rendre a klímaválság-szkeptikus tudósok véleményeit. Rendkívül elhűlnénk, ha tudnánk, hogy csak a recesszió definícióját hányszor módosították pénzen megvett szerzők az elmúlt hónapokban!

A COVID-járvány idején a vakcinákkal szemben kritikát megfogalmazni merészelő doktorok, tudósok hivatalos tisztségüktől virtuálisan megfosztatván konteós foglalkozást nyertek a szerkesztők részéről. Mindenütt betiltott, ellehetetlenített, vagy akár meg is gyilkolt „konteósnak” lenni nyilván a kenyérkereset egyik formája, s PHD diplomát is bárki szerezhet összeesküvés-elméleteskedésből.

Tudjuk jól az antiszociális médiáról, hogy annak minden instrumentuma temérdek adatot gyűjt rólunk, s ezek nagyja a titkosszolgálatok asztalán landol. A TikTok nem is tagadja, hogy egy kínai kémapp volna, hiszen felhasználói mindennemű interakciója kapcsán törvény kötelezi őket, hogy ezek kivétel nélkül a Kínai Kommunista Párt apparátusának közvetlen ellenőrzése alá kerüljenek.

Aztán itt van az MI és a deepfake problémája. Millióan dőltek be annak a fotónak, melyen Ferenc pápa látható egy hófehér pufidzsekiben. Az antiszociális média minden felületén elburjánzó fotót gy chicagói építőmunkás generálta az MI segítségével. Azóta ezt a képet temérdek másik is követte.

A ChatGPT öngyilkosságra, házasságtörésre buzdítja felhasználóit, s kezdenek az MI-barátnők immár a valódiak leváltására alkalmas veszéllyé formálódni.

A ChatGPT egyszer egy gyerekeket kirándultató professzort is szexuális zaklatással vádolt.

Egy tinédzserlány hangját lenyúló, majd azzal beszédet generáló csalók 1 millió dollárt kívántak kihúzni annak anyja zsebéből.

A captcha felületeken úgy tudod bebizonyítani, hogy nem vagy robot, ha bebizonyítod, hogy robot vagy, s az algoritmikus utasításoknak megfelelően kattintgatsz ide-oda.

A rangsoroló algoritmusok a gépek fogalmazta szemetet pakolják a Google-találatok élére, míg az ember alkotta szövegek szép lassan eltűnnek a süllyesztőben.

Hosszú évekkel ezelőtt a technológia bizalmat sugárzott. Ha felkapta fejét egy hír, rögvest érkeztek az annak valóságát igazoló tanúvallomások, képek, hang -és videófelvételek. Az eltitkolt vagy központilag kontrollált propagandamédiákban cenzúrázott vagy meghamisított tények is csakhamar felszínre kerültek az internet ilyen-olyan rejtett zugaiból.

Alternativ Hirek

A „hiszem, ha látom” filozófiája könnyű szerrel nyert érvényesülést. Hát többé nem ez a helyzet.

Régen, ha kétségeid támadtak egy tudományos állítás igazsága kapcsán, csak fellapoztál egy enciklopédiát, és megtalálhattad benne az aggályaidat tisztázó fogalomleírást. Most meg, amit tegnap megkérdőjelezhetetlen valóságként prezentáltak eléd, holnapra eltűnik a szótárakból vagy teljesen más jellegű információ kerül a helyébe. Még azt is bemesélhetik neked a tudósok, hogy a tegnapi valóságot csak kitaláltad vagy hallucináltad.

Amik a korai internet megbízhatóságának tartóbástyái voltak, azok állnak jelenleg a legintenzívebb támadás alatt.

Google-ön többé semmit nem találsz meg, ami kérésednek megfelelő információ volna. A cikkeket milliószám kiköpködő és azokat a legaktuálisabb algoritmus-frissítések követelményeinek megfelelő SEO technikákat bevető chatbotok messze lepipálják az embereket teljesítmény terén. Arról nem is beszélve, hogy egy gépi algoritmus nyilván sokkal kiválóbban megérti egy másik algoritmus „lelkivilágát”, mint ahogy azt egy ember teszi.

Two Computers Communicating

A szakértők az öncélú celebkedés érdekében elvesztették mindennemű hitelüket. Mikor 2020-21 során beszélni nem tudó tudósok álltak ki a pódiumokra maszkkal az arcukon, és propagálták légből kapott kutatásokra hivatkozva a vakcinát, minden jóérzésű ember tudva tudta, hogy ezek most végérvényesen lejáratják magukat. Hanyatlásukat csak tovább fokozta, mikor már nem is kívántak többé tényekkel házalni, ehelyett bemesélték, hogy a tudományba vetett hit befolyásolja a vakcinák hatásfokát a tapasztalható és mérhető valóság helyett. Aki ebbe az újfajta vallásba feltétlen bizalmát helyezte, közülük tízmilliók mostanra alulról szagolják az ibolyát.

Lehet itt bármekkora hiány élelemből, nyersanyagból, energiából, ám a legtökéletesebb és legvisszafordíthatatlanabb összeomlást a bizalom halála generálja, amikor az emberek nem hisznek többé elöljáróik szavában és immár elképzelni sem tudják, hogyan hoznak el ezek a kígyónyelvű politikusok, celebvirológusok és techmágusok egy élhetőbb világot részünkre.

Roppant nehéz megjósolni a bizalomhiány végső következményeit, mialatt uralkodóink napi szinten köpködik ki az újabb meg újabb pusztulásba taszító ötleteket a megváltásunkra.

Zuckerberg ugyan virtuális fogságba ejtett bennünket a Facebook által, de arról nem tud meggyőzni minket, hogy a Metaverzum vagy Threads révén még beljebb másszunk a feneketlen sötét lyukba, melyet részünkre megásott.

Zuck Izgatott

A totális szabadságot és decentralizált pénzügyeket ígérő kriptók és NFT-k mindegy szálig a földdel váltak egyenlővé. Az MI-detektáló szoftverek csúfos csődöt mondtak – még a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI is kénytelen volt visszavonni a maga MI-fogalmazványok kiszűrésére hivatott csomagját.

A Google és a Bing inkább implementálja a maga rendszereibe a rendre hallucinálgató és kamu tényeket kitaláló chatbotokat, semmint a találataik pontosságát igazítanák ki végre és gátat vetnének a megbízható médiumok és hírportálok leépülése elé.

Az Elon Musk által szakadék felé kormányzott Twitter eszközölhette volna a hús-vér felhasználók szigorúbb validációját és az emberi tartalmak előre tolását ahelyett, hogy mindent a botokra fogván lezárta volna a Twitter API hozzáférését és fizetésre kötelezné az embereket – mialatt a botok továbbra is szabadon járhatnak-kelhetnek a széles weben, és bármit ingyen lenyúlhatnak maguknak.

Újabban semmilyen mértékben nem bízhatunk meg az állítólagosan biztonságunk érdekében bevezetett metódusokban sem. Értekeztem arról, hogy most első ízben sikerült egy globális támadás keretében feltörni a Revolife weboldalát – holott a felhasználók adatai, jelszavai és a magam kredenciái egyaránt biztonságban voltak. A hackerek egyszerűen minden validálási metódust megkerültek.

Hacker

Ugyanígy járt a Microsoft fiókom is – húsz év óta az idei az első alkalom, amikor bárki is feltörte bármelyik fiókomat, holott korábban mindenütt két évtizeden át ugyanazt a viszonylag gyenge jelszót használtam. Tavaly bevetettem egy jóval erősebbet, ráadásul különböző felületeken eltérőt, mégis sikerült az egyiket hackereknek feltörni.

A Facebook-on milliószám feltört fiókjaikról panaszkodnak a felhasználók, melyeket vissza sem tudnak szerezni, miután a Facebook-on nem létezik ügyfélszolgálat.

Hírportálokon arról olvashatunk, hogy a banki csalások elképesztő felfutást vettek, holott kétfaktoros azonosítás nélkül már sehova nem léphetünk be.

A Las Vegas-i MGM Casino rendszerét is sikerült feltörni, mely művelet 100 millió dolláros kárt okozott nevezett intézménynek.

Amióta kétfaktoros azonosítás működik (pláne a roppant labilis jelszó + SMS kombó), azóta inkább a felhasználók zárják ki magukat saját felületeikről. Ráadásul tömegek csak ezért kénytelenek továbbra is telefon-előfizetést fenntartani, melyek nyilvántartása idehaza közvetlenül a belügyminisztériumhoz van bekötve. De mint látható a fenti példákból, a jogos felhasználók kitiltásával párhuzamosan a botok nyugodtan csinálhatnak emberek profiljaival és pénzügyi adataival, amit csak akarnak.

Censorbot

A csakhamar bevezetendő digitális kormányzás és igazolványok korában roppant baljós előjel létünk univerzális kontrollját olyan eszközökre bízni, melyek az emberi felhasználókat tönkre teszik és ellehetetlenítik, a gépi algoritmusok viszont minden személyes és személytelen adatunkkal, képmásunkkal, hangunkkal, de még gondolatainkkal is szabadon és korlátok nélkül visszaélhetnek.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás