FIGYELEM: Az eredetileg beillesztett klipek nagy részét törölte a YouTube, ezért helyettesítő videók kerültek kiválasztásra. Ezek nem feltétlen felelnek meg a szöveges ajánlóban szereplő paramétereknek.

Ez a cikk 2024. április 25-én frissítésre került.

Előre meghatározott szándékkal vágtam bele a YouTube-on fellelhető Got Talent műsorok nézésébe – hogy mi az, egyelőre legyen titok. Mindenesetre, ha már így alakult, amellett döntöttem, hogy listába rendezve megosztom az általam legjobbnak – vagy mint a későbbi felsorolásokból látszik majd, legfurcsábbnak – ítélt produkciókat. Egy komplett sorozatról van tehát szó, melynek részeit néhány hetente közlöm.

Mi mással is indulhatna a széria, mint a műsor történelmében ténylegesen legnagyobb tehetségeknek nevezhető előadók bemutatásával? Ennyire hatalmas, több ezer versenyzőt magában foglaló vetélkedőből ugyan roppant bajos vállalkozás kicsemegézni az első tízet, azonban, mint látni fogjátok, minden esetben olyan személyekről és produkcióikról van szó, kiknek esetében nem pusztán tehetségről beszélhetünk, hanem olyan jellegű rendkívüli képességek meglétéről is, melyeket nem lehet csak úgy bárkinek leutánozni! Egy a millióból azok aránya, kik az alábbi ajánlóban szereplő produkciókhoz hasonlatos teljesítményt képesek nyújtani, a többiek hiába is próbálkoznának többet, jobbat, látványosabbat alkotni, egyszerűen nem lehetséges ilyenre sikerrel vállalkozni.

A sorozat első listáját tehát azok nevei töltik ki, akik akár egy lehető legobjektívabb mércével vizsgálódván is hatalmas, földöntúli tehetségeknek számítanak. Az elkövetkező felsorolások természetesen továbbra is telítve lesznek meghökkentő műsorszámokkal, nem mindennapi előadásokkal, ám a következő személyek tényleg utolérhetetlen teljesítményt tettek le az asztalra.

10Sofie Dossi, a tinédzser lábasíjász (amerikai)

A 14 éves lány testhajlítóként (contortionist) jelentkezett a műsorba, hogy alaposan elámultassa a zsűrit, és persze a nézőközönséget. Ezt a műfajt nem tudja mindenki csak úgy begyakorolni, speciális alkat és egyéb testi adottságok szükségesek a bennünk már a puszta látványtól is gerincroppanást előidéző tornamutatványok végrehajtásához.

Sofie a nem mindennapi látványshowjával egészen a 2016-os America’s Got Talent döntőjéig vitte, ahol végül a top 10 alsó felében foglalhatott helyet.

Sofie egyike azon keveseknek, kik a műsort követően sikeresen építettek ki maguknak követőtábort: Youtube-csatornája 7 milliónál is több feliratkozóval büszkélkedik.

9Attraction, az árnyékszínház (magyar)

A magyar színtársulat megindító történeteket mesél el a világnyelvnek számító tánc segítségével. A műsort egy paraván mögül adják elő, hol a mozgó táncosok árnyéka kerül kivetítésre egy vászonra. A produkció egyedi megvalósítása megkülönbözteti őket a többi hasonszőrű tánccsapattól.

Ezzel a koncepcióval neveztek be a Britain’s Got Talent versenyére, hol első körben egy roppant érzelmes – és a koreográfiát rendező srác szerint igaz – történetet meséltek a zsűri legnagyobb megrökönyödésére. Az előadás többeknél is megnyitotta a könnycsatornákat, még a zsűritag Amanda Holden sem bírta száraz szemmel végignézni a mutatványt.

Az Attraction az első, és mai napig egyetlen külföldi előadóként megnyerte a 2013-as Britain’s Got Talent vetélkedőt. Később a show német változatában, a Das Supertalent-ben is megmérettették magukat, ott azonban csupán a 7. helyig sikerült jutniuk. 2019-ben az America’s Got Talent: The Champions műsorában tűntek fel egy szám erejéig, ám a döntőbe nem sikerült bekerülniük.

A társulat a mai napig aktív, igaz, meglehetősen ritkán frissül a Facebook-oldaluk.

8The Clairvoyants, a gondolatolvasó szakkör (osztrák)

Az osztrák mentalista duó azzal hozta a frászt az America’s Got Talent zsűrijére, hogy annak női tagja, Amélie rendre kitalálja a gondolataikat. Epizódról epizódra különböző rejtélyes szituációkba keveredvén bizonyítják, hogy tényleg minden körülmények közt képesek a gondolatolvasásra: bekötött szemmel, vagy akár víz alatt is.

Annak ellenére, hogy az általuk keltett megrökönyödés végett a zsűri elfelejtett golden buzzert nyomni rájuk, a mentalista pár sikeresen bejutott a döntőbe, hol a második helyezést sikerült elérniük az énekes Grace Vanderwaal mögött. A 2020-as America’s Got Talent: The Champions kiadásban újabb bámulatos műsorszámot prezentáltak, ám nem sikerült kellőképpen kigondolniuk a döntőbe jutás bombabiztos receptjét.

7Cristina Ramos: Az előadóművészet csúcsa (spanyol)

Úgy tűnik, dugig vagyunk 2016-os nevezőkkel. Sofie Dossi és a The Clairvoyants mellett Cristina Ramost is 2016-ban láthattuk először, mégpedig a Got Talent spanyol kiadásában. Jól meg is nyerte a műsort a crossover énekléseivel, hol operát vegyít rockzenével.

Természetesen amatőr előadóként még nem sikerült igazán tökéletes műsort prezentálnia, hiszen jól érzékelhető az átmenet a medley-be helyezett két dal között. Mindez megváltozott, mikor Cristinát meghívták a 2019-es Britain’s Got Talent: The Champions mérkőzésébe, hol tökéletes prezentáció mellett adta elő a Queen: The Show Must Go On című számát.

Szintén 2019-ben a Kínában rendezett, fél-illegális World’s Got Talentben is megmérkőzött, ahol elnyerte David Foster golden buzzer-ét, 2020-ban pedig az America’s Got Talent: The Champions-ben a döntőig is eljutott.

Cristina Ramos a többi sorolt nevezővel ellentétben nemigen prezentál saját készítésű tartalmat – a crossover megoldástól eltekintve persze –, viszont az előadóművészek között keresve sem találtam jobbat, úgyhogy véleményem szerint Cristinának méltó helye van a felsorolásban.

6Kseniya Simonova: megindító egyszerűség (ukrán)

Kseniya igazán nem túl izgalmasnak hangzó művészeti ágat választott magának: homokművészetet űz, mely által különféle történeteket mesél el háttérzenével körítve a részére kiszabott időkereten belül. Mégis, amerre csak jár, mindenfelé golden buzzerek kísérik.

Elég régen, 2009-ben bukkant fel a Ukraine’s Got Talent műsorában, melyet abban az évben meg is nyert. Utána folytatta tovább homokművészetét, mígnem 2019-ben meghívást kapott az America’s Got Talent: The Champions versenyére, ahol rögvest elnyerte az új műsorvezető, Terry Crews golden buzzer-ét, s végül a harmadik helyen végzett. Még ebben az évben a Britain’s Got Talent: The Champions vetélkedőben is megmérettette magát, gyakorlatilag ugyanazzal az eredménnyel: golden buzzer, harmadik hely.

Kseniya művészetének titka ugyanaz, mint a többi, igazán tehetséges előadóé. Nem a művészet módját (homokformálás) igyekszik előtérbe tolni, hanem azt csupán mint eszközt használja fel a valóban gazdag érzelmi húrokat pengető műsorszámai bemutatásához. Ennek révén lehet viszonylag egyszerű és érdektelennek tűnő művészeti ágakat felhasználni a csoda megteremtésére.

5Mayyas: tökéletes szinkronicitás (libanoni)

A kizárólag lányokból álló libanoni Mayyas tánccsoport a 2019-es Arab’s Got Talent-ben bukkant fel először, ahol – talán a műsor történetében első női előadókként – a dobogó csúcsáig sikerült feltáncolni magukat lenyűgöző látványvilágú, roppant misztikus és az arab tradíciókból gazdagon merítő műsoraikkal.

Ezután látogatást tettek a 2019-es BGT: The Champions-ben, ahol a nézőket legalább annyira lenyűgözték, mint az anyaországban. Sajnos nem jutottak tovább, és a nem sokkal később „kirobbant járvány” lakatot vert tevékenységükre. Azóta nem tudni, mi lett velük: feloszlottak-e, vagy folytatták tovább a gyakorlást.

4Alexa Lauenburger: ebül szerzett győzelem (német)

Az akkoriban 10 éves Alexának a Das Supertalent 2017-es évadában sikerült győzelemre jutnia. Mindehhez nyolcféle, a többi nevezőhöz képest behozhatatlan előnyt vonultatott fel: cuki kiskutyáit ültette porondra, akiket oly precizitással vezényelt a különféle nem mindennapi mutatványok végrehajtására, mint egy dicső hadvezér.

Alexa aztán megmérkőzött a BGT: The Champions-ben is, ahol Ant & Dec műsorvezetők golden buzzerét követően a döntőben nyolcadik helyen végzett. Ezután 2020 elején az AGT: The Champions-ben is megmérettetett, hol szintén döntőbe jutott, azonban a kevésbé begyakorolt, így hiányosságokat felmutató új trükköket is magában foglaló döntős műsorszáma már nem nyert osztatlan sikert.

Alexának mégis méltó helye mutatkozik a listában, ugyanis egyetlen Got Talent műsorban sem létezett 8 kutya egyidejű – ráadásul ennyire látványos és precíz – bevetésével végrehajtott műsorszám. Nyerte viszont már meg a BGT normál kiadását két alkalommal is kutyás előadó, kik egyetlen hűséges ebbel az oldalukon léptek porondra. Egyértelmű tehát, hogy Alexa más ligában játszik a többiekhez képest.

3Léa Kyle: egy perc, és kész vagyok! (francia)

Léa Kyle minden férfi titkon dédelgetett vágyálma: ő az „egy perc, és kész vagyok” ígérvényét szó szerint veszi, és 60 másodperc leforgása alatt valóban felpróbál legalább tucatnyi szexi ruhaneműt. Az indulás pillanatában sem panaszkodik arról, hogy nincs mit felvennie, hiszen minden ruhadarabját saját maga készíti el, hogy megfeleljenek az ő egyedi ízlésének.

A quick change, vagyis villámöltözködés műfaja önmagában véve valahol a 70-es / 80-as évek levedlett és elcsépelt showelemeit gyarapítja. Nem úgy Léa Kyle-nál, aki nemhogy forradalmasította a műfajt, de kombinálta azt a mágiával és illúzióval, mely roppant kreatív húzásnak köszönhetően gyakorlatilag lehetetlenség őt túlszárnyalni a quick change kategóriájában. Egy teljesen új mércét állított fel, mely fölött egyeduralkodóként sasolja a többi, létéért küzdő művész vergődését. Persze próbálkozni mindig lehet…

Léa Kyle a Heidi Klumtól nyert golden buzzert követően bejutott a 2021-es America’s Got Talent döntőjébe, ám sajnos csak az ötödik helyet sikerült megszereznie. Tudomásom szerint az idei évben Las Vegas-ban nyert magának rezidenciát.

2Darci Lynne, az egyszemélyes színtársulat (amerikai)

Darci az a kislány (illetve idén októbertől már nő), akivel kapcsolatban színpadra lépése első momentumától kijelenthetjük, hogy földöntúli képességekkel megáldott csodagyerek. A hasbeszélő lányka nem pusztán nagyon szépen énekel, de mindezt egy (olykor kettő) babával a kézben és csukott szájjal teszi, s közben bábui is úgy mozognak, mintha azok önálló, valódi személyiséggel felvértezett lények volnának!

A fenti – már eleve megugorhatatlan – képességek mellé odapakolhatjuk még Darci meglehetősen kifinomult, felnőttes és élces humorérzékét, valamint egyedülálló előadói stílusát, és máris azon kapjuk magunkat, hogy keresve sem találunk a komplett Föld bolygón még egy ugyanilyent. Annyira egyedi, különc és leutánozhatatlan Darci személyisége és színpadi megjelenése egyaránt, hogy teljes lehetetlenség még egy hasonló jellegű képességekkel bíró előadót felfedezni.

Kétség sem fér ahhoz, hogy Darci megérdemelte a győzelmet a 2017-es America’s Got Talent-ben, ahogy annak 2019-es Champions kiadásában esett megbicsaklását követő második helyezés is abszolút visszaigazolását adja az ő nem mindennapi tehetségének.

1The Sacred Riana: Félelmetes kreativitás (indonéz)

Ha Darci Lynne minden idők legnagyobb istenadta tehetsége, hogyhogy mégsem ő van az első helyen? Nos, az utolérhetetlen tehetség legyőzésére egyetlen mód mutatkozik, mégpedig olyan produkció összeállítása vele szemben, melyre az egyszeri átlagpolgár is homlokára csapva eszmél: „Hogyhogy ez nem nekem jutott eszembe?”

Az indonéz származású Riana produkciójának alapötlete egyszerű, mint a faék. Vegyünk pár népszerű horrorfilmet, ollózzuk ki belőlük a leghevesebb rémületet kiváltó jeleneteket, díszleteket, öltözékeket, majd párosítjuk mindezeket néhány egyszerű bűvésztrükkel, hogy valódi interaktív horror show-t nyerjünk! Az élőben átélt démonidézés, zombi-invázió, boszorkányság és fekete mágia még a legnyugodtabbnak mutatkozó zsűritagok alsó fertályából is kirángatja a sportszeletet.

Darci képességei elérhetetlenek az átlag ember részére, ám Rianával kapcsolatban már sokan érezhetjük, hogy ezt mi is meg tudtuk volna csinálni… de hát akkor miért nem tettük? Na ez a fajta plusz tehetség, fantázia és kreativitás jelenti a különbséget egy középszerű előadó és Sacred Riana között. Messziről úgy tűnik, könnyedén elérhető hasonló jellegű siker a magunk részére… és valamiért mégsem. Ebből kifolyólag Riana egy oly jellegű feladatot abszolvált, mely látszólag elérhető mindenki részére, mégis egyvalaki juthatott csak fel a dobogó csúcsára és szakíthatta le magának az aranyérmet.

Riana nem csak ezen a listán, de az Asia’s Got Talent 2017-es kiadásában is első helyet szerzett, melynek tényét ugyanolyan rezignációval vette tudomásul, mint az előadásait követő euforikus reakciókat. 2018-ban az America’s Got Talent-be is benevezett, hol a roppant babonás és barátságtalan zsűri mielőbb kapun kívül akarta látni őt, így hát a negyeddöntőben búcsúzott a játéktól. 2019-ben a Britain’s Got Talent: The Champions-ben Amanda Holdenre hozta rá a frászt, de szintén nem lelt az ottani nézők körében értő közönségre.