Bár a világ java része még mindig a COVID-elnyomás béklyója alatt sínylődik, jó néhány szabadságszerető nemzet oldotta fel a külföldi turisták előtt az elmebeteg és pusztító korlátozásokat. Ezek megérdemelnek egy ajánlóval tarkított cikket, hiszen az egészségesen maradt embereknek most roppant mód szükségük van két év terrort követően egy kis feltöltődésre. Talán utoljára akad erre lehetőségük a totális gazdasági összeomlás előtt.

Mivel az országok java részébe továbbra sem engedik be az életvidám embereket, hasznosnak tartom listázni a cikk megírásáig korlátozásaikat feloldó kivételeket. Ezeknél sem oltásra, sem karanténra, maszkhordásra vagy negatív PCR tesztre nincs szükségünk a belépéshez.

Sajnos az élet mégsem annyira egyszerű, hogy csak úgy kiruccanunk a listázott országokba. Egyrészt, nem mindenhonnan indul közvetlen járat a célállomásra – ekkor csak olyan országból utazhatnánk be, melyek viszont előírják az oltást –, ugyanakkor maguk a légitársaságok is megkövetelhetik gépre szállás előtt akár a maszkviselést, akár a PCR tesztet, vagy akár a reptereken is belefuthatunk ellenőrzésekbe.

Ebből kifolyólag mindenképp tájékozódjunk a szokásosnál is alaposabban az utazás előtt, nehogy kellemetlen meglepetésként érjen minket, hogy mégsem engednek be egészséges oltatlanként az adott országba, mely protokollról nem annak vezetése dönt.

turizmus_elment

Március elejétől szép lassan egy rakás országban oldották fel a korlátozásokat, május elején az elnyomás beszüntetése itt az európai kontinensen tömegessé vált, június 1-től pedig olyanok is megadták magukat, akik nemrégiben még vakcináci diktatúrát (Ausztria), illetve az egészségesek kitiltását a létezés jogából (Olaszország), vagy épp az oltatlan nyugdíjasok megbírságolását (Görögország) követelték.

Alább tehát a meglehetősen terjedelmes lista ama Uniós, Unión kívüli, de még európai, valamint Európán kívüli országokról, melyek engedélyezik a területükre való lépést az egészséges, oltatlan emberek részére.

Jó nyaralást, kellemes kikapcsolódást mindenkinek!

Az Európai Unión vagy a schengeni övezeten belül:

Ausztria, Svájc, Liechtenstein

Az osztrák kormány kénytelen-kelletten feladta a Sztálingrád bevételének vágyát, és felhagytak a vakcinácizmus további érvényesítésével. Velük együtt Svájc és Liechtenstein is kinyilvánította vendégszeretetét, mely országok ugyan nem EU-tagok, viszont részei a schengeni övezetnek.

austria_travel

Eme országok látogatása a nyári időszakban leginkább azok részére ajánlott, akik szeretnének a nagy hőség elől kicsit visszavonulni, és megcsodálni az ilyenkor szép zöldbe burkolózó mesés hegyvidékeket. Arról se feledkezzünk meg, hogy Bécs, Salzburg, Linz vagy Zürich megszámlálhatatlan történelmi nevezetességgel és kulturális hagyatékok sokaságával rendelkezik, melyeket vétek volna kihagyni az érettebb szórakozásra vágyó közönségnek. Akár autóval is kiruccanhatunk sógorékhoz, így nem kell aggódni a repülőforgalom esetleges hirtelen lezárásától.

Belgium

Sajnos Belgium olyan országokkal van körbevéve, ahol továbbra is megkövetelik az oltást. Beutazni viszont nem annyira bajos, mivel szinte minden uniós országból indul közvetlen járat az Európai Unió székhelyére.

Sajnos az idei Tomorrowlandre már minden jegy elkelt, és a korlátozásokat továbbra is fenntartó Hollandiába sem sétálhatunk át csak úgy, mindenesetre aki hajlandó néhány korábban biztosított lehetőségről lemondani, azoknak az EU székhelyének meglátogatása mellett a gofri és a kiváló belga sörök fogyasztása felé érdemes tendálnia, pihenésképp pedig lazíthatunk egyet az olykor sajnos meglehetősen hűvös tengerparton.

Bulgária

Ha Bulgária, akkor természetesen Fekete-tenger! Várna kiváló látványosságokat és elfoglaltságot biztosít az egész család részére, míg a tőle kb. 100 kilométerre délre fekvő Sunny Beach Európa egyik legmenőbb, fiatalok részére szóló desztinációja 8 km hosszúságú homokos tengerparttal, két aquaparkkal, egy rakás szállodával, valamint szórakozóhelyek sokaságával. Közvetlen mellette a történelemből is csipegethetünk néhány falatkát a középkori műemlék Nessebar városának meglátogatásával – ha a töritanár kérdezné, mégis mire vertük el a nyári szünetet, és kínos volna bevallani, hogy ivászatra és csajozásra. 😉

A bolgár tengerpart igazán pénztárcabarát alternatíváját kínálja a Balaton-partnak, a drágább éttermek kivételével annak árszínvonalát még egy kispénzű fiatal is elfogadhatónak tarthatja.

Csehország

Csehország a világ legjobb csapolt söreinek hazája – Ezzel mindent el is mondtam, miért volna világra szóló vétek kifelejteni azt a bakancslistáról. A sörgyári túrák mellett Prága vagy Brno történelmi óvárosainak látogatását sem érdemes kifelejteni a programtervből, hol a fülledt nyár időszaka alatt is gazdag elfoglaltságokat és vendégszeretetet találunk!

Görögország

Az oltatlan nyugdíjasait büntetéssel fenyegető Görögország végül jobb belátásra tért. Ez az ország minden egyes nyáron a nemzetközi turizmus egyik legforróbb célpontját jelenti. Az alsó középosztálytól egészen a vagyonos celebekig széles választéka mutatkozik a Görögországban időt eltölteni kívánó polgároknak. Mindezek ellenére nem szükséges a tömegekkel jelentősebb kompromisszumra törekednünk: ha társaságra vágyunk, számtalan tengerparti üdülőváros közül válogathatunk, ám amennyiben a magány és nyugalom volna elsődleges célunk, több száz sziget, valamint kisebb üdülőfalu közül választhatjuk ki a részünkre legkedvesebbet.

Horvátország, Szlovénia

Kedves szomszédaink birtokolják az Adriai-tenger partvidékének színe-javát. A sziklás tájegységek, az érintetlenül hagyott természetvédelmi területek és nemzeti parkok sokasága kiváló kontrasztot képez a tengerpart környékén dívó bohém szórakozással.

Viszonylagos egyszerűséggel bérelhetünk motorcsónakot, jachtot, vagy akár hidroplánt is. Ezen országok inkább a konzervatív középosztályra pályáznak rendelkezésre álló programjaikkal és látványosságaikkal, valamint közepes árszínvonalukkal, viszont a fiatalok minden üdülőváros környékén fellelhetnek kisebb-nagyobb szórakozóhelyeket. Ne feledjük, hogy az Ultra Music Festival európai kiadása évről évre Horvátországban zajlik.

Egyetlen panaszunk a kavicsos tengerpartok sokasága lehet a vágyott homokos helyett, ám a kisebb kényelmetlenséget simán feledteti, hogy bármikor – pl. az elmebeteg lezárások visszavezetése esetén – villámgyorsan hazatérhetünk.

Lengyelország

Történelmi városok sokasága, emészthető árszínvonal, és persze lengyel–magyar két jó barát. Nem mindennapi vendégszeretetet kaphatunk északi barátainktól, csupán arra ügyeljünk, hogy mindezt Szlovákia kikerülésével tegyük. Terelődhetünk Ausztria, majd Csehország felé, így nyári élményeink listája egy igazán emlékezetes road trip-pel gyarapodik.

Lettország és Litvánia

Amennyiben békés, klíma szempontjából is elviselhető úti célt kívánnánk belőni, pakoljuk be szépen a csomagtartóba gyerektől a nagymamáig bezárólag a családot, majd irány Lettország és Litvánia! A két ország könnyen és gyorsan bejárható, nem rokkanunk bele a látványosságok súlyába, ugyanakkor mindenki jól érezheti magát a visszafogott dorbézolás ideje alatt.

Magyarország: Maradj itthon, és hívd meg külföldi barátaidat!

cth

Attól, hogy élni nem jó itt, nyaralni azért még lehet. Szerintem nem kell külön ajánlót összeraknom ahhoz, hogy mit nézessünk meg külföldről ide menekülő barátainkkal – legyünk kreatívak, és mutassuk meg nekik legféltveőrzöttebb látványosságainkat, tájainkat, valamint a Balatont se hagyjuk ki a programbontásból!

Olaszország

A többi országhoz képest késve, június 1-jén feloldottak minden korlátozást.

Számos tengerparti üdülőközpont, történelmi város, valamint Róma várja tárt karokkal a kedves látogatókat. Még a nagy forróság elkerüléséhez sem szükséges túl messzire mennünk: az Alpok-beli üdülőfalvaik tele vannak nyáron is foglalható szálláshelyekkel, valamint a téli időszakban hófödte hegycsúcsokat kevesebb nehézséggel mászhatjuk meg.

Románia

Románia alacsony átoltottságú országnak számít az EU-ban, így oltatlanként érdemes annak látogatását a bakancslistánkra helyeznünk.

romania_travel

Bűn lenne kihagynunk Erdélyt, valamint annak meseszép tájait a látogatásból. Bukarest nem csupán nevében, de felépítésében is hasonló Budapesthez, de az egyedi nevezetességei végett oda is érdemes néminemű kitérőt tennünk. Románia tengerpartja nem annyira jelentős, mint Bulgáriáé, viszont a családdal tartalmas víz menti nyaralást biztosíthatunk a magunk részére Konstancában.

Svédország, Dánia, Norvégia, Izland

Aki a nyár során inkább lehűtené magát, az orientálódjon észak felé. Dánia, a világ egyik legboldogabb országa kiváló desztinációt jelent a nyugodalomra vágyó, konzervatívabb idősek és nagycsaládosok részére, míg Svédország egzotikus tájai, na meg persze a svéd csajok miatt érdemes kiváltképp a látogatásra.

Norvégia és Izland nem EU-tagok, viszont mindkét ország része a schengeni övezetnek, így komolyabb fejfájást mellőzve bejárhatjuk Norvégia csodás fjordjait, valamint hegyvidékeit, illetve a kissé kieső Izland látványos gejzírjeit, illetve vulkáni kúpjait.

 

Lapozz a következő oldalra, hogy az Unión kívüli vendégszerető országokat is megtekinthesd!