Szeretnél eredményesen edzeni? Akkor hallgass hardcore techno-t!

0

Semmi sem ideálisabb egy sikeres és örömteli edzés lefolytatására, mint a 170 BPM körüli tempójú zenék – derül ki a „Frontiers in Psychology” tudományos folyóirat kutatásából.

A zene mind testünket, mind az elménket felkészíti az előttünk álló gyakorlatok lefolytatására, mely alapozási folyamat elsődlegesen megnyilvánuló mozzanatai a fáradtság és fájdalomérzet csökkentése a hangulatfokozó muzsikák által.

Nem pusztán az edzés megkezdése előtt, hanem közben is pozitív hatással bír a pörgős zene: a szívritmus-szabályozó hatása révén a lehető legoptimálisabb hatékonyságot hozhatjuk ki edzésprogramunkból, valamint az erőfeszítésünk észlelt mértékét is csökkenti. Vagyis nagyobb erőkifejtésre leszünk képesek, mintha egyáltalán nem hallgatnánk, vagy lassabb tempójú muzsikákat hallgatnánk a gyakorlatok végzése közben.

A zene által biztosított magasabb fokú kitartás előnyeit leginkább az aerob edzésformák terén kamatoztathatjuk, mint kocogás, futás, biciklizés vagy úszás. Hangyányit kevesebb hasznuk mutatkozik a 170 BPM-es zenéknek a kardió, illetve erőkifejtésre alapuló gyakorlatok esetén, mint súlyemelés, ugrókötelezés, sprint, vagy éppenséggel a HIIT.

people-2592247

A kutatók konklúziója szerint a zene akár egyfajta legális doppingszernek is felfogható a teljesítmény és hangulat fokozására.

Az eredeti cikkben természetesen Eminem és Taylor Swift zenéket hoznak fel szemléltető példaként, holott ezen előadók dalai inkább valahol a 80-100 BPM tartományban mozognak, és a valódi tempó gondolatban való duplázásával jutunk el a kívánt BPM-ig. Amennyiben ténylegesen is 170 BPM körüli zenék után kutakodnánk az edzéstervünk felfrissítésére, ajánlom szeretettel a régebben beszerkesztett UK hardcore válogatást, vagy Sefa és Dr. Peacock zseniális élő produkcióját.