Nincs határa a kapitalista képmutatásnak: a többszörösen világ legszennyezőbb cégének választott Coca-Cola szponzorálja a CoP27 klímakonferenciát

0

Egyre s másra érkeznek a Hírcsárdához méltó hírek a kapitalista pofátlanságokról. Úgy tűnik, a rendszer züllésének és hanyatlásának messze még a jól látható vége.

Nem olyan rég a világ legegészségtelenebb kajáit forgalmazó gyorsétterem-lánc állt be a kísérleti COVID-oltások szponzorálására, most pedig ugyanezt a folyamatot végezte el az ökotudatosságért való harc jegyében a Föld bolygó legszennyezőbb megavállalata.

Az ENSZ évről évre megrendezgeti a maga kis klímakongresszusát, mely a többi hasonszőrű rendezvénynek megfelelő mederben folyik. A privát jetjeiken furikázó milliárdos elitek verik az asztalt, hogy most már tessék szépen a rőzsével fűtő nagyanyónak átállni lavórban fürdésre meg rovarevésre, különben a klímaváltozás végett a komplett bolygó Tatooine-ná változik.

A soron következő – 27-es sorszámot viselő – rendezvény Egyiptomban zajlik november 6–18. között, melyre első számú főszponzorként jelentkezett be a több ízben is a világ legszennyezőbb cégének nemes díját elnyerő Coca-Cola. Nevezett vállalat a műanyag palackok világrekord mennyiségben való előállítása révén válhatott a megtisztelő díj jogos birtokosává. Akad olyan ország a világon, hol a keletkező műanyaghulladékok 20 százalékáért egyedül ez a cég felel. Nem semmi teljesítmény!

cola_drinking_woman

Az esemény nem épp első ízben számít a zöldre mosás (greenwashing) technikáját alkalmazó szélhámos kapzsitalisták kiemelt magamutogatási szeánszának. Példának okáért az előző évben 400 magánrepülővel furikáztak a klímakonferenciára a vadkapitalista burzsujok, a szervezés lebonyolításához szükséges pénzmagot pedig 8 multinacionális cég dobálta be a közös kalapba, összesen 280 millió dollár értékben.

A 27. ENSZ-klímakonferencián kívánják meghatározni a 25%-os mértékű karbonredukció menetrendjét, melynek arányát 2050-re nettó nullára csökkentenék. Az esemény körül legyeskedő Coca-Cola kollektív akciót sürget az előirányzott eredmények sikerre vitelének érdekében. Ez nyilván azt jelenti, hogy a klímaváltozás előidézésében 90%-ban semmi szereppel nem rendelkező globális lakosság lakjon szépen jól csótánytejjel, kályha vagy konvektor helyett pedig fűtse lakását az életünk árán is rólunk gondoskodni kívánó magáncégek forró szeretetével.

Közben ők folytatják tovább magánrepcsis furikázgatásaikat, hogy zárt ajtós tárgyalásaikon eladják fejünk fölül a Föld bolygót.

private_jet1

Érdekes kis adalék a végére egy tényadat, mely megmutatja, maguk a Coca-Cola -féle nagyvállalatok hogyan állnak saját impozáns vállalásaik teljesítésével. Míg 2020-ban megközelítőleg 4,8 millió tonnát tett ki a cég károsanyag-kibocsátása, ugyanezen érték 2021-ben 5,17 millió tonnát, az előző évinél 8%-kal magasabb értéket mutatott.

Persze a felcsökkenés is egyfajta eredmény, bizonyos mérce szerint.