Egyetlen generáción belül véget érhet a dohányzás szokása

0

Tíz-húsz éven belül már csak a szépkorú nyugdíjasok fognak könnyes nosztalgiával visszaemlékezni a hajdanvolt dicső, dohányfüstös időkre. Legalábbis ezt ígéri Új-Zéland kormánya, kik mindent megtesznek, hogy a következő generációk dohányzás-mentesen nőjenek fel, s az ennek érdekében véghez vitt kampányaik olykor a tettlegességig fajulnak.

Olyannyira, hogy az ország parlamentje már el is fogadta azt az évek óta lengetett törvényjavaslatot, mely szerint egy bizonyos év után születettek kerek perec nem vehetnek több dohányterméket, függetlenül az életkoruktól. Ha tehát személyi igazolvánnyal is battyognának be a nemzeti dohányboltba, igazolván 18 év feletti voltukat, akkor sem kerülnek kiszolgálásra.

Ez a bizonyos évszám 2008 lett az eredetileg tervezett 2004-hez képest.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Akik 2008 legutolsó napját követően látták meg a napvilágot, soha életükben nem kapnak cigit a kezükbe, akármennyire is verik az asztalt.

smoking_girl

Azt persze nem tudni, a gyakorlatban milyen eredménye lesz ennek az újszerű szokásjognak. Idehaza minden bizonnyal egyszerűen megvetetnék a dohánytermékeket egy 2008 előtt született haverral. Viccelődnek is a közösségi médiában, hogy 2080-ban a 72 éves Jóska bácsinak a 73 esztendős Béla bát kell elszalajtania egy karton cigarettáért.

A Citigroup elemzői úgy látják, hogy 2050-re a komplett angolszász világban eltűnhet a dohányzás szokása, ide értve Új-Zéland mellett az Amerikai Egyesült Államokat, Ausztráliát és az Egyesült Királyságot is. Latin-Amerikában és Nyugat-Európában szintén rohamosan csökkenő trendeknek örvendhetünk eddigre.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maga a tilalom nem annyira kemény és durva, ahogy azt a média beállítja. Egy törvényi szabályozás átlátásához ismernünk kell az adott nemzet politikai, társadalmi és életviteli sajátosságait is.

Új-Zélandon már most is 8%-on aluli arányt reprezentál a dohányosok száma. A csökkenés tendenciózus, vagyis a dohányzás betiltása egyáltalán nem keletkeztet oly súlyos precedenst, mely a társadalom egy rendkívül jelentős rétegének érdekeit sértené. Ehhez még hozzátehetjük, hogy a tilalom kizárólag a füstölgő cigarettarudakra (és minden bizonnyal a szivarokra) vonatkozik, viszont az egyéb dohánytermékek úgy néz ki, érintetlenek maradnak a szabályozás által. Az alternatív dohánytermékek, mint a vaporizátor vagy nikotintapasz alkalmazása továbbra is legális marad, Z-generációtól felfelé pedig eleve ezek váltak divatossá.

vaping_woman

Új-Zéland egészségügyi minisztériuma 3 milliárd Eurónak megfelelő spórolást vár az egészségügyi kasszában az intézkedéstől.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás