Hét év börtönre ítélhetnek egy nigériai nőt, amiért merészelte a Facebookon kritizálni egy vállalat paradicsompüréjét

0
Tomato Sauce

Egy nigériai nő, a 39 éves Chioma Okoli, aki egy online értékelésben bírálta a vásárolt paradicsompürét, most akár hét év börtönbüntetéssel is szembesülhet. Az eset rávilágít a szólásszabadság és a fogyasztóvédelem összetett kérdéseire a digitális korban.

Chioma Okoli tavaly szeptemberben posztolt a Facebookon, amikor is kifejtette véleményét egy általa vásárolt paradicsompüréről, állítván, hogy az túl édes. A bejegyzés gyorsan terjedni kezdett, és több mint 3000 kommentet generált. Egy kommentelő, aki állítása szerint az Erisco Foods Limited, a paradicsompüré gyártójának alapítójának nővére volt, arra kérte Okolit, hogy hagyjon fel a termék bírálatával. Okoli azonban kitartott állítása mellett, és további kritikákat fogalmazott meg.

Néhány nappal később Okolit letartóztatták, és vádat emeltek ellene Nigéria kibertörvényei alapján, mely szerint hamis információkat terjesztett. Okolit egy napra egy szivárgó cellába zárták, majd Abuja fővárosba szállították, ahol adminisztratív óvadék ellenében szabadon engedték. A nő elmondása szerint a cellában állnia kellett, mivel nem volt ülőhely, és lábai a beázó tető miatt vízben álltak. Gyermekei otthon maradtak, és Okoli aggodalmaskodott miattuk.

A bírósági tárgyalások októberben kezdődtek, és egy bíró elrendelte, hogy Okolit csak bírósági végzés alapján lehet letartóztatni, de a nő szerint a rendőrség továbbra is zaklatta, például egyszer egész nap a lakásában tartózkodtak.

Rendorok Allnak

Közben az Erisco Foods Limited cég is beperelte Okolit, 5 milliárd naira (körülbelül 3 millió dollár) kártérítést követelve, mondván, hogy a rossz hírnév miatt több beszállítót és hitelügyletet vesztettek el. Okoli viszont saját peres eljárásokat indított a nigériai rendőrség és az Erisco Foods Limited ellen, 500 millió naira (körülbelül 361 171 dollár) fájdalomdíjat igényelvén. Ügyvédje Dávid és Góliát küzdelmének nevezte a helyzetet.

A vállalat végig fogja vinni a pert akár úgy is, ha legnagyobb valószínűséggel Okolit felmentő ítélet születik, mivel Eric Umeofia alapító fanatikus zelótaként kijelentette, hogy inkább meghal, semmint hagyja a 40 év alatt felépített reputációját romba dőlni.

Amennyiben mégis elítéli Okolit a bíróság, úgy nyilvánvaló fizetésképtelensége végett 7 évet kell leülnie az óvatlan véleménynyilvánításáért, miközben gyermekeit is elveszik tőle.

Az eset nemcsak Nigériában, hanem világszerte felveti a véleménynyilvánítás szabadságának kérdését. Okoli története emlékeztet bennünket arra, hogy a digitális korban a szavaink súlyos következményekkel járhatnak, és hogy a fogyasztói jogok védelme még mindig kihívásokkal teli terület.

FIGYELEM! Ez egy részben vagy egészben mesterséges intelligencia által generált cikk, melyet a Microsoft Copilot hozott létre.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás