Csehül áll az EU az ambiciózus faültetési tervével: eddig 1 százaléka sem teljesült a kvótának

0
Faultetes Eu

Az Európai Unió távol áll attól, hogy teljesítse a 2030-ra kitűzött legalább 3 milliárd fa ültetésére vonatkozó ígéretét, mondta egy magas rangú Európai Bizottsági tisztviselő szerdán. Eleddig a kvóta alig 1 százaléka teljesült, holott a rendelkezésre álló idő csaknem fele letelt.

Az Európai Zöld Megállapodás részeként az EU végrehajtó szerve 2020-ban vállalta, hogy növeli a faültetés tempóját, így küzdvén a szén-dioxid felhalmozódás, a biodiverzitás-csökkenés és a klímaváltozás hatásai ellen. Azonban négy évvel később nagyon messze vagyunk attól, hogy elérjük a 3 milliárd fát 2030-ra. Mindezt Virginijus Sinkevičius, környezetért felelős biztos jelentette ki az Európai Bizottság gyűlésén.

Az Európai Bizottság által létrehozott online nyilvántartás szerint eddig mindössze 14,9 millió fa került elültetésre. Belgium vezeti a listát több mint 5 millióval, majd Csehország következik körülbelül 3 millióval, és Franciaország több mint 2 millióval. A cél eléréséhez az EU-nak évente átlagosan 300 millió fát kellett volna ültetnie 2020-tól kezdődően. Sinkevičius hangsúlyozta, hogy csak egy töredékét jelentik be az EU-ban plántált fáknak a Bizottság eszközében, de elismerte, hogy az adatok tanúsága szerint “több fát kell ültetnünk”.

Egy fa akkor számít bele a 3 milliárdos kvótába, ha “hozzáadottnak” tekinthető – vagyis egyébként nem ültették volna el vagy nőtt volna ki magától. Szintén nem számítanak bele a mennyiségbe a nemzetállamok által jogszabályban rögzített egyedi fatelepítési kvóták.

Így viszont a feltételek nehezebbek a vártnál. A finanszírozás is problémát jelent, valószínűleg több pénzügyi ösztönzőre van szükség az EU-s és nemzeti szinten egyaránt, hogy forszírozzák a faültetést az egész Európai Unióban, beleértve a városokat is.

FIGYELEM! Ez egy részben vagy egészben mesterséges intelligencia által generált cikk, melyet a Microsoft Copilot hozott létre.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás