Kukába a szénerőművekkel!

0

A piac láthatatlan keze azt tanácsolja a szereplőknek, vessék a szemétbe a világ összes szénerőművét. Olcsóbb ugyanis teljes mértékben megújuló energiaforrásokat felépíteni a nulláról, mint üzemben tartani ezeket az ótvar, pénznyelő, környezetpusztító intézményeket.

Ugyan pár éve veszteséggel üzemel a szénerőművek jó része, mind ez idáig könnyen hihető érv maradt a szél -és naperőművekkel szemben, hogy bár üzemeltetésük valóban fillérekből megoldható, kiépítési költségeik koránt sem teszik őket gazdaságossá. Idén az angol kormány által rendelt egyik tanulmányból kiderül, azért nem gazdaságosak a megújuló energián alapuló erőművek, mert jelentősen felülbecsülték azok kiépítési költségeit. Az idén revízionált papírok szerint viszont nem hogy az előre jelzettnél olcsóbb lenne az egész világot átállítani zöld energiára, de még jelentős állami szubvenciókra sem volna szükség az átállás megvalósításához. Mindezen tények persze roppant fájóak egyes feneketlen zsebű politikusok részére, de hát ilyen az élet.

Az egyetlen technológia, melynek viszonylagos kiforratlansága még visszavetheti a fejlődést, az akkumulátorok jelenleg nem teljesen ideális kapacitása, valamint leselejtezésüket követő elhelyezési problémák.

szemetdomb1

Mindezen kellemetlenség ellenére is oly mértékben lecsökkent a zöld energia előállításának díja, hogy semmi értelme nem maradt a pusztító hatású szénerőművek fenntartásának.

A költséghatékonyságot bizonyító adatokkal a Lazard pénzügyi tanácsadó cég lepett meg minket, a vonatkozó grafikonok a weboldalukon böngészhetők.