Szerzői jog

Tartalom:

1. A Revolife cikkeinek felhasználása

2. A Revolife képeinek felhasználása

3. A Revolife podcastjeinek, videóinak és egyéb médiaanyagainak felhasználása

4. A Revolife prémium tartalmainak és digitális termékeinek felhasználása

5. A Revolife által használt külső szolgáltatások

 


A Revolife cikkeinek felhasználása

creative_commons

Amennyiben másképp nem jelöljük, cikkeink felhasználására a Creative Commons – Nevezd Meg! 4.0 szabványa vonatkozik.

Ennek értelmében írásaink bárki által külön engedély nélkül felhasználhatók akár kereskedelmi célra is, a következő feltétellel:

Az írásaink részét vagy egészét átvevő online, nyomtatott vagy egyéb sajtótermék köteles megjelölni az eredeti szerző(k) nevét, a cikk eredeti címét és rá mutató linket, valamint mellékelni a vonatkozó licenc nevét, szövegére mutató hivatkozást, valamint néhány egyéb, apróbb információt, melyeket a licenc szövege megkíván. Az eredeti művön esett változásokat (pl. átfogalmazás, hozzáfűzések, megjegyzések, bővítés, stb.) a tartalmat átvevő fél köteles jelezni, de teljesen változatlan formában is átvehetők akár egész cikkek.

A Revolife ezeket a jogokat harmadik féltől nem vonhatja meg, kivéve, ha az vét a licenc feltételei ellen.

A licenc-szerződés kivonata: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.hu
A licenc teljes szövege (csak angolul olvasható): https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode
Hivatkozás helyes módjai: https://wiki.creativecommons.org/wiki/Best_practices_for_attribution

Lássunk egy konkrét példát írásaink szabad felhasználására.

A “3 fájóan mellőzött tápanyag, melyek hiánya mentális zavarokhoz vezet” című írásunkat átveszi egy országos hírportál vagy egy személyes blog. Az adott weboldal szerkesztője cikkünket saját ízlése szerint beszerkeszti, majd a cikket 3 bekezdésnyi kiegészítő információval megtoldja. A keletkezett bejegyzés (cikk) legelején, vagy legvégén a következő, jól látható (legalább a cikk szövegének megegyező nagyságú betűtípussal írt), esetleg szövegdobozban kiemelt információt köteles elhelyezni:

Jelen írás a Revolife magazin weboldalán megjelent “3 fájóan mellőzött tápanyag, melyek hiánya mentális zavarokhoz vezet” c. cikk átvett és módosított változata. A szerző a “Creative Commons – Nevezd Meg! 4.0” szabvány értelmében írását szabadon felhasználhatóvá tette.
Eredeti szerző: Mózer Dániel
Módosításokat elvégezte: Blogger Béla
Az eredeti cikk elérési helye: https://www.revolife.hu/kiemelt_irasok/3-fajoan-mellozott-tapanyag/
Vonatkozó licenc szövege: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode

A felhasználást akkor sem korlátozzuk, ha a feldolgozó médium a módosított cikket hagyományos (minden jog fenntartva) szerzői jogi korlátozásokkal publikálja. Ám az eredeti szerző által biztosított jogokat annak részére nem vonhatja vissza, illetve ebben az esetben is kötelessége az eredeti szerző munkásságát megtisztelő hivatkozások közzététele a fenti példához hasonlatos módon.

Cikkeink letöltése:

Cikkeink nyers, szerkesztetlen formában letölthetők az alábbi gombra kattintva. Ezt a gyűjteményt alkalmanként frissítjük, ezért nem biztos, hogy a legfrissebb írások megtalálhatók benne. Ebben az esetben a beszerkesztett cikkből kell kimásolnod a szöveges tartalmat, és átszerkesztened a magazinodra vagy blogodra.

A cikkek .odt formátumban íródtak, ezek LibreOffice dokumentumok, de a Microsoft Word is megnyitja őket a 2010-es verziótól fogva.

Cikkek letöltése egy csomagban

Írásaink, melyek nem e licenc alapján kerülnek publikálásra:

Speciális esetben (pl. minden jog fenntartva) a cikk előtti, utáni, vagy oldalsávjában elhelyezkedő szövegdobozban tájékoztatjuk a látogatót, hogy az adott tartalomra módosított szerzői jogi feltételek vonatkoznak.


A Revolife képeinek felhasználása

Forrásmegjelölés nélküli képek

Amennyiben másképp nem jelöljük, képeink felhasználására a CC0 szabvány feltételei vonatkoznak. Eszerint képeink külön kérés és engedély nélkül felhasználhatók akár kereskedelmi célra is, amennyiben felhasználásuk nem ütközik egyéb copyright vagy törvényi korlátokba.

Ha nagyobb felbontású fotókra vágysz, mint amik cikkeink illusztrációiul szolgálnak, kérjük, ne bombázz bennünket kérésekkel, hogy küldjük el őket nagyobb méretben, mert az ilyen kérések érdemi reakció nélkül elutasításra kerülnek. Segítségképp viszont felsoroljuk, mi magunk honnan szerezzük be ezeket a képeket, ahonnan nagy méretben is letölthetők, és akár a miénktől eltérő célra (pl. nyomtatott magazinokhoz, könyvborítókhoz, zenei albumokhoz, stb.) is felhasználhatók.

Az általunk leggyakrabban használt stock fotó-oldalak a következők:

Pixabayhttps://pixabay.com
Pexelshttps://www.pexels.com/hu-hu/
Pikwizard https://pikwizard.com
Unsplash https://unsplash.com
Negative Spacehttps://negativespace.co

További oldalak, melyekről szintén beszerzünk képeket:

Picjumbo https://picjumbo.com
Jeshoots https://jeshoots.com
Shopify Burst https://burst.shopify.com
Stocksnap https://stocksnap.io
ISO Republichttps://isorepublic.com
Kaboompics https://kaboompics.com
Foodiesfeed https://www.foodiesfeed.com
Rawpixel https://www.rawpixel.com
Stockvault https://www.stockvault.net
Stock Uphttps://stockup.sitebuilderreport.com
Gratisography https://gratisography.com
IM Freehttp://imcreator.com/free

Forrás-hivatkozással ellátott képek

Amennyiben egy kép mellett forrásként külső szerző neve vagy weboldalra hivatkozás van megadva, akkor a kép eredeti tulajdonosa valószínűleg ugyanezt a gesztust elvárja másoktól is, sőt, egyéb feltételeket és korlátozásokat is megfogalmazhat a felhasználásukra. Ez esetben kérjük, mindig a hivatkozott weboldal képkezelésre vonatkozó copyright információit tekintsd meg, és a képet is onnan vedd át.

Stock fotók

Stock fotónak a pénzért vásárolt, illusztrációként szolgáló fényképeket és grafikákat nevezzük. Ha egy képünk alatt egy ismert stock fotó weboldalra (pl. shutterstock.com) való hivatkozás szerepel, akkor a kép szerzői jog által védett, és kizárólag a Revolife, valamint társoldalai jogosultak azokat saját oldalaikon felhasználni. Ugyanezen képek beszerezhetők eredeti minőségükben a hivatkozott stock fotó oldalról ellenszolgáltatás fejében. Ezen képanyagok nem szabadon felhasználhatók, és más weboldalon való használatuk jogkövetkezményeket vonhat maga után az eredeti jogtulajdonos részéről.

Képeink felhasználása külső weboldalon

A Revolife szerverein elhelyezkedő képek hotlink-elése (azaz egy másik weboldalon való megjelenítésük az arra való feltöltés nélkül) tiltott, és az ilyen módon más weboldalba ágyazott kép nem lesz elérhető.


A Revolife podcastjeinek, videóinak és egyéb médiaanyagainak felhasználása

A Revolife saját készítésű médiaanyagai, mint a Revolife és aloldalai Podcast-jei, valamint a Revolife hivatalos Youtube-csatornájának videói a Creative Commons – Nevezd Meg! Ne Add El! 4.0 szabvány alapján szabadon terjeszthetők, felhasználhatók és módosíthatók a következő feltételekkel:

– Az anyagok forrásának megjelölése a „A Revolife cikkeinek felhasználása” fejezetben már említett módon
– Ezen anyagok kereskedelmi célra nem használhatók fel, beleértve a YouTube, és egyéb platformokon való monetizáció lehetőségét is

Bővebb információ: Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)

A szabad felhasználás, ill. idézés megfelelő felhasználási céljaira természetesen ezen termékeink is felhasználhatók a hagyományos szerzői jog szabályain belül.


A Revolife prémium tartalmainak és digitális termékeinek felhasználása

A Revolife webshopjában, tranzakció útján elérhető, valamint prémium tagsághoz kötött, szellemi termékeket reprezentáló tartalmakkal szemben a kiadó minden jogot fenntart. Ezen tartalmakat magáncélra való használat kivételével egyéb okból, engedély nélkül felhasználni tilos.


A Revolife által használt külső szolgáltatások

A Revolife a WordPress tartalomkezelő rendszert használja.

Bővebb információ: https://hu.wordpress.org
Vonatkozó licenc: GPL V3

A Revolife az IonMag sablont használja.

Bővebb információ: https://github.com/umarmughal/ionMag
Vonatkozó licenc: GPL V3