Jól megy a kémszoftver-gyártó cégeknek a home office elterjedése óta

0

Áldásos hatást mutat a koronavírus-járvány a megfigyelő-kapitalizmus felfokozottabb elterjesztésére és uralmának bebetonozására.

Hivatalosan elővigyázatossági okokból, valamint a karantén könnyebb betartása érdekében több cég engedélyezte munkavállalói számára, hogy otthonról, home office-ban lapátolják a profitot cégüknek. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a cégek központi irodáira vonatkozó házirendektől, policy-ktől megszabadulna a tudásmunkás. Helyette inkább kiexportálják azokat a munkavállaló saját otthonába, hiszen az állandó megfigyelés, vegzálás, teljesítmény-monitorozás kapun kívül sem állhat le.

Idén nyáron több mint ötven százalékkal nőtt a cégek által vásárolt-bérelt, illetve használatba helyezett megfigyelő szoftverek aránya. Ezen termékek egy része folyamatos kép -és hangfelvételt készít a munkás ténykedéséről, de akadnak egész primitív szoftverek is, melyek csak azt figyelik, mozog-e az egér, illetve kopognak-e a billentyűk.

negynapos_munkahet_2

Bár a vállalatvezetők nagy része csak céges laptopokra merészel ilyesféle szoftvereket telepíteni, fontos tudnivaló, hogy mindezen szoftverek gyakran kémprogramokhoz hasonló módszerekkel nyernek ki információt a felhasználó ténykedéseiről. Magyarán olyan biztonsági kiskapukat nyithatnak az operációs rendszeren belül, melyeket kiaknázva vírusok, bot-ok, hackerek, illetve egyéb nem kívánatos kreálmányok rohamozhatják meg a munkatárs laptopját, melyek gazdagon lakmározhatnak kényes üzleti titkokból, mint üzleti levelezések, vagy belsős dokumentumok.

A paranoid hajlamú középvezetők méregdrága figyelőszoftverek tucatjai közül válogathatnak. A piaci megoldások 81%-a lehetővé teszi a munkaerő minden egyes billentyűleütésének monitorozását, 61% a levelezéseik tartalmába is betekintést nyújt. A szoftvercsomagok kétharmada privát üzenetekkel és riasztásokkal bombázza a billenyűkopogás elmaradását vagy lassulását, további 38%-nyi malware pedig lehetővé teszi a főnök részére az alkalmazott laptopja feletti uralom átvételét, hogy weboldalakat, vagy nem engedélyezett szoftvertelepítéseket tilthasson le. A ZDNet által vizsgált egyik szoftver amolyan rootkit-ként üzemelve tökéletes láthatatlanságban végzi dolgát a háttérből.

A Google keresések alapján alaposan felfutott a munkások táv-megfigyelése iránti érdeklődés. A „hogyan figyeljük meg otthonról dolgozó alkalmazottunkat” kifejezés angol megfelelőjére 1705%-kal ugrott meg a keresések száma.

pexels-jonathan-borba-3285203

Bár minden körülmények közt a produktivitás növekedésének bebiztosítása a kémkedő főnökök nem titkolt célja, paradox módon az állandó vizslatás által keltett szorongás hosszú távon akár ronthatja is a munkaerő teljesítményét. A 40 órányi állandó billentyűpüfölés megkövetelése eleve nem épelméjű dolog.

A produktivitás-paradoxon kibontakozása mellett a cég etikai megítélését is nagy mértékben erodálják a paranoid főnöki akciók.