Indul a móka: 2008 óta a legnagyobb bankösszeomlásnak lehetünk szemtanúi

0

Bezáratták az amerikai Silicon Valley bankot a regulátorok, miután annak részvényárfolyama alig néhány nap leforgása alatt 60%-ot zuhant. Az akció által az intézmény gyakorlatilag becsődöltnek mondható.

Az eseményt követően a szövetségi bankbetét-biztosító veszi át az ügyfelek bankszámláinak és pénzügyeinek kezelését, mely intézmény a betétesek kárpótlásáról is gondoskodik, de csak 250 ezer dolláros összegig bezárólag.

Nevezett bankcsőd a második legnagyobb az univerzális rekordtartó, a 2008-ban bedőlt Washington Mutual után. A történelem legnagyobb bankcsődjében 307 milliárd dollárnyi vagyon veszett oda egyik napról a másikra, míg a Silicon Valley Bank esetében 209 milliárd dollár veszteségről beszélhetünk. A harmadik helyezett, az Indymac fasorban sincs ezekhez képest a maga 32 milliárd dollárnyi elkaszinózott vagyonával.

2008-hoz viszonyítva a regulátorok felkészültebbek az esetleges bankcsődök kezelésére, így folyamatosan monitorozzák, s szerencsés esetben időben ki is szűrik a bedőlni készülő intézményeket.

Ne legyünk azért túlontúl optimisták és elbizakodottak: A Silicon Valley Bank két nap leforgásán belül omlott össze totálisan, s talonban fekszik két másik vállalat is, melyek csődje szintén valószínűsíthető.

ennyit_kell_fizetni

A Silicon Valley Bank tőzsdei teljesítménye másfél év alatt a csúcsot jelképező 2021. októberi állapothoz képest mintegy hetedére zuhant: 753-ról 106 dollárra. A dobogó második fokán ágaskodó Signature Bank részvényértéke ötödére esett március 10-ére, a 2022. januári 365 dollárról 70 dollárra. Végül a harmadik helyezett First Republic Bank a 2021 novemberében elért 219 dollár helyett jelenleg 80 dolláros részvényértéknek, a csúcson elért teljesítmény harmadának örvend.

Egyértelmű, hogy beindult a kapitalizmus végső összeomlása, mely rendszer 2019 szeptemberében bekövetkezett csődjéről egy koronavírus fantázianéven futó rettegéshullám erőszakos felkorbácsolása által kívánta a rendszer elterelni a figyelmet. A karanténba erőszakolt és fosos pelenkát hordó jobbágyok könnyedén szuggerálhatók maradnak az inszolvenssé lett rendszer további szolgálatára. Folyamatos jogfosztásuknak és korábbi reálbér-emelkedésük infláció általi lenullázódásának hála a tőkések mindent elrabolhattak jobbágyaiktól, hogy bedőlt pénzbirodalmaik újbóli feltőkésítése szavatolható legyen.

Az igazság érvényesülése ugyan elodázható, de el nem kerülhető. Folytatódik a rendszer végső összeomlása, mely folyamatot semmi és senki nem állíthatja meg.