Nem tetszik nekik a Hands Up – Csecsenföld betiltotta a tempós tánczenéket

0
Tradicionalis Zene

Az Oroszország fennhatósága alá tartozó Csecsen Köztársaság kormánya vakbuzgóságában betiltotta a maga ízlése szempontjából nem megfelelő tempójúnak ítélt tánczenék játszását. Az intézkedés összhangban van ama korszellemmel, melyben az ember életvitelét immár napi szintű cselekedetei mentén kívánja másodperc alapú kontroll alatt tartani a hatalom.

A kormány szerint azért kényszerültek a 80 BPM-nél lassabb, illetve 116-nál gyorsabb muzsikák kiszorítására, mert a tradícionális csecsen kultúra védelemre szorul. A “klasszikus csecsen szellem” kizárólag az engedélyezett tempósávon belül előforduló alkotásokra alapozza a maga hagyományos zenei és mozgáskultúráját.

A tilalmat az újabban elszaporodó modern műfajok megzabolázása érdekében kellett bevezetni. Egyre több diszkó és vendéglátó helyiség játszik “kultúraidegen” technót, DnB-t, de még a visszafogottabb tempójú House művek is kiesnek a hatalom preferálta ütemzónából. Ezek a nyugatról behozott szemetek zavart keltenek a csecsenek nemzeti öntudatában, továbbá összekuszálják a népesség természetes ritmusérzékét.

A helyi zenészek és együttesek június 1-ig kapnak haladékot arra, hogy dalaik tempóját hozzáigazítsák a központilag elvárt tartományhoz.

A törvény következtében olyan imperialista behatások kerülnek végleg kiszorításra a csecsen nép szelleméből, mint a Trance, Techno, a House művek java része, illetve gyakorlatilag minden, nevezett kategóriák alá tartozó alműfaj.

Kiváltképp a 130-150 BPM közti művek, mint a Trance, Hands Up, Hypertechno vagy Hardstyle szerepelhetnek a csecsen kormány céltáblájának közepén, mivel eme stílusokat szinte lehetetlen a kívánságoknak megfelelően akár felgyorsítani, akár lelassítani.

Kérdéses, hogy mit kezd a hatalom a BPM-duplázás intézményével. Egy 170 BPM-et verdeső UK hardcore szerzeményt például lehetséges több zeneiskola szerint 85 BPM-esnek tekinteni, ugyanígy viszont egy 90 BPM-es, tehát törvénykonform Hiphop alkotást az ütemduplázás 180 BPM tempóra srófolja fel, ami immár messze kívül esik az engedélyezett ütemszámon.

A nyilván abszurd törvény betarthatósága szintén rendkívül kétséges. Ugyan a csecsen kormány nem oly ádáz ellensége a popzenének, mint az elektronikusnak, a BBC nyilvántartása szerint a nagyvilág popslágereinek átlag tempója 122 BPM-et mutat. Ennél is groteszkebb fejlemény, hogy a törvény értelmében Oroszország nemzeti himnusza is a tiltás hatálya alá kerül, mivel az meg túlontúl lassú a karhatalmilag meghatározott csecsen kultúra befogadóképességéhez képest.

Csecsenföld egy mintegy 1,5 millió lakost számláló tagállama az Orosz Föderációnak, hol a lakosság abszolút többsége muszlim vallású. Az állam rendre borsot tör az anyaország orra alá, példának okáért a mostani zenebetiltó intézkedés valószínűleg alkotmányellenesnek minősül.

A legnevetségesebb hivatkozás a törvény érvényesítésére az állítólagos iszlám tradíciók ápolása mellett az ún. extremizmus elleni küzdelem. Mondják ezt azok, akik az utóbbi évtizedek során rendre bombamerényletekkel és sok tízezer emberáldozattal járó anarchisztikus polgárháborúkat vívtak saját maguk és az orosz állam ellen egyaránt.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás