Itt a megoldás a globális élelemhiányra: végre kukacokat és bogarakat is vígan ropogtathatunk!

0

Derék, gondoskodó elöljáróink mindent megtesznek annak érdekében, hogy az egyre súlyosabb magaslatokat ostromló élelmiszerhiány ne érintsen minket oly fájóan.

A cél eléréséhez nagy löketet nyújt az EU-parlament rendelkezése, miszerint engedélyezték bizonyos rovar alapú élelmiszerek felhelyezését a boltok polcaira, valamint éttermek étlapjára.

Jómagam közel fél éve már készítettem egy ajánlót a reánk váró ínycsiklandó finomságokról, mely listán olyan csemegék szerepelnek, mint ropogós selyemhernyó, tücsöklisztből készülő péksütik, kicsattanó egészséget kínáló csótánytej, vagy az ínyenc légyfagyi. Mindezek a világ különböző szegleteiben kapható árucikkek. Ekkor azonban még nem mutatkozott precedens a bogaras étkek Európai Unióban való forgalmazására, habár mintegy két éve jóváhagyták ezek bevezetését.

Most végre megtört a jég. A január nem pusztán új évet hozott el részünkre, hanem egyben új étrendet is.

Akik eddig gondban voltak a súlyleadásra vonatkozó év eleji fogadalmaik betartásával, most segédkezet kaphatnak a transzzsíroktól és hizlaló szénhidrátoktól mentes bogárcsemegék diétájukba emelésével.

insect_food

Az első három engedélyezett élelem-alapanyag a tücsök, a lisztkukac, valamint a szöcske lett. Elképesztő, csak tücskökre alapozva mennyire változatos étrendet alakíthatunk ki magunknak! A tücskök kiváló alapanyagát nyújtják péksütik garmadájának, ropogós krékereknek, gabonaszeleteknek, süteményeknek, töltött vagy töltetlen tésztaféléknek, szószoknak. A feldolgozott tücskök temérdek hagyományos étel kiváló alternatívájává válhatnak: helyettesítik a krumplit, a hüvelyes zöldségeket, fehérjeporokat, levesporokat, de még csokoládékban vagy sörfélékben is vígan habzsolhatjuk derék ciripelő barátainkat.

Ez még nem minden: hamarosan a dél-afrikai légyfagyihoz hasonlatos finomságokat is boldogan nyalinthatunk. Épp a napokban debütált Svédországban a lisztkukacból készült jégkrém, melynek gyártója szerint tökéletesen olyan érzet mentén nyalinthatjuk kedvenc hűsítő nyári finomságainkat, mintha csak mandulás Magnumot ropogtatnánk a fogaink közt.

Mialatt az új típusú élelmiszerek bevezetése zajlik, megkezdődött az újdonságoktól nyilván sok esetben idegenkedő lakosság puhítása a XXI. századi gourmet étrend befogadására.

Spanyolországban megkérdőívezték a helyi lakosságot, kiknek 58%-a gondolja úgy, hogy a rovarokból készült ételek legitim alkotóelemei lehetnek bármely európai konyhának, esetleg maguk is szívesen kóstolnák a kreatív séfek által feltalált újféle fogásokat.

rovarok_nyarson

A dietetikusok a bogárevés egészségre gyakorolt jótékony hatásával érvelnek. A rovarok és kukacok fogyasztása klinikailag igazoltan segít minket a fogyásban, a vércukorszintünk normalizálásában, bélrendszerünk mikrobiomjának rendben tartásában. A bogárcsemegék tömve vannak telítetlen zsírsavakkal, melyek gazdag előfordulása az ember életében szintén a hosszú és egészséges élet záloga.

További jó hírrel is szolgálnak részünkre a gondos EU-bürokraták. Mivel sokakat elidegeníthet a rovar-alapanyagok előfordulása a hamarosan minden bolt polcait ellepő innovatív termékekben, azok tételes listázása helyett inkább E-számokat fognak alkalmazni a csomagolásokon. Így senki nem helyezi vissza felpüffedt arccal a terméket a polcra, mihelyt megtudná, hogy épp egy zúzott csótányból sajtolt desszertet igyekezik a kosárkájába pakolni.