Szendi Gábor: Minden eladó

0

A gyógyszergyártás és a gátlástalan haszonszerzés összefonódásáról írt egy meglehetősen velős tanulmányt Szendi Gábor. Véleménye szerint az elmúlt évtizedekben az orvostudomány nem a betegek gyógyítására, hanem a gyógyszergyártó cégek profitnövelésére esküdött fel. Sok esetben olyan gyógyszereket írnak fel pacienseiknek a megvásárolt orvosok, melyek egy adott cég vagyonának gyarapítása mellett semmiféle hatással nem bír a kezelendő betegség szempontjából, sőt, mellékhatásaiknak köszönhetően veszélyt jelenthetnek a betegek maradék egészségére.

A beteget gyógyítani kell, a fogyasztót viszont fogyasztásra kell sarkallni, el kell adni neki a mi árunkat, akár tényleg szüksége van rá, akár nem… …A gyógyszer áru, tehát a cél a fogyasztás minden áron való növelése, részvényeseink ezt követelik meg.

Az áru a gyógyszer. Ezt ki kell fejleszteni, piacra dobni, elérni, hogy ezentúl ezt írják föl és ne az olcsóbb és bevált szereket, és el kell érni, hogy akár indokolatlanul is kapja a beteg, csakhogy fogyjon. Koncentrálva most az áru esetleges minőségi problémáira, ezt úgy nevezzük, hogy hatástalanság és mellékhatás.

Szendi kitér arra, a Revolife szerkesztősége által a szélhámosságok leleplezésének hitvallásává emelt tényre, hogy a szélesebb körű plebs beetetéséhez elegendő csupán a hitelesség és szakmaiság látszatát adni, azok külső jegyeit hihető módon mímelni. Így születhetnek például olyan, szaklapokban megjelenő orvosi kutatások, melyeknek akár fele céges megrendelések által, soha nem ellenőrzött kutatások eredményeinek felhasználásával íródott kamu:

…a gyógyszergyár által megkövetelt tudományos eredményeket legyártják, tudományos cikk formájába öntik, ellátják mindenféle hivatkozással, statisztikákkal, hogy nincs az a lektor, aki rájönne, hogy az egész csak tudományos fikció.

Pesszimista becslések szerint az orvosi szaklapokban megjelent cikkek akár fele is származhat fantomszerzőtől, vagyis a cikkek fele kreálmány, tudománynak álcázott propagandaanyag.

Az orvoslás és az üzlet összefonódása természetesen mindenki számára előnyös, kivéve a szerencsétlen ügyfelek sokaságát, akik az üzleti érdekből felírt semmitérő gyógyszerektől akár fűbe is haraphatnak:

A vízszerelő tévedhet, maximum beáznak alattunk. A villanyszerelő is tévedhet, legfeljebb sötétben üldögélünk. Az orvos is tévedhet, ám ebbe legrosszabb esetben bele is halhatunk.

A cikk teljes terjedelmében az alábbi gombra nyomva olvasható:

SZENDI GÁBOR: MINDEN ELADÓ

Az idézetek forrása: Szendi Gábor: Minden eladó (www.tenyek-tevhitek.hu)

Figyelem! A webszemle rovat cikkei más szerzőktől átvett írások rövid idézését tartalmazza, benne a forrás szövegére való átlépés lehetőségével. A Revolife szerkesztősége igyekszik az átadásra érdemes gondolatokat összegyűjteni, és azokat mindenféle ellenszolgáltatás igénye nélkül az olvasók számára eljuttatni, a szabad felhasználás alapelveit nem sértve.
Ha a tisztelt szerző mégsem szeretné tartalmainak részletét oldalunkon látni, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot a “kapcsolat” menüpontban található elérhetőségek valamelyikén, és sikeres levélváltás esetén 24 órán belül gondoskodunk az érintett tartalmak törléséről. Külön kérés esetén a szerző teljes munkássága feketelistára helyezhető.