Eddig tartott: Új-Zéland jobboldali kormánya máris visszavonta az előző rezsim dohányzást betiltó törvényét

0
Smoking Woman Nz

Új-Zéland novemberben hatalomra lépett jobboldali kormánya felülbírálta a Munkáspárt által hátrahagyott politikát, és bejelentette egy történelmi intézkedés visszavonását, melyet azzal a céllal fogadtak el, hogy évente több ezer dohányzással összefüggő halálesetet előzzenek meg.

Christopher Luxon miniszterelnök, a Nemzeti Párt vezetője és egykori légitársasági elnök bejelentette, hogy a kormány eltörli a progresszív Jacinda Ardern volt miniszterelnök alatt 2021-ben elfogadott generációs dohányzási tilalmat – egy olyan törvényt, amelyet közegészségügyi szakértők dicsértek, és hasonló jogszabályokat inspirált az Egyesült Királyságban.

A törvény megtiltotta mindenkinek, aki 2009 után született, hogy valaha is cigarettát vásároljon, azzal a céllal, hogy megakadályozza a fiatalok dohányossá válását. Emellett drasztikusan csökkentette a dohánytermékekbe rakható nikotin legális mennyiségét, és országszerte 6000-ről 600-ra csökkentette azoknak az üzleteknek a számát, ahol cigarettát árulhatnak.

Az adatmodellezés azt mutatta, hogy a füstmentes törvény két évtized alatt 1,3 milliárd dollárt takarítana meg az egészségügyi költségekben, és nőknél 22% -kal, a férfiak esetében pedig 9% -kal csökkentené az idő előtti halálozás arányát.

Woman Smoking Nz3

Jelenleg Új-Zélandon évente körülbelül 5000 ember hal meg dohányzással kapcsolatos kondíciók miatt.

A halálesetek csökkentésének lehetősége nem mozgatta meg Luxon-nak és új kormányának lelkiismeretét a törvény érvényben tartására. A miniszterelnök kijelentette, hogy visszatérnek azokhoz az extra bevételi forrásokhoz és egyéb megtakarítási lehetőségekhez, melyek segítenek finanszírozni a választási kampányban beígért adócsökkentést.

Boyd Swinburn, az Aucklandi Egyetem táplálkozással és globális egészséggel foglalkozó professzora szerint a kormány “gyakorlatilag azt akarja, hogy a dohányosok folytassák a dohányzást, és több gyermek kezdjen cigarettázni, hogy több jövedéki adót szedhessenek be”.

Ben Uffindell, a The Civil nevű kiadvány szerkesztője megjegyezte, hogy a Luxon célja növelni bevételeit és finanszírozni az adócsökkentéseket, ennek érdekében nem veszi figyelembe az egészségügyi rendszer megnövekedő tehertételét.

A közegészségügyi szakértők rámutattak, hogy a törvény visszavonása több ezer életet követelhet az őslakos maori közösségben.

Smoking Woman Nz2

Az Aotearoa Egészségügyi Koalíció (HCA), amely Új-Zéland maori nyelvű nevét használja úgy nyilatkozott, hogy a kormány lépése “meghökkentő”, különös tekintettel arra, hogy az új egészségügyi miniszter, Dr. Shane Reti korábban kijelentette, hogy támogatja a dohányzásellenes intézkedéseket.

“Ez jelentős veszteség a közegészségügy számára,” mondta Swinburn, a HCA társelnöke, “és hatalmas győzelem a dohányiparnak – amelynek profitja a kiwi életek rovására emelkedik.”

FIGYELEM: ez egy részben vagy egészben mesterséges intelligencia által generált cikk, melyet a Bing AI hozott létre. Az MI weblapunkon való alkalmazása miértjének megértéséhez kattints erre a szövegdobozra. Az MI-generálta tartalmak esetében mindig ellenőrizd a mellékelt források hitelességét!

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás