Itt a vége az orvosok korának, hamarosan minden doktor utcaseprő vagy hajléktalan lesz. Nem elég, hogy immár évszázados viszonylatban bizonyulnak képtelennek kezelni az emberek gondjait-bajait, de az egyre fejlettebb műszereik ellenére még folyamatosan hanyatlik is az ellátás és gyógyítás színvonala.

Mára a doktorok jobbára kivonultak az emberek ápolásából, ám a semmiért járó pénzt egyelőre felmarkolhatják. A telemedicina nevű protokoll jegyében nem vesznek részt többé a hozzájuk forduló betegek diagnosztizálásában. Megvárják inkább, míg a páciens magától állapítja meg problémáját a világhálón fellelhető információk alapján. A doktor eztán szimplán felírja az ügyfél által rendelt gyógyszereket – lehetőleg úgy, hogy közben ne kelljen érintkeznie a beteggel.

A hippokratészi esküjüket sutba hajító doktorok az orvoslás új korszakaként üdvözlik a hajdanán kiröhögött távgyógyító módszertanok térhódítását. A hazai szaklapok valóságos litániákat írnak a rohamosan hanyatló presztízsű orvoslás küszöbön kopogtató új érájának méltatására:

E-recept, online időpontfoglalás, okosórák, egészségügyi applikációk, távvizitek, telemedicina. Magyarországon a koronavírus-járvány digitális fellendülést okozott az egészségügyben, mind a betegek, mind az orvosok oldaláról. Többek között ez is kiderült a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatói által végzett online felmérésből, melyben összesen 1774-en vettek részt (1576 orvos és 198 fogorvos).

Milyen kedves ez a koronavírus-járvány, hogy fellendítette az orvoslás fejlődését. Most már érthető az örömtánc, amit a TikTok nővérek lejtettek a pandémia kezdetén. Na de akkor miért kellett hazudni, hogy egy halálos vírus szedi áldozatait a nagyvilágban, és mind el fogunk pusztulni – hacsak el nem fogadjuk a krisztusi megváltást nyújtó kísérleti COVID vakcinákat?

Persze, hogy „digitális fellendülés” történt, hiszen a gyógyításunkra felesküdött orvosok úgy összefosták magukat, hogy mind a mai napig elő sem bukkantak a kis barlangjaikból. Fura, hogy mindezek ellenére fizetést azért kapnak – mire föl?

A Covid-járvány alapvetően megváltoztatta a hagyományos struktúrát, és sokkal inkább a digitális megoldásoknak kedvezett. Ebben volt egy fizikális kényszer a karantén és a lezárások ideje alatt, azután egyes jó megoldások megmaradtak. Ilyen az e-recept vagy az online időpontfoglalás – mondta az InfoRádióban Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem docense.

A COVID-járvány nem változtatott meg semmit. Ti szaladtatok őrjöngve világgá az enyhe náthában szenvedő pácienseitek elől, majd agyaltatok ki kifogást arra, hogyan mentesíthetitek magatokat az eskütök szellemében végzendő munkától úgy, hogy közben azért a jövedelmet is felmarkolhassátok.

nurse_in_mask

A járvány alatt megjelentek olyan eszközök, melyek kifejezetten a Covid-betegség monitorozásához jók, ilyen például a pulzoximéter vagy az oltási igazolvány applikációja, melyet mindkét fél elkezdett használni.

Mindkét fél elkezdett használni – haláli. Hirtelen az lett az emberek heppjévé, hogy oltási igazolással járultak a doktor urak színe elé, mert jobb hobbit nem találtak maguknak.

Megszabja a karhatalom, hogy egészséges oltatlanoknak tilos létezni, a renitensek holokauszt alá vonandók, majd megfogalmazza ez az ostoba firkász, hogy az oltásigazolást mindkét fél önkéntesen elkezdte használni – csak úgy, bratyiból.

A felmérésben előnyként jelölték meg az orvosok a digitális megoldásokat, mert gyorsabb, hatékonyabb, és csökkentek a felesleges orvos-beteg találkozások, például a receptírás vagy az időpontfoglalás esetén. “Sokan megfogalmazták, hogy a betegek egyre jobban bevonódtak a saját kezelésükbe” – mondta.

kezfertotlenito

Ezek a roppant intelligens, társadalom csúcsa orvosok egyetlen kérdést felejtettek el feltenni maguknak, mikor az orvos-beteg találkozások szükségtelenségéről értekeztek: mi szükség van továbbra is ezermilliárdok kihajigálására az ablakon ennek a tízezernyi parazitának a fenntartására, mikor szemlátomást az egészségügy hivatalosan megszűnt létezni?

Ha a betegek bevonódnak a saját kezelésükbe, képesek diagnózist felállítani, majd meg is műtik magukat, mire fel etetünk tekintélyes nagyságú orvosi kart, fűtünk fel hót felesleges kórházakat? Sándor Mária, Geréb Ágnes, Feldmár András, akik licenc nélkül gyógyítottak, vagy rendszeren belül szólaltak fel annak élhetetlensége ellen, majd követeltek rájuk életüket tönkre tevő boszorkányüldözést, hogyhogy nem gyakorolhatják gyógyító tevékenységüket, mikor a hivatalos orvosok ellenében ők legalább elszántak voltak a pácienseik egészségének rendbe tételére, mely akciójukért aztán példás büntetést nyertek?

Csak az a jó, érvényes licenccel rendelkező doktor, aki zabolázatlanul pusztít és gyilkol? Akinek a hozzá forduló, teljesen más jellegű betegség alatt sínylődő áldozathoz intézett első kérdése, hogy be van-e oltva COVID ellen, és ha nem, akkor takarodjon az anyjába? Az a jó orvos, aki kisgyermekek szervi transzplantációját tagadja meg, mert a szerencsétlen haldokló lurkó nem került előbb vakcinázásra?

sick_kid1

Mielőtt tovább haladnánk, kanyarodjunk kicsit vissza a telemedicina témájához. Dr. Vernon Coleman nyugalmazott általános orvos, a COVID-átverés egyik betiltott leleplezője a következő diagnózist állapította meg a telemedicina bevezetése kapcsán:

Kábé egy éve az orvosok felvetették, hogy jobb és biztonságosabb volna videóvizsgálatokat végezni a személyes megjelenés helyett. Komolyan bemesélték, hogy a fiatal doktorok annyira leterheltek a munkájukban, hogy nem várható el tőlük heti egy munkanapnál több, még úgy sem, hogy csak 8 órát dolgoztak, melyben egy óra ebédszünet is benne foglaltatott. Manapság a komoly tüneteket mutató betegeket szimplán leszerelik azzal, hogy nem láthatja őket doktor, de még nővér se.

Az igazság, hogy a videókonzultáció teljesen haszontalan és nagyon veszélyes. Nem tudsz megvizsgálni egy beteget videón keresztül. Nem tudod ellenőrizni a légzését, vagy megmérni a vérnyomását. Nem láthatod, van-e valami elváltozása. Nem tudod megtapogatni a hasát. Nem nézheted meg a torkát vagy a fülét. Még az orrodra sem hagyatkozhatsz – ami pedig hasznos volna a cukorbetegek kezelésénél.

Gyakorlatilag tökéletes a kontraszelekció, ami hamarosan elhozza az orvoslás végső pusztulását. A lelkiismeretes, emberek gyógyítására felesküdött doktorok vagy elmenekülnek a rendszerből, vagy kicsinálják őket. Maradnak a kontárok, a Mekk mesterek, akik szabad kezet kapnak az alájuk tartozó páciensek elpusztításában. Mintha valami kifordított istenek trónolnának a fejünk felett, kik az életet nem adják, hanem elveszik.

doctor_god

Nincs is olyan messze a doktorátus kihalása, „pesszimista” becslések szerint akár 2025-re visszafordíthatatlanná válik a folyamat:

Az egészségügyben a humánerőforrás-krízis az alapellátást fokozottan fenyegeti, ez derül ki egy friss tanulmányból. Becslések szerint 2025-re akár húszezer orvos is hiányozhat az alapellátás rendszeréből. Jelenleg az orvostanhallgatók csupán öt százaléka az, aki szívesen lenne háziorvos.

A vonatkozó cikkből azt is megtudhatjuk, hogy 2004-ben még 100-nál kevesebb betöltetlen háziorvosi praxis volt (pedig a várólisták már akkor nagyban gyarapodtak), de 2021-ben már 600 feletti. 900 ezer embernek nincs jelenleg háziorvosa.

A fentiek fényében Vernon Coleman javasolja, hogy akik az orvosi pályát fontolgatják, vizsgálják felül nézeteiket, s nézzenek más karrier után:

betoltetlan_praxisok

Ma az egészségügy gyorsabb tempóban hanyatlik, mint korábban bármikor, mivel a betegek és orvosok közti viszony a totális összeomlás felé halad.

A doktorok még nem ébredtek fel, de a számítógépek hamarosan átveszik az orvoslás helyét… Tíz éven belül az orvosi pozíciók java része megszűnik. A diákoknak, akik az orvosi pályát fontolgatják érdemes másfajta karrieren gondolkozniuk. A csőszerelés például remek perspektívákkal rendelkezik, és teljesen komolyan beszélek.

Nehogy azt higgyük, hogy kizárólag idehaza bizonyulnak ennyire élhetetlennek az állapotok. Az angol NHS (National Health Service), melyet világszerte mint az állami egészségügy csúcsát tartják számon, fennállása legnagyobb válsága alatt sínylődik. Becslések szerint 79%-nyi doktor és nővér készül otthagyni az orvosi pályát, miután kénytelenek voltak rádöbbenni, hogy a túlbürokratizált és aberrált vakcinadiktátumok mételyében fuldokló betegségügy keretein belül több embert tesznek el láb alól, mint ahányat megmentenek.

A világ legbusásabban pénzelt állami egészségügyi rendszere az összeomlás peremén vergődik a szabvány téli influenzaszezon alkalmával:

beteg_labadozik

Az NHS rekord téli nyomásnak van kitéve a növekvő COVID és influenza-esetek végett. Munkaerő -és ágyhiány lépett fel, miközben a szakértők egy omikron-alvariáns felfutásától rettegnek. Mind ez még nagyobb nyomást helyez az eleve megroppant egészségügyi szolgáltatásra.

Az egészségügyi vezetők és tudósok otthon maradásra intik az embereket, amennyiben rosszul éreznék magukat. Tegyenek maszkot a lakásból való kilépésnél, valamint oltassák magukat a booster vakcinákkal.

Az NHS enyhébb, kevéssé intruzív intézkedéseket is bevezethet, amennyiben az egészségügy az összeomlás szélére kerülne. Habár egyelőre a betegek részére javasolják a maszkhordást, mikor kimozdulnak otthonaikból, akár a kötelező maszkviselés visszavezetése is szóba kerülhet a tömegközlekedésben.

Talán még nem késő berendezni egy házi műtőszobát, amennyiben ténylegesen rászorulnánk az önmagunkon végzendő operációra.