A legnagyobb felfedezett tehetségek után lássunk néhány olyan példát is, akik a különféle Got Talent vetélkedők meghallgatásain alaposan lenyűgözték a zsűrit, valamint a közönségüket. A különbség a „millióból egy” ritkaságszámba menő tehetségekhez képest, hogy jelen felsorolás alanyai, bár szintén nem mindennapi képességekkel vannak megáldva és emellett éveken át végzett szorgos gyakorlásra is szükségük volt a siker eléréséhez, hajszálnyit kevesebb nyomot hagytak bennünk műsorszámaikkal, vagy pedig kitartásuk nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a döntőig vigyék.

Természetesen ebben a listában, melyet három részben közlök is óriási tehetségek foglalnak helyet, kiknek előadásait érdemes végignézni. A lista természetesen abszolút szubjektív, és nem feltétlenül tartalmaz minden említésre méltó meghallgatást.

10Leah Barniville, a 14 éves operaénekes (ír)

A műsorban szereplő gyerekkorú operaénekesekkel ugyan Dunát lehet rekeszteni, a (felvétel idején) 14 éves ír származású Leah viszont egyértelműen a legjobbak közül való, úgyhogy produkciója megérdemel egy rubrikát ebben a felsorolásban. 🙂

9Gabriella Laberge, az angyalhangú hegedűs (kanadai francia)

Gabriella a 2016-os The Voice francia változatában tett meghallgatásával írta bele magát a tehetségkutatók nagykönyvébe. A szépséges énekesnő nem pusztán angyalok áriájára emlékeztető énekhangjával nyűgözte le a zsűrit és persze a YouTube népét, hanem hegedűművészi tudását is bedobta a játékba, hogy a végeredmény a perfekcionizmus legmagasabb fokmércéjének is megfeleljen.

Két album megjelentetését követően öt évvel később, 2021-ben jelentkezett az America’s Got Talent versenyébe is, a The Voice-beli produkcióihoz hasonló koncepcióval, ám új dallal. Bár a zsűri állva tapsolta meg, majd a csupa pozitív kritikát követően a négy igent is elnyerte, valami hihetetlen oknál fogva mégsem került be Gabriella az élő adásokba, a zsűri a válogatót követően kiselejtezte őt a játékból.

8Helena Polach, a profi focistákat megszégyenítő labdazsonglőr (cseh)

Kissé lazábbra veszi a figurát a cseh Helena Polach labdamutatványa, hiszen nem muszáj kizárólag az érzelgős dalolászásban keresni a hathatós élményt.

Helena 12 évig gyakorolt napi szinten akár 5 órán keresztül, mire sikerült profi focistákat is megszégyenítő szinten elsajátítania a dekázás és labdákkal zsonglőrködés tudományát. Még engem, aki kifejezetten rühellem a focit is sikerült néhány percre a figyelmemet lekötnie, ami a körülmények figyelembe vételével biza nagy teljesítmény.

Helena a Got Talent török változatában tett valami oknál fogva látogatást. Azt sajnos nem tudom, tovább jutott-e végül a meghallgatáson, vagy benevezett más vetélkedőkbe (Csehország is rendelkezik saját Got Talent licenccel), mindenesetre több helyütt is házal műsorával, példának okáért a Magyar Nemzeti Cirkusz artistájaként is fellépett.

7Puddles Pity Party, az aranyhangú síró bohóc (amerikai)

Az angyalhangú Gabriella Laberge férfi megfelelője. Mike Geier, a Kingsized nevezetű Elvis Presley tribute zenekar énekese egy filmforgatást követően jutott hozzá a kelléktárból leselejtezett bohócjelmezhez, melyet végül megtartott és felépített belőle egy depresszív bohóc imidzset. A Puddles Pity Party néven házaló előadó 2017-ben benevezett az America’s Got Talent versenyére, ahol rendkívül nagy benyomást tett mind a zsűrire, mind a közönségre.

Meglepő módon nem a síró bohóc jelmez hatotta meg leginkább a nézőket, hanem Puddles énekhangja, mely a lehető legközelebb áll a klasszikus, oldschool bariton hangzáshoz.

Puddles a negyeddöntőig vitte, ahol azonban kiesett a versenyből. 2020-ban az America’s Got Talent: The Champions-be is meghívták, ám nem jutott tovább a válogatón.

Nem kell azért siratni a depressziós bohócot: Puddles egészen hűséges rajongói táborral büszkélkedhet, ráadásul AGT-s szereplése óta egy Las Vegas-i rezidenciát is besöpörhetett magának. Mindemellett az ötmilliós követőtáborral rendelkező Postmodern Jukebox kollektívának is tagja.

6Kenichi Ebina, az élő videójáték (japán)

Ugyan időközben több hasonló jellegű produkció is lekopizta műsorát, Kenichi Ebina interaktív multimédiás műsorszámai egészen a 2013-as America’s Got Talent dobogójának csúcsáig röpítették a kreatív japán zsenit.

Leglátványosabb produkciójának az élő videójáték koncepcióján alapuló koreográfia bizonyult. A többi előadása ugyan mai szemmel nem tűnik túlontúl impozánsnak, ezt az egyet azonban mindenképp érdemes megtekinteni.

Kenichi a 2019-es Champions különkiadásban is megmérettetett, mégpedig egy újabb videójátékos versenyszámmal, ám a döntőbe nem jutott be.

5Tony & Jordan, a multimédia csodabogarai (francia)

A szóló artistaként bemutatkozó francia származású Tony igazán leejtette a zsűri állát, miután saját magát, majd a kivetítőn mutogatott hölgyet is megkettőzte! A roppant lenyűgöző, álleejtős előadást a négy igent követően sajnos nem sikerült a selejtezőn felülmúlniuk, így az eliminált páros csupán egyetlen valóban emlékezetes produkciót hagyott maga után.

