A forgalomban lévő kriptopénzek 91%-a semmisült meg 2014 óta

0

Valahol említettem már, hogy a kapitalizmus korai időszakában (még a jegybankok korszakát megelőző időkben) gyakorlatilag minden magánbank kibocsáthatott saját valutát. Ezek értékét kizárólag a beléjük, illetve a bankárok ígérvényeibe vetett bizalom mozgatta. Bőszen hivatkoztak rá, hogy az összefirkált papírok mögött mindig rejtőzik megfelelő mennyiségű aranyfedezet, illetve jövőbeli gazdasági teljesítmény, mely állítások igazságát senki nem tudta ellenőrizni.

A szabad piac eme gyermekien naiv korában a magánszemélyek által kiállított pénzek abszolút többsége földbe állt, magával rántván a lakosság évek, évtizedek alatt gyűjtött megtakarításait. Ugyanezen folyamat ismétlődését láthatjuk most a kriptopénzek piacán.

A libertárius mese szerint a bármikor leinkasszózható, adóztatható számlapénz a jegybankok rabszolgájává teszi az emberiséget (mely állítás egyébként igaz). A világmegváltó Krisztust a kriptopénzek jelentik, melyek mennyiségébe, mozgásába és adózásába egyaránt nem rendelkezik beavatkozási joggal a központi hatalom. Megfelelő technikai felkészültséggel bárki létrehozhat kriptopénzt, a magánkezdeményezéssel útjára indult valuta pedig akár napokon belül ott foroghat a szabad piacon.

2014 óta ezen virtuális valuták 91%-a számolódott fel végleg valamilyen úton-módon. Csak 2018-ban, egy évvel a nagy pénzkreálási láz és a Bitcoin árfolyamának első csúcsidőszaka után 751 különféle kriptopénznek inthettünk pápát. Legtöbb esetben a pénzek mozgásának hiánya tett be a valutáknak, de jó harmaduknál előre kifundált csalás áll a bedőlés hátterében.

crypto_bedolt

A kamupénzek több milliárd dollárnyi valódi pénzben gyűjtött megtakarítást váltottak át kámforrá. Egyik napról a másikra lettek jachtokat vásárolgató kriptomilliomosok körözés alatt álló hajléktalanokká.

Veszélyes precedens totális szabadságot adni a tőkés szélhámosok kezébe, eleddig a történelem során mindig ugyanoda futottak ki a folyamatok. A magántőke mindent elrabolt az emberiségtől, az átvert plebs meg állhatott legatyásodva egy szál magában, miután több kizsákmányolható erőforrás nem lévén a kapitalista sáskaraj odébb állt az általa letarolt vidékről.