Máris nagyot zuhant a mesterséges intelligenciába vetett bizalom

0
Digital Transaction Line

Az MI technológiába és az azt fejlesztő vállalatokba vetett bizalom mind az Egyesült Államokban, mind az egész világon erőteljes zuhanást vett.

“A bizalom az MI-korszak pénzneme, de jelen állás szerint az innovációs számlánk vészesen túlterhelt” – közölte Justin Westcott, az Edelman globális technológiai elnöke az Axiosnak. “A vállalatoknak túl kell lépniük az MI puszta mechanikáján, hogy foglalkozzanak annak valódi költségével és értékével – ami a “miért” és a “kinek” kérdéskörét foglalja magában.”

Westcott szerint a közvélemény azt akarja, hogy a vállalatok elkötelezzék magukat a személyes adatok védelme mellett, a tudósok és etikusok pedig szigorúan vizsgálják meg az MI társadalmi hatásait.

“Azok, akik a felelős MI-t helyezik előtérbe, akik átlátható partnerséget alakítanak ki a közösségekkel és a kormányokkal, és akik visszaadják az irányítást a felhasználók kezébe, nem csupán az iparág vezetőivé válhatnak, hanem újjáépítik a bizalom hídját, amelyet a technológia valahol útközben elvesztett” – mondta Westcott.

A számok kedvéért: globálisan az MI-vállalatokba vetett bizalom 53%-ra csökkent az öt évvel ezelőtti 61%-ról. Az Egyesült Államokban a bizalom ugyanebben az időszakban 15 százalékpontot (50%-ról 35%-ra) vesztett.

Ai Chip

A mesterséges intelligenciába vetett bizalom politikai határvonalaktól függetlenül alacsony. A demokraták bizalma az MI vállalatokban 38%, mögöttük a függetlenek 25% -kal, a republikánusok pedig 24% -kal kullognak.

A technológia kezdi elveszíteni vezető szerepét, mint a legmegbízhatóbb szektor. Nyolc évvel ezelőtt az Edelman által vizsgált országok 90% -ában a technológia volt a vezető iparág. Mára csak az országok felének népessége gondolja úgy, hogy megbízhatunk benne.

Érdekes módon a fejlődő országokban élő emberek immár nagyobb valószínűséggel fogadják el a mesterséges intelligenciát, mint a fejlett országok lakossága.

Franciaországban, Kanadában, Írországban, az Egyesült Királyságban, Egyesült Államokban, Németországban, Ausztráliában, Hollandiában és Svédországban a válaszadók három az egyhez arányban utasítják el az MI növekvő alkalmazását.

Ezzel szemben az elfogadás nagymértékben meghaladja az ellenállást az olyan fejlődő piacokon, mint Szaúd-Arábia, India, Kína, Kenya, Nigéria és Thaiföld.

Ai Cyberpunk Girl

Mélyebbre merülvén a kutatási adatokban, Edelman statisztikája szerint az emberek javarészt a kormányzati erőfeszítések elégtelensége végett fordultak el a technológiától: nem bíznak benne, hogy mind a technológia, mind az azt alkalmazó állami és magánaktorok etikus és saját magukra vonatkoztatva is szabálykövető módon fognak élni annak lehetőségeivel.

FIGYELEM! Ez egy részben vagy egészben mesterséges intelligencia által generált cikk, melyet a Microsoft Copilot hozott létre.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás