Omega-3-at minden gyermeknek!

0

Egyre nagyobb nehézséget jelent a kor kismamái részére biztosítani a születendő gyermek szükségleteit. Nem mintha régen minden egyszerűbb lett volna, mindenesetre rendkívül szelektív minőségben, diverz árszínvonalon és olykor komoly hiányosságok mentén jutnak a boltok polcaira a gyermekek, kamaszok és felnőttek mindennemű szükségleteit kielégítő tápanyagok.

Hosszú évtizedek óta ismeretes folyamat, hogy zöldségeink és gyümölcseink folyamatosan veszítik el a vitamintartalmunkat – olyannyira áldatlan a helyzet, hogy míg régen egyetlen alma biztosította a napi C-vitamin szükségletünket, mostanra 5 darab elfogyasztására van szükségünk ugyanezen eredmény eléréséhez.

A mennyiségi helyett minőségi éhezés korába való belépésünket követően több országban elkezdték kötelező érvénnyel előírni a születendő csecsemő túléléséhez feltétlen szükséges tápanyagokat, elsősorban K-vitamint és folsavat.

A várandós anyáknak érdemes egy harmadik, igencsak hasznos táplálék pótlását is megfontolni, melyből a mai világunkban sajnos roppant bajos elegendő mennyiséghez jutni hétköznapi étkek révén.

omega3_food

A halolaj gyakorlatilag minden olajban konzervált haltermék jól ismert alkotóeleme – csakhogy a minőségi haltermékeket mostanság aranyárban mérik, a nordikus és mediterrán halászfalvak kivételével sehol nem fogyasztanak belőlük kellő mennyiségben.

A megoldást az omega-3 halolajkapszulák jelentik, melyek a tablettás D-vitaminnal vagy szintetikus multivitaminokkal ellentétben természetes halolajat tartalmaznak. Az EPA és DHA többszörösen telítetlen zsírsavak nagy rákfenéje, hogy szervezetünk nem képes azokat más zsírsavakból előállítani. Vagy természetes forrásokból (halak, diók, chia magvak), vagy pedig kapszula formájában szükséges azokat pótolnunk.

A terhesség és szoptatás nagyjából 2 éves időtartama során fogyasztott omega-3 zsírsavaknak pozitív hatásuk mutatkozik a csecsemő fejlődésére. Megnövelik az anya hasában töltött időt, ami kiváltképp áldásos következmény a mostanság felfutó koraszülések korszakában. DHA zsírsavat az anyatej bőséges mennyiségben tartalmaz, ám amennyiben a kismama híján van szervezetében eme roppant fontos tápláléknak, nyilvánvalóan nem lesz képes elegendő mennyiséget átadni belőle a csecsemőnek.

Kinővén a kisbaba korból, gyermekeink óvodás és iskolás lurkókként szintén nyugodtan fogyaszthatnak omega-3 tartalmú ételeket. Jutalmunk a gondosságunkért cserébe kiegyensúlyozottabb lelkivilággal megáldott gyermekek lesznek, kik csökkent agressziójuk, magasabb fokú nyugalmuk mellett az iskolában is jobban teljesítenek.

little_kids_in_school

Egy vizsgálatban, melyben omega-3-at fogyasztó kisiskolások viselkedését vetették össze placebóval tápláltakéval, az omega-3 csoport tagjai kevesebbet hadakoztak osztálytársaikkal és a szüleikkel is nagymértékben ritkult a lefolytatott viták száma.

A titok nyitja az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásában rejlik, melynek hála rendezettebb kognitív képességekkel büszkélkedő gyermekeket nyerhetünk, kiket belépvén a viszontagságok sokaságát talonban tartogató kamasz létbe sem ér utol a depresszió vagy a skizofrénia. Olyan, korra jellemző mentális zavarok esetén is felfedezték betegséget enyhítő hatását, mint az anorexia, vagy a bulimia.

Nem teljesen tisztázott szerep mentén, de egy másik vizsgálat szerint az Omega-3 rendszeres fogyasztása a gyerekkori asztma súlyosságát is jelentősen csillapítja, ám csak azon lurkóknál, akik egy zsírsav-deszaturáz (FADS) nevezetű génnel rendelkeznek.

Kortól és nemtől függően a következőképp alakul az ajánlott Omega-3 bevitel az amerikai NIH (Nemzeti Egészségügyi Intézet) útmutatása szerint:

peca_kislany

Életkor
Ajánlott mennyiség
Csecsemők 12 hónapos korig0,5 g
1-3 éves gyermekek0,7 g
4-8 éves gyermekek0,9 g
9-13 éves fiúk1,2 g
9-13 éves lányok1,0 g
14-18 éves fiúk1,6 g
14-18 éves lányok1,1 g
Felnőtt férfiak1,6 g
Felnőtt nők1,1 g
Várandós és szoptató nők1,4 g

A tanulság roppant profán és egyértelmű: Omega-3-at minden gyermek részére!

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás