Lehet ezt így is csinálni: gigantikus offshore szélfarmot avattak fel a hollandok

0

Felavatták Európa első szubvencióktól mentes szélerőműparkját Hollandiában. A „Hollandse Kust Zuid” 1,5 GW teljesítménnyel bír, s a tenger partközeli szakaszain terül el.

Az alkalmatosság az Északi-tengeren található, 18-36 kilométerre a holland partoktól Scheveningen és Zandvoort városok között. A Vattenfall, a BASF és az Allianz közös tulajdonát képezi.

A Vattenfall a holland állam pénzügyi segítsége nélkül tudta befejezni a projektet, habár a kormány előre garantálta az engedélyeket és a hálózati kapcsolódás megvalósíthatóságát.

A szélfarm 139 Siemens Gamesa szélturbinával üzemel, melyek átmérője 200 méter, elfoglalt összterülete pedig 31 400 négyzetméter.

A turbinák közül három a Siemens Gamesa nemrégiben kifejlesztett újrahasznosítható lapátjaival van felszerelve. Az ezek összeragasztásához használt gyanta könnyen feloldható, miután élettartamuk kifárad, majd az alkatrészek újra felhasználhatók más szélerőművek építéséhez.

Eredetileg kerek 140 turbinát terveztek, de tavaly az egyik alapja megsérült, miután egy szállítóhajó kormányozhatatlanná vált egy vihar során, majd az átsodródott a szélerőműpark területére.

A szélerőműpark által előállított energia várhatóan 1,5 millió háztartás áramellátását biztosítja. A zöld energia közel felét a BASF európai telephelyein fogják felhasználni. Teljes körű beüzemelése jövőre várható.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás