A földgolyó fölé feszített gigaesernyővel küzdenének a tudósok a napsugárzás áldatlan hatásai ellen

0
Space Scientist

A New York Times hasábjain értesülhetünk a globális felmelegedés lehetséges megoldásáról, melyet csillagászok és fizikusok egyre növekvő tábora javasol: egy gigantikus napernyő felhúzásáról a földgolyó fölé.

Az ötlet szerint létrehoznának egy hatalmas napernyőt, majd elküldik azt egy Föld és Nap között geometriai számításokkal meghatározott ideális pontra. Itt az ernyő szépen és elegánsan blokkolná a káros napsugarak oroszlánrészét, ami által abszolválható lehetne a 1,5 fok feletti felmelegedés visszafordítása.

Az idea hosszú évek óta porosodik a meddő ötletek fiókjának sötét szegletében, ám ahogy egyre súlyosbodó irányt vesz a klímaválság, úgy válik e roppant bolond ötlet hirtelen reális és pénzügyileg egyaránt rentábilis alternatívává, mondjuk az élve megsülésünkhöz képest.

A Utah Egyetem által publikált közelmúltbeli tanulmány a por szétszóródását vizsgálta az űr mélyén, míg a Massachusetts Institute of Technology csapata egy “űrbuborékokból” álló pajzs létrehozatalának lehetőségeit kutatja. Tavaly nyáron Szapudi István, a Hawaii Egyetem Csillagászati Intézetének csillagásza publikált egy tanulmányt, melyben javasolta egy hatalmas nappajzs kötését egy befogott aszteroidához. Yoram Rozen fizikaprofesszor és a Technion-Israel Institute of Technology Asher Űrkutató Intézetének igazgatója által vezetett tudósok azt mondják, hogy készen állnak egy prototípus árnyékoló megépítésére, hogy demonstrálják az ötlet működőképességét.

Asztronauta Urallomas

A szükséges mennyiségű napsugár blokkolásához az árnyéknak körülbelül 1 millió négyzetmérföldnyi területet kell lefednie. Ez nagyjából Argentina méretével egyenértékű részt jelent. Ekkora árnyékgenerálásához 2,5 millió tonna súlyt elérő alkalmatosságra volna szükség, melyet jelenlegi technológiáinkkal lehetetlenség fellőni az űrbe. Ugyanakkor több száz kisebb ernyő pályára állítása már nagyobb sikerrel kecsegtet.

Egy kutatócsoport máris megkezdte egy 100 négyzetméter területű ernyő-prototípus összeeszkábálását, melynek legyártása 10-20 millió dollár közti összegbe kerül. Siker esetén akár az államok, akár a kalandor szellemű vállalkozók foghatják a terveket, és átalakíthatják azokat a maguk kívánta méret abszolválására.

A szükséges pénzmag sikeres egybegyűjtése esetén 3 éven belül megszülethet a gigaesernyő mintapéldánya. A millió négyzetmérföld terjedelmű terület lefedése több billió dollárjába kerülne az emberiségnek, ám a közös jó érdekében érdemes meghozni eme nagyvonalú áldozatot, hiszen eredményként másfél celsius fokkal csökkenhet a Föld hőmérséklete.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás