Az egyszer használatos műanyag a múlté a növényi alapú, lebomló üvegeknek köszönhetően

0

Ugyan a műanyagok egy részét már tavalyelőtt bannolta az EU, a palackok problémája, melyet jelenleg az emberiség a legnagyobb mennyiségben használ, egyelőre a szisztéma megoldatlan gondjának-bajának számítanak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy koronavírus-riogatásnak köszönhetően milliárdszám eldobált maszkok az elmúlt évek környezetvédelmi törekvéseinek nagy részét visszafordították, és most már eme alkalmatosságok jelentenek komoly veszedelmet az ökoszisztéma és az emberiség létére.

A gyülekező ködös fellegek ellenére a műanyag üvegek regnumának hamarosan vége lehet, amennyiben az Avantium startup cég által kifundált lebomló üveg ötlete megvalósul. Az ötlet mögé három nagy élelmiszeripari vállalat már be is állt, konkrétan a Coca-Cola, a Danone és a Carlsberg sörgyár is izgatottan várja a kísérlet végeredményét.

Míg a hagyományos műanyag palackok petróleum felhasználásával létrejött elemek, melyek akár évszázadok elteltével is szennyezik vizeinket, a növényi szénhidrátokból összeállított lebomló üveg természeti körülmények között akár egyetlen éven belül lebomlik. Az előállítás módja egy kissé bonyolult, ugyanis a gabonákból, kukoricából, céklából kinyert cukrokat kémiai folyamatok révén kell palackok előállítására alkalmas struktúrákká rendezni. Az összetett gyártási módszertan bizony roppant borsos árú alternatívává teheti a környezetvédő palackokat az olcsóbb, ám bolygó-apokalipszist okozó műanyag, valamint valódi üvegekkel szemben.

Az is rendkívül fontos kritérium, hogy az újfajta tárolóeszköz ellen tudjon állni a szénsavas üdítőitalok maró hatásának, legalább addig, amíg azok szavatossági ideje le nem jár. Az Avantium vezérigazgatója szerint mindegyik akadályt játszi könnyedséggel veszi az organikus üveg: bár természeti körülmények között viszonylag hamar lebomlik, megfelelő feltételek mentén tárolva a foszlásuk nem indul be, még az is elképzelhető, hogy visszaváltható és újrahasznosítható tárolókat nyerünk.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás