Szendi Gábor: Allergia – az ember által teremtett járvány

0

Hogyan lehetséges, hogy az emberiség a tudomány fejlődésével párhuzamosan egyre inkább prüszköl a természettől? Szendi Gábor egyértelmű összefüggést tár fel a természeti környezettől egyre távolabb helyezkedő steril életmód, és az allergiás megbetegedések folyamatos növekedése között:

A higiénia hipotézis szerint modern körülményeink közt fejlődésünk során az emberi evolúcióban megszokotthoz képest sokkal kevesebb kórokozóval és parazitával találkozunk, holott ez szükséges volna az immunrendszer kiegyensúlyozott működésének a kialakulásához.

A modern életmódhoz nem csupán a természettől való elszakadás tartozik, hanem a bőség illúziójának köszönhetően az egészségtelen élelmiszerek tömkelegének mértéktelen fogyasztása is összefügg az allergia és asztma egyre gyorsabb terjedésével:

A nyugati életmód további következménye a gyökeresen megváltozott táplálkozás és az ennek következtében kialakult elhízásjárvány. A túlsúly (BMI< 30 kg/m2) és az elhízás (BMI> 30 kg/m2) számos vizsgálat szerint a túlsúly mértékével arányosan növeli az asztma (Chinn, 2003), az ekcéma (Silverberg és mtsi., 2009) kockázatát és a különböző módszerekkel (műtét, fogyókúra) lefogyóknál megszűnik az atópiás betegség vagy jelentősen csökkentek a tünetek (Eneli és mtsi., 2008).

Az atópia (vagyis az allergiára való fokozott hajlam) életmódváltással és megfelelő étrenddel azonban minimálisra csökkenthető:

Az atópiás betegségek megelőzésében és visszaszorításában alapvető fontosságú volna újrateremtenünk egy sokkal természetesebb életmódot, amelynek része az evolúciós szempontú táplálkozás (azaz paleolit táplálkozás), a természetes környezet visszahódítása és az állatok közelsége.

A cikk teljes terjedelmében az alábbi gombra nyomva olvasható:

SZENDI GÁBOR: ALLERGIA – AZ EMBER ÁLTAL TEREMTETT JÁRVÁNY

Az idézetek forrása: Szendi Gábor: Allergia – az ember által teremtett járvány (www.tenyek-tevhitek.hu)

Figyelem! A webszemle rovat cikkei más szerzőktől átvett írások rövid idézését tartalmazza, benne a forrás szövegére való átlépés lehetőségével. A Revolife szerkesztősége igyekszik az átadásra érdemes gondolatokat összegyűjteni, és azokat mindenféle ellenszolgáltatás igénye nélkül az olvasók számára eljuttatni, a szabad felhasználás alapelveit nem sértve.
Ha a tisztelt szerző mégsem szeretné tartalmainak részletét oldalunkon látni, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot a “kapcsolat” menüpontban található elérhetőségek valamelyikén, és sikeres levélváltás esetén 24 órán belül gondoskodunk az érintett tartalmak törléséről. Külön kérés esetén a szerző teljes munkássága feketelistára helyezhető.