Már a fákat is 3D-nyomtatják. Mi jöhet még?

0

Kezd egyre inkább elszabadult hajóágyúvá válni a 3D nyomtatás technológiája. Míg eleinte a műanyag katonák házi gyártásának lehetősége mentén csikartak ki belőlünk lelkes ujjongást az újfajta termék iránt, tíz évvel később már rakétavetőket is futószalagon gyárthatunk a segítségükkel.

Ugyanakkor lehetséges, hogy hamarosan a bútoraink gyártásához felhasználandó fa is ezekben a készülékekben fog növekedni.

Az MIT tudósai álltak elő az elképzeléssel, hogy az éves szinten 15 milliárd fa feláldozásával járó erdőirtások helyett növesszék laborban a felhasználandó faanyagot. Elő is álltak egy kombinált technológiával, melynek keretében őssejteket oltanának be szövetekbe.

Első körben szövetmintát vesznek a tenyészteni kívánt növényről. Ha jól vettem ki az eredeti cikkből, nem is feltétlen muszáj ugyanazon fafélét felhasználni alapanyagul, melyből aztán bútorainkat vagy lambériánkat készíttetnénk.

A kivonatolt szövetek egy folyadékkal teli tartályba kerülnek néhány napra, hol a tudósok gélekkel, tápanyagokkal és hormonokkal serkentik őket növekedésre.

trees-3464777

Miután a sejtek elkezdenek burjánzani, az egyes hormonok szintjének szabályozásával módosíthatják a fa keménységét, valamint szilárdságát.

A növekedés ideje során a búra alatt növesztett facsemeték egy 3D bionyomtatónak nevezett formázott gélbe kerülnek. Ebben a fa nem csupán növekedik annak betakarításáig és felhasználásáig, hanem annak formája is a megrendelő által elképzelt módon alakítható. Akár asztaloskodás vagy csiszolás szüksége nélkül is készre formált faanyagot nyerhetünk bútoraink előállításához. A bioprinterben tenyésztett fák kétszeres tempóban növekednek a természetben ültetetteknél.

Végeredményképp teljesen készre formált, bármilyen hagyományos célból felhasználható faanyag nyerhető, ami ráadásul az erdőkben milliárdszám irtott növényekre jellemző 30%-os hulladékarányt is mellőzi.

A technológia természetesen még korai fázisban van. Nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni a bútor-alapanyagul szolgáló előre formázott fa kitenyésztése, ahogy az sem, lehetséges-e egyáltalán iparágat kialakítani az erdőirtás szükségétől mentesített fa előállításából – súlyos pénzügyi, valamint kapacitásbeli hátráltatások jelenhetnek meg a bevezetés során.