Digitális önkényuralom: milliószám szüntetnek meg bankszámlákat és lehetetlenítik el a lakosság létét a pénzintézetek

0

2019 óta milliónyi folyószámlát szüntettek meg az angol bankok, s a trend nemhogy fékeződne, de egyre gyorsul.

Az amerikai Freedom of Information törvény értelmében kikért adatok nyomán kiderült, hogy a tavalyi évben 343 ezer bankszámlát számoltak fel a bankok, amely eredményt valószínűleg túlszárnyalják majd az idei év végén.

A bankok egyáltalán nem pénzmosás vagy tartozások miatt szüntetnek meg ennyi folyószámlát, hanem az ügyfelek politikai nézetei vagy reklamálási stílusa miatt. Olykor felülről, a demokratikus diktátorok ovális irodáiból érkezik a kilövési parancs az ártatlan áldozatokra, ahogy történt az Nigel Farage egykori angol politikussal, a hős kamionos tüntetőkkel, vagy a karhatalmi COVID-terrorral szemben felszólalni merészelő bátor tudósokkal.

Egészen a Farage-botrány kirobbanásáig képesek voltak a bankok hatásosan eltussolni terrorisztikus működésük tényét, mivel a milliónyi ártatlan áldozat egyike sem rendelkezett korábban széles körű elérésre lehetőséget nyújtó médiakapcsolatokkal. A Farage-ügyet követően temérdek statisztikát és nyilatkozatot tettek közzé a különféle pénzintézetek ügyfeleikkel szembeni törvénysértő és emberiségellenes magatartásukról. A fentebb már említett adatok mellett újabb meg újabb egyedi esetek is felbukkantak az interneten, melyek mind egy-egy komolyabb súllyal bíró civil szervezet, emberjogi mozgalom, vagy a bankszektor ideológiai elfogultságának nem megfelelő viselkedést tanúsító befektető személy vagy vállalat pénzügyi lehetőségeinek felszámolásáról értekezik.

credit_card

Az UsForThem civil szervezetet a Paypal lehetetlenítette el, miután az befagyasztotta a számlájukat. Az akció mögött politikai motiváció húzódott meg, ugyanis az UsForThem az iskolák újranyitásáért lobbizott a lezárások idején.

Szintén hasonló elbánást nyert a Paypal részéről a Free Speech Union, kik a zsarnoki vállalat szerint tévinformációkat terjesztettek a kísérleti COVID vakcinákról. Végül bírósági végzés kényszerítette a Paypalt a számla visszaállítására.

Amerikában a vakcinaellenes Dr. Joseph Mercola vállalatának és szinte összes alkalmazottjának számláját szüntette meg a JP Morgan Chase Bank. Mercolát már 2021-ben eltüntették az internet legtöbb zugából, mivel merészelte felhívni a népesség figyelmét a kísérleti vakcinák veszélyeire. A kollektív bűnösség jegyében Mercola családtagjai is hozzá hasonlatos elbánást nyertek, s az ő számlájuk is befagyasztásra került.

Az angol Natwest banktársaság igazgatója, Dame Alison Rose kénytelen volt felmondani amiatt, hogy önkényesen és kizárólag politikai indíttatásból felszámolták egy UKIP párti képviselő bankszámláját. A Natwest egyébként ugyanannak a Coutts banknak a tulajdonosa, mely Nigel Farage számláját is megszüntette. A botrány nyomán a Natwest 1 milliárd angol fontot (450 milliárd Ft) vesztett piaci kapitalizációjából.

amibankrupt

Az efféle esetekben soha nem nyújtanak fellebbezési lehetőséget vagy alkalmaznak magukra nézvést mérlegelési kényszert a bankok, mindenképp elintézik, hogy az ügyfél folyószámlája 14 nap leforgásán belül végleg eltűnjön. Ennek kívánalmát a busás visszaélésekre lehetőséget nyújtó „pénzmosás és illegális tevékenységek elleni küzdelem” jegyében gyakorlatilag bármilyen indok mentén érvényesíthetik. Több helyütt, így Magyarországon is a pénzmosással gyanúsított cégeket és magánszemélyeket alanyi jogon kötelesek jelenteni a bankok a magukat hatóságoknak képzelő népnyúzók felé, és zárolni azok számláit a megfelelő vizsgálatok lefolytatásáig.

Mióta algoritmikus és MI-szűrésre álltak át a bankok, nem szükséges ügyintézők és kockázatelemzők személyes közreműködése a pénzmosásgyanús elemek lefüleléséért. Elegendő egy személytelen algoritmikus ítélet, s máris bármiféle vizsgálat nélkül kapja a sajnálkozó hangvételű értesítőt az áldozat, hogy az ő létjogosultsága ettől fogva megszűnik.

Egyáltalán nem volt ez mindig így: a 4 év leforgásán belül megszüntetett milliónyi bankszámla ellenében 2016-ban alig 50 ezer folyószámla került zár alá az Egyesült Királyságban.

Mivel a készpénzmentes jövő agendájának megfelelően egyre több országban terelik a lakosságot a bankszámlák és digitális valuták felé, a folyószámlák lezárása vagy einstandolása milliók létének ellehetetlenülését keletkezteti.

torbe_csalt_vallalkozo

Az elmúlt 12 hónap során jelentősen lebutították az angol törvényhozók a pénzmosás és illegális tevékenység fogalmának jogi körülírását, így gyaníthatóan több ártatlan áldozata keletkezik a számlalezárásoknak, mint ahány valódi bűnözőt sikerül fülön csípni.

Ha már most ilyen traumákat kell átélniük tömegeknek a szimpla bankszámlákkal, elképzelhetjük azt a pusztítást, amelyet a programozható és egyénre szabható digitális pénz bevezetése jelentene.

A pénzügyi oligarchia pofátlansága oly lendületet vett, hogy az olykor akaratlagosan szegül szembe az országok törvényeivel.

A már emlegetett és notórius Paypal például elveszteni készül a jogot, hogy az angol kormánytól permanens működési engedélyt nyerjen, miután nyíltan kijelentették, hogy nem kívánnak együttműködni a nemzeti hatóságokkal a jogi megfelelés érdekében.

money_laundering_woman

A Brexit előtt a Paypal az EU-val való megállapodásának köszönhetően szabadon működhetett az Egyesült Királyságban. A Brexitet követően viszont megszűnt e kivételezett státuszuk, s kénytelenek voltak kérelmet benyújtani a pénzügyi tevékenység újbóli engedélyezésére. A követelményeknek való teljes körű megfelelésig ideiglenes működési engedélyt nyertek az üzlet folytatására.

Három év elteltével azonban a Paypal semmit nem teljesített a rá rótt kívánalmakból, így az ideiglenes engedélyt is lassacskán elveszthetik. A polgárok által bejelentett visszaélések és igaztalan számlabeszüntetések tömkelege végleg lenullázta annak esélyét, hogy a Paypal megmaradjon a szigetországban.

A Financial Conduct Authority (FCA) vizsgálata szerint a Paypal 2020-23 között kizárólag politikai vagy ideológiai indítékból számolta fel több civil szervezet folyószámláját, kik semmit nem vétettek a felhasználási feltételek ellen. Az UsForThem és Free Speech Union mellett a lezárások ellen küzdő Left Lockdown Sceptics szocialista civil szervezet is áldozatukká lett. Adatkérés esetén a számlák megszüntetésének okáról a Paypal nem hajlandó kommunikációt folytatni az érintett ügyfelekkel.

A gerjesztett botrányok és igaztalan szubjektív ítélkezések következtében a Paypal méltatlannak bizonyul a helyi törvényhozók szemében arra, hogy a lakosság pénzügyeit rájuk bízzák.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás