Dél-Koreában építenék fel a világ legnagyobb nyílt vízi szélfarmját

0

Az óceánok partközeli szakaszai ideális terepei a nagy teljesítményű szélerőművek felhúzásának. Az éghajlatnak köszönhetően szinte soha el nem fogyó légáradat fogható be energiatermelés céljára. A közeli jövőben akár minden egyes part menti ország felhúzhat saját szélfarmot, melyek révén a teljes lakosság energiaellátása megoldható, és végre kukába vethetők a szennyező, egyre több és több veszteséget felhalmozó fosszilis erőművek.

A 2021-ben a világ leginnovatívabb országa megtisztelő címet elnyert Dél-Korea nem is időzíthette volna megfelelőbben a bejelentést, hogy a világ legnagyobb offshore szélfarmját szándékoznak felépíteni 2030-ig. A több mint 4 paksi atomerőmű teljesítménnyel bíró gigaberuházás előreláthatólag 13 ezer milliárd Forintnak megfelelő Dél-koreai Won-t fog kóstálni. Eme építmény lesz az első eleme azon folyamatnak, melynek keretén belül 2050-re teljes karbonsemlegességet szándékoznak elérni.

A beruházás mérete és költségei egyaránt rémisztően hatnak, ám a megújuló energia napjainkra oly mértékben gazdaságossá vált, hogy akár még a működő fosszilis erőművek idő előtti kukázását is megéri véghez vinni, és a gazdaság egészének igényeit zöld energia révén kiszolgálni.

szeleromu_farm_tenger

Ahogy a tavalyi angliai tanulmányból kiderül, az állami költségvetést is nagy mértékben tehermentesíti a megújuló energia, mivel innovatív kisvállalatok tömegei csatlakozhatnak be a folyamatokba. Nem szükséges állami támogatásokkal kitömött monstrumcégeket bevonni az építkezésekbe, miután csak ők rendelkeznek a méregdrága szénerőművek felhúzásához elégséges mennyiségű tőkével.

A koreai állam a teljes költségvetés alig 2%-ával támogatja a teljes beruházást. Ez bizony hatalmas tragédia a feneketlen zsebű politikusok részére, akik így nem nagyon részesedhetnek a pályázati rendszereken keresztül futtatott korrupciós pénzekből.

Napjaink legnagyobb, már üzemelő szélfarmja az Egyesült Királyságban található, mely 1,12 gigawatt kapacitással bír. Az ambiciózus koreai projekt ezt mintegy hétszeresen szárnyalja túl.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás