Újabb antiszociálismédia-platform bukását köszönhetjük a zabolázatlan cenzúrának: a Reddit is csatlakozik a hanyatló médiumok táborához

0

Egyre több platform hull porba, melyek a felhasználóik kegyeinek keresése helyett inkább az azok fölött való zabolázatlan önkényes diktátoroskodásban szándékozzák megtalálni elveszett lelki örömük forrását. A Facebook, Instagram, Twitter mindegy szálig rohamos hanyatlásnak örvendnek, ám egyes médiumok, mint a TikTok, Reddit vagy YouTube ideig-óráig kitartottak az aberrált túlkapások diktatórikus erőszakolásával szemben.

A YouTube dicső menetelése 2021 során ért keserves véget, mikor a vérmes vakcinapropagandákra érkező temérdek kritika láttán egész egyszerűen beszüntették a videók diszlájkolásának lehetőségét.

A TikTok az idei évben írta le magát véglegesen, miután a politikai és csúnyaság alapú cenzúra után immár a klímaválság-narratívát megkérdőjelező tartalmakkal szemben is keresztes hadjáratot hirdettek.

Úgy tűnt, a Reddit marad az egyetlen platform, mely nem alkalmaz mindent elsöprő vérmes cenzúrát, habár a katanténba erőszakolt alredditek, vagy a mindent leuraló, őrjöngő náci moderátorok itt is temérdek keservet hoztak a felhasználók életébe.

mar_megint_cenzuraztak

Kiderült aztán, hogy a Reddit ugyanúgy megakadályozza értelmes tartalmak közlését, mint bármely más platform, hogy aztán az összes fórum kizárólag mémekkel meg prolitáp szeméttel töltődjön fel. Holott a Reddit eredeti funkciója nem más, mint hír-aggregátor oldal, amelyre a felhasználók cikkeket, blogposztokat beküldvén véleményeztethetik és pontoztattatják azokat a többiekkel.

Sajnos, aki a Redditet szakszerű módon használja, az kitiltásra kerül a komplett népességet celebszennybe, érdektelen személyes sérelmekbe és ócska, primitív mémekbe fullasztani kívánó söpredék csürhe részéről.

Meg is lett a végeláthatatlan züllés következménye. A Reddit évek óta küszködik azzal, hogy hasznos és érdekes tartalmakat prezentáló híraggregátorból a tömeg kontrollálta, primitív antiszociális médiává fajuljon, így maguk is alkalmassá válhatnak a korlátok nélküli monetizációra – melyre nyilvánvalóan képtelenek, amennyiben továbbra is az értelmes kontent kvázi ingyen való reklámozására rendezkednek be.

2021 augusztusában a Reddit IPO-jának (tőzsdére lépés) előkészítéséről hallhattunk, mely vállalatot a Fidelity tőkebefektetési cég akkor 28,2 milliárd dollárra értékelte. A globális látogatottsági statisztika jellemzően 10-12. helyén tanyázó platformtól ez szép eredmény, s kellemes perspektívát prognosztizált a Reddit jövőbeli részvényárfolyamára vonatkozóan.

amc-6295170

Csaknem két évvel az előkészítő lépések megtétele után azonban a Fidelity felülvizsgálta a Reddit értékelését, s több mint 40 százalékot levonván kezdeti becsült pontszámából immár mindössze 16,6 milliárd dollárra taksálja a vállalat árfolyamát.

A hanyatlás fő oka a népes felhasználótábor elüