Mégsem oly kelendő a mesterséges hús, ahogy arra számítottak

0

Hiába a mesterségesen előidézett globális élelemhiány, az emberek csak nem akarnak átállni az egészséges és organikus élelmiszerek fogyasztásáról a ki tudja mit tartalmazó, laborokban megkotyvasztott pótétkekre.

Bár a hatalom által részünkre felkínált étrend még koránt sem teljes, hiszen a kukacokból és bogarakból összeállított ínycsiklandó csemegék csak most érkeznek meg a boltok polcaira, a hosszú évek óta rendkívüli elánnal tolt műhúsokról máris lesújtó ítéletet mondanak a vásárlók, kiknek mint tudjuk, mindig igazuk van.

A műkaják előállítási folyamata szerint a természetes húsokban fellelhető fehérjéket növényi alapanyagokból pótolják (legtöbbször szójából, vagy valamely hüvelyes növényből). Ezeket aztán pépesítik, majd hozzájuk keverik az imitálandó húsféleség összetevőinek megfelelő arányú zsírt, adalékanyagokat, ízfokozókat. Végül színezékek bevetésével ügyelnek arra, hogy a polcra kerülő áru esztétikailag is megfeleljen egy nyálcsorgató hústermék utánzatának.

Akad a műhúsoknak egy nemrégiben engedélyezett alternatív előállítási módja is, melyben állatok bőréről vett szövetminták nyomán óriás keverőtartályokban izomrostokat növesztenek. Ezeket szintúgy pépesítik, majd zsírral és tápanyagokkal dúsítják.

lab_meat

A humán ízlelőbimbót talán be lehet csapni, de a „hetedik érzékünket” nem: bár a kínált esztétikum és ízvilág a lehető legközelebb helyezkedik el egy valódi, réten legelő bárányka frissen sült combjához, az újdonság varázsából fakadó kipróbálásukat követően mégsem veszi be többé a gyomrunk az utánzatot.

Az Impossible Foods amerikai cég, melynek termékei jelenleg a lehető legközelebb állnak a valódi húshoz, rohamosan hanyatló eladási mutatókról számol be. Teszi mindezt annak ellenére, hogy a fagyasztópultokba pakolt termékek garmadája mellett exkluzív szerződéssel bírnak a Burger Kinggel, melynek keretében világszerte ők szállítják a húsmentes hús mesés paradoxonát reprezentáló Impossible Whopper húspogácsáit.

A San Francisco közelében fekvő Impossible Foods jelenleg 700 munkást foglalkoztat, az ő számukat az idei évben minimum 20 százalékkal igyekszik csökkenteni a munkáltató. Mint üzleti jelentésükből kiderül, 2022 harmadik negyedévében összesen 22 százalékos zuhanásnak örvendhettek az eladások a megelőző év hasonló időszakában tapasztalható eredményekhez képest.

Egy másik startup, a Beyond Meat részvényárfolyama egy év alatt 67%-ot zuhant, ám az abszolút csúcsot reprezentáló 2019. júliusi adatokhoz képest 94 százalék a csökkenés mértéke!

beyond_meat_collection

Nem tesz jót a műhúsok renoméjának, hogy a reklámozásukkal megbízott celebek és influencerek maguk is viszolyognak ezektől a termékektől. Tavaly például Kim Kardashian bukott le ama akciójával, hogy a prezentált finomság helyett a levegőt rágogatja fokozott buzgalommal, étel ugyanis nem volt a szájában.