Jobb, mint a naptej? Szőlővel a leégés és bőrrák ellen!

0

Sokan a környezetszennyező naptejekbe helyezik rendíthetetlen bizalmukat, melyek belemosódása a nagyvilág vizeibe rendkívül komoly ökológiai katasztrófával fenyeget. Jóval kevesebben tudják, hogy természetes módszerek is akadnak a leégés és bőrrák kifejlődésének elkerülésére, melyek legalább annyira, vagy az elmaradt természetpusztítást is tényezőként beszámítva még hatékonyabban működnek, mint a naptej.

A University of Alabama kutatói felfedezték, hogy a szőlő amellett, hogy közkedvelt élelemforrásunk, rendkívül sokat tesz a bőrünk egészségének megóvása érdekében, kiváltképp a napsütéssel teli időszakokban.

Napi két csészénél (egy jó nagy fürt) több szőlő elfogyasztása esetén akár 75%-kal is megnövekedhet a leégéssel szembeni ellenállásunk.

A vonatkozó vizsgálatban az önkénteseken szőlőkivonatot alkalmaztak, melynek két héten át való folyamatos fogyasztását követően vetették őket a heveny napozás követelménye alá. A Minimális Erythema Dózis (MED) mérőszáma mutatja meg a felszívott napsugárzás ama mennyiségét, mely a bőr kipirosodásához és leégéséhez vezet. Ez bőrtípustól függően minden embernél egyedi szám. A szőlőkivonat rendszeres fogyasztása két hét elteltével kiváltotta a MED értékének 75%-os növekedését, vagyis közel kétszer ellenállóbbá vált az alanyok bőrfelülete a leégéssel szemben.

szolo_levelek

Itt még nem feltétlenül dőlhetünk nyugodalmasan hátra, hiszen a napozás veszélyeivel riogatók is jól tudják, hogy az esetleges bőrproblémák kibontakozása a felszín alatt kezdődik. Attól, hogy nem ég le az ember napozás közben, még marad esélye bőrrákot vagy melanomát növeszteni.

Szerencsére a tudósok eme eshetőségre is felkészültek, úgyhogy a kísérletek lezárulta előtt biopsziát vettek a páciensekről, hogy feltérképezzék a napfénnyel közvetlen érintkező bőrfelület alatt kibontakozó folyamatokat.

Ebből a vizsgálatból kiderült, hogy a szőlődiéta alaposan visszafogta a DNS-roncsolódás mértékét a szövetállományban, jelentősen lassította a bőrsejtek elhalását, valamint csökkentette a gyulladást. Ha mindezek nem következtek volna be, valóban fennállna a bőrrák kibontakozásának veszélye. A szőlő rendszeres fogyasztása tehát a bőrrákkal szemben is védelmet nyújt.

Craig Elmets, a kutatást felügyelő gyógyszerészdoktor szerint egy valódi, ehető naptejet sikerült felfedezni, mely az élővilág elpusztítása nélkül is remekül végzi dolgát a bőrrák és melanoma kialakulásának megelőzése terén.