Lehurrogta a közönség a mesterségesintelligencia-propagandát az amerikai SXSW fesztiválon

0
Ai Propaganda

Aki nem tudná, a címben nevezett mozaikszó mit takar: az SXSW (South by Southwest) egy amerikai médiakonferencia, egyike a legnagyobbaknak, melyen a zene, film -és videójáték-ipar jövőjéről diskurálnak a meghívott beszélő fejek. Ha valahol, hát itt igazán kitörő sikert kéne elkönyvelniük a média jövőjét meghatározó technológiáknak, kiváltképp a messiásként ajnározott mesterséges intelligenciának.

Ehhez képest a fesztivál jobbára felső középosztályba tartozó látogatói kórusban hurrogták le az eléjük vetített MI-propagandát.

A legerőteljesebb hangzavart a következő idézet keltette:

Tényleg úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia még emberibbé tesz minket.

A Szilícium-völgyi techmágusok úgy képzelték, kizárólag a vidéki suttyó redneckek meg a technológia lényegéből szinte semmit fel nem fogó maradi nagymamák ágálnak a mesterséges intelligencia ellen. Erre odamennek egy “lippsi porfészekbe”, és pontosan ugyanazon reakciót kapják a nyakukba, mint az értetlen proliktól.

Vajon miért? Nem úgy van tán, hogy ezen csoportok az egyszeri parasztnál sokkal jobban tudják, mire megy ki a játék a digitális állampolgársággal, a globális vakcinaútlevél szisztémával, algoritmikusan kontrollált hétköznapokkal?

Az meg, hogy az MI humánabbá teszi az emberiséget, valóban heveny röhögőgörcsre indokot nyújtó ostobaság volna, ha nem vennék ennek “igazságát” a messiásváró ateisták ily komolyan.

A szabvány emberiségnek szerte a világon kezd meginogni a mesterséges intelligenciába vetett hite. Mindez nem csoda. Nem elég, hogy az elitek folyamatosan fenyegetik a lakosságot a munkájuk elvételével (halleluja!), hanem mellé még soha nem látott alkalmazkodást követelnek meg a technokrata burzsoázia igényeihez.

Working Robot

A technológia a modern hatalom kezében immár nem rajongást, hanem félelmet vált ki a lakosságból. Közben a techmágusok annyira nem veszik észre magukat, hogy még mindig Steve Jobs-okként pózolnak, akik jól elhozzák nadrágzsebünkbe az üdvösséget. De találmányaikat az egykori rajongóik immár kigúnyolják.

Az ember és gép fúziójának víziója (transzhumanizmus), melyben a pszichopaták érinthetetlen istenekként lehetnek élet-halál urai a népességgel szemben, hirtelen meghozta az igényt a technológiai folyamatok visszafordítására. Holott annak lehetőségeit egész eddig busásan kiaknázták a paranoid nárcisztikus szülők, a szadista tanári és végrehajtó had, a vállalati piackutatás egyaránt. Ezek évtizedeken át gyűjtögetett és halmozgatott eredményeiből, a big data adatbázisokból nyeri a mesterséges intelligencia a maga döntéshozó kvalitásait.

Ha nem találják ki maguktól a Szilícium-völgy titánjai, mekkora bizalmatlanságot szülnek találmányaik a népességben, csakhamar eljöhet az idő, amikor a komplett irányító gárda leváltását fogja követelni a felhergelt vasvillás tömeg. Aztán talán sikerül olyan irányítókat találni, akik tudják is, mit csinálnak, és elismerik annak igényét, hogy a technológiának kell szolgálnia az emberiséget, nem pedig fordítva.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás