Befőtt helyett D-vitamint télire!

0

Számos alkalommal értekeztem már a D-vitamin áldásos határairól, mely – mint minden idők legalulértékeltebb hormonja, melyről régebben hitték csak azt, hogy vitamin – bizony jócskán kívül esik a legtöbbek figyelmén.

Fontosnak tartom újfent mindenki figyelmét felhívni a D-vitamin előnyeire, mivel a rendszer által ránk kényszerített természetellenes életmód – sötét csarnokokban, irodákban való gubbasztás – megakadályozza, hogy kellő mennyiséget halmozzunk fel ebből az egyébként roppant egyszerű hormonból, mely már az által automatikusan termelődik, hogy kimegyünk egy kicsit a fényre napozni.

Ilyenkor télen persze benne vagyunk a pácban, amikor efféle tettekre vetemednénk. Itt lép közbe a vitaminpótlás problematikája. Teljesen érthető és elfogadható, hogy sokan ódzkodnak a hiányzó vitaminmennyiség étrend-kiegészítők révén való pótlásától, pláne mivel tíz orvos tizenegy különböző ajánlást tesz azok alkalmazásáról. A hivatalos tudomány szintén igyekszik a lakosság nagy részét eltántorítani a saját egészségük megóvásától, és inkább a veszélyes kísérleti vakcinák felvétele felé terelni őket, hiszen semmiféle érdekük nem fűződik egy egészséges, vidám, a betegségügy „szolgáltatásait” igénybe venni nem kívánó társadalom létrejöttéhez.

A koronavírus-riogatás második éve tartó csúcspontján ismét találtam egypár kutatást, melyek visszaigazolják a D-vitamin áldásos hatásait a koronavírussal szemben. Korábban már megfogalmaztam, hogy pár perc napocska szinte azonnali hatállyal pokolra küldi a koronavírust, illetve javasoltam, hogy nyári időszakban ne maradjon senki karanténban, akkor se, ha ezt megparancsolják. Sőt, kiváltképp akkor.

summer_beauty

A fenti tényadatokhoz csatlakozik ama Spanyolországban végzett kutatás, mely szerint a kórházba utalt koronavírus-betegek 80 százaléka D-vitamin hiányban szenved, és minél idősebb a beteg, annál inkább megsínyli a létfontosságú hormon hiányát. Munkájukból, valamint az ebből eredő életkedv-rontó stresszből adódóan leginkább a férfiak hajlamosak a napfény huzamosabb ideig való kerülésére, így a kórházi ápolásra szorulók többségét is ők alkották a vonatkozó felmérésben.

Hasonló konklúzióra jutott egy, a „Journal of Endocrinological Investigation” folyóiratban közzétett vizsgálat, melyben a D-vitamin-hiány és a COVID-halálozás kockázata közti összefüggést kívánták feltárni.

A betegeket 4 csoportra osztották – nincs vitaminhiány, illetve enyhe / közepes / súlyos hiányban szenved a beteg –, majd eredményül kapták, hogy a 10 ng/l (egyébként roppant alacsony) szint alatti betegek sorában az 50%-ot is eléri a halálozás esélye, míg efölött az 5% arányt is roppant nehéz elérni.

Tavalyelőtt egy független egészségügyi felmérés is ugyanerre az eredményre jutott: ott 30 ng/ml arány felett gyakorlatilag senki nem akadt, aki kénytelen lett volna a kórházi ágyat nyomni a betegség végett.

healthy_happy_girl

Természetesen a D-vitamin előnyei messze nem állnak meg a koronavírus elleni hatékony védekezés elősegítésében. Immunrendszerünk erőnlétének biztosítása mellett kognitív képességeink, illetve vérkép-problémáink helyrerázásában is segítő kezet nyújt.

Vérkép tekintetében a ferritin-szint szabályozásában, valamint a szív -és érrendszeri gyulladások elkerülésében rendelkezik kulcsfontosságú szerepkörrel a D-vitamin. Utóbbi kórkép megléte egy COVID-fertőzést megelőzően a betegség súlyos lefolyását prognosztizáló előjel lehet. A tartósan fellépő gyulladás diagnózisára szolgáló egyik eszköz a D-dimer teszt, mely elsősorban a későbbi vérrögösödés, valamint trombózis kialakulásának veszélyét előre láttató fehérje-lecsapódás detektálására szolgál, melyet a véralvadási folyamat megindulása generál.

Kogníció szempontjából a D-vitamin nagy segítséget nyújt a helyzeti szédülés (vertigo) kialakulásának meggátolásában, a depresszió elkerülésében, illetve a boldogtalanság-érzet keltette elhízás levetkőzésében. Oxidatív stressz-mérséklő hatása révén lassítja a sejtelhalás, illetve a fizikai öregedés folyamatát. Nem túl szenvedélyesen kutatott, de azért ígéretes eredményeket felmutató hatása az időskori elbutulás és demencia megfékezése.

Hogy a D-vitamin sokoldalú előnyeit kiaknázhassuk, vérünkben 30-125 nmol/liter mennyiség számít ideálisnak, az abszolút tökéletes, legmagasabb szintű egészséget biztosító aránya pedig 60 nmol/liter.