Az egész Földön biblikus méretű szárazság tombol

0

Nem épp rendkívüli jelenség a szárazság, vagy éppen árvíz, amennyiben az regionális, esetleg országos szintre korlátozódik. Olyan azonban sok évszázadonként fordul csak elő, hogy a legtöbb kontinens egyszerre váljon elsivatagosodás, illetve áradás áldozatává.

2022-ben persze bármi lehetséges, így az USA-ban, Kínában, Európában és Afrikában egyidejűleg tombol csillapíthatatlan szárazság. Ezzel egyidejűleg érkeznek a téli élelemhiányról, energiaválságról szóló hírek, melyek közvetlen kiváltó oka nem a mostoha időjárási körülmények, hanem a terrorhatalom tombolása az általa gerjesztett koronavírus-pánik által. Az emberek tömegével menekülnek a rendszerből, ennek nyomán nem maradt ki művelje a földeket és karbantartsa az elaggott, pusztulásra érett infrastruktúrát.

Lássunk néhányat az elmúlt hetek során befutott hírekből. Az amerikai Mississippi-beli Jacksont árvíz érte utol, melynek lefutását követően teljesen tönkrement a helyi víztisztító üzem, így a háztartások csapjaiból szennyvíz folyik. Lehetne egy harmadik világbeli országban szokásos hétfő délutánnak nevezni az eseményt, de nem a magát első számú nagyhatalombak hazudó USA-ban. Ezzel párhuzamosan leállással fenyegetnek a Hoover-gát generátorai, mivel a Mead víztározó vízszintje a vészhelyzeti érték alá süllyedt. Felkészülnek: Las Vegas és Új-Mexikó, hol alig néhány hétre elegendő tározókban felhalmozott víztartalék maradt a lakosság ellátására.

A kínai jangce folyó történelmének legnagyobb vízhozam-csökkenését szenvedi el, miközben kevéske megmaradt vizét a 40 fok feletti hőség szárítja fel. Az extrém hőhullám immár második hónapja tart a világ legnépesebb országában, s egyáltalán nem mutatja az enyhülés jeleit. Ironikus, hogy ezzel párhuzamosan a Kína tőszomszédságában fekvő Pakisztánban a világtörténelem legrosszabbjának számító monszunáradás tombol, több százezer házat és emberéletet adván át az enyészetnek.

Afrikában állatok hullnak el milliószám, mivel nem képesek elviselni a szintén rekordokat döntögető hőséget, illetve a szokásosnál is fojtogatóbb élelemhiányt.

Legrosszabb állapotba azonban az öreg kontinens került. Európában a szakértők álláspontja szerint 500 éve nem látott, biblikus méretű szárazság tombol, s a helyzeten nem segít a rendre súlyosbodó energiaválság sem.

Európa lakossága egy olyan télre készül, mint amikor várható a teljes energiaellátó rendszer megsemmisülése. Sokan szedték elő a régi idők fortélyait taglaló könyveket, pánikszerűen vásárolják a fatüzelésű kályhákat (más kérdés, hogy lesz-e mivel tüzelni, hiszen fa sincs elég), s a veszett spájzolás újabb meg újabb magaslatokba repteti az élelmiszerárakat.

A soroltak alapján egyértelműen biblikus mértékű válságról beszélhetünk, mely tökéletes viharként romba dönti és megsemmisíti a kizárólag üres szólamok és propaganda szintjén prosperitást előidéző kapitalizmust.