4Black Widow Dance Group: tökéletes szinkronicitás, junior Liga (olasz)

A legnagyobb tehetségek listáján emlékeztem meg a libanoni Mayyas tánccsoportról, kiknek tökéletes szinkronicitással előadott táncshow-ja minden, kiváló esztétikai érzékkel megáldott személyt (kiváltképp férfit) megigézett.

A Black Widow tánccsoport nagyjából ugyanez, csak kisebb létszámú, fiatal tagokból áll és nyilvánvalóan részben a Mayyas produkcióját lemásolván hozták létre koreográfiájukat.

Google-kutatásaim szerint a kizárólag iskolás lányokból álló társulat 2015 óta létezik, ám a 2021-es italia’s Got Talent-ben mutatkoztak első ízben nagy nyilvánosság előtt, mely műveletért el is nyerték jutalmul a részükre megjáró golden buzzert.

A tánccsapatnak sikerült bejutnia a döntőbe, majd a Got Talent francia kiadásában is beneveztek a játékba, ahol nagyjából ugyanazon koreográfiát adták elő, csak más öltözékben.

3Deadly Games: az életével játszó házaspár (amerikai)

Nevéhez méltó módon ez a házaspár roppant veszedelmes játékot űz. A „danger act” kategóriába tartozó produktum minden adrenalinra éhes néző nagy kedvence lesz. A túlérzékeny mimóza-lelkek inkább kerüljék el messziről ezt a roppant feszültségeket gerjesztő produkció-sorozatot.

A férj-feleség kombó hímnemű tagja késekkel, dárdákkal, olykor számszeríjjal felfegyverkezvén kívánja kedvesét agyondobálni / lőni, lehetőleg úgy, hogy annak semmi baja ne essen. Saját bevallása szerint bizony előfordult már néhány alkalommal, hogy sikerült telibe kapni az asszonyt, egy alkalommal pedig a műsor előtti próbán kipattant nem várt technikai probléma végett táncolhattak kötélen az idegeik.

A veszedelmes páros a középdöntőben esett ki az America’s Got Talent 2016-os versenyéből. Három évvel később a Champions kiadás vendégeiként golden buzzert nyertek Heidi Klum-tól. Az ottani döntős produkciójukban igazán a végletekig fokozták a feszültséget, s a zsűri idegeit is sikerült alaposan kikészíteniük.

Nem sokkal a Champions-t követően a pár útjai szétváltak egymástól: Anna modellként fogott hangyányit nyugalmasabb karrierbe, míg Alfredo Vegasban folytatta tovább a Deadly Games projektet lengyel származású új párjával. A BGT Champions az amerikai változatnál mintegy 9 hónappal később műsorra tűzött kiadásában Alfredo, mintha mi sem történt volna, már a másik lánnyal mutatkozott a színpadon.

2Corinne Sutter, a megalázott festőművész, kinek művén azután ámult el a zsűri, hogy lefújta műsorát (svájci)

Corinne annyira egyedi művészi performansszal nevezett be a versenybe, hogy azt a kétes ítélőképességgel megáldott zsűri nem is bírta díjazni: másfél percen belül fújták le a megalázott művészlány műsorát, ki eszeveszett kapkodásra kényszerült annak érdekében, hogy művét a lehető legteljesebb módon befejezze.

Mikor a szám tervezett fináléját prezentálta a lány, a zsűritagok álla egy emberként fogott padlót. Ám minden késő: Corinne annyira szívén viselte a kudarcot, valamint a produkcióját megalázó zsűri inkompetenciáját, hogy bár végül három igent is kapott, a producerek könyörgésére sem tért vissza többé a műsorba.

Egy vele készült interjúban felfedte, hogy eleve nem szeretett volna benevezni a játékba, hiszen nagyjából sejtette, roppant egyedi és a hétköznapi közönség részére elvontnak számító alkotásával mire számíthat. A „Das Supertalent” producerei hívták meg őt és vették rá a megmérettetésre.

Corinne példája örök mementóul és intelmül szolgál a valódi művészlelkek részére, hogy ne is próbálják megértetni magukat és művészetüket a nagyvilággal. Vagy butítsák le műsorukat a köznép által is érthető szintre, vagy elégedjenek meg a néhány tíz főt lefoglalni képes kiállításokkal, előadásokkal.

1Eric Chien – A világ egyik legjobb kártyamágusa, aki alig fél év gyakorlást követően már be is nevezett a vetélkedőbe (tajvani)

Ugyan elméleti szinten hosszú évek alatt művelte ki saját mágikus tudományát Eric Chien, arra, hogy a gyakorlatban is elámultassa emberek millióit, csak roppant nehézkesen vette rá magát. Mikor benevezett az Asia’s Got Talent 2019-es versenyére, saját állítása szerint alig fél éven keresztül gyakorolt műsorszámaira, mely az olykor ezredmásodperc és milliméter precizitást megkövető illuzórikus mutatványok szempontjából gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Eric azonban oly mértékű tehetséget és persze álleejtős produkciókat mutatott fel, hogy komolyabb erőlködés nélkül nyerte meg a versenyt.

Még ebben az évben az America’s Got Talent-ben is fitogtatta tudását, nagyjából az ázsiai kiadásban felmutatottakhoz hasonló trükkökkel. Azonban nem sült el túl jól, mikor egy új, kevésbé begyakorolt műsorszámot prezentált a zsűri előtt, kik zavarosnak és érthetetlennek látták, hogy mit is kívánt Eric kihozni a produkcióból. Így aztán Eric Chien sajnos kénytelen volt elbúcsúzni a műsortól.