Nem a műanyag üvegek jelentik a legnagyobb veszélyt a környezetre, hanem a valódiak

0

Radikálisan elszaporodtak az utóbbi évtizedek során a környezetszennyező műanyag palackok. Napjainkban szinte nem létezik szeretett sárgolyónkon olyan rejtett zug, mely ne volna teleszórva ezen tájidegen csiricsáré alkalmatosságokkal.

A műanyagokról úgy hírlik, keresve sem lehetne találni rosszabb tárolási módot az üdítőitaloknak. Egy angol kutatókból álló csoport rálelt egyre, mely még a műanyag palackoknál is jobban taccsra vágja a környezetet. Ez pedig a valódi üveg. Az üvegek előállításához ritka nyersanyagokra van szükség, illetve tetemes mennyiségű fosszilis tüzelőanyag vész kárba.

Hogy mely típusú palackok jelentik a legkisebb terhet a környezetre, az italtípusonként változó. Szénsavas üdítőkhöz például az újrahasznosított alumíniumdoboz számított a leginkább környezetbarát megoldásnak, míg a szokványos PET palackok pont középen végeztek. Gyümölcslevekhez a Tetra Pak a legmegfelelőbb, tejhez pedig a kartondoboz. Mindegyik italkategóriában az üveg végzett az élen, míg a műanyag valahol a lista közepén foglalt helyet.

Ne higgyük azért, hogy pusztán a legkisebb környezeti terhet jelentő tárolási módokkal megoldjuk a bolygó problémáit. Az újrahasznosítás nélkül szétszórt alumínium például jelentős mértékben mérgezi a tengeri élővilágot. Nem elegendő pusztán tárolóeszközt váltani, azok ökológiai lábnyomát is minimálisra kellene csökkenteni begyűjtéssel, újrahasznosítással.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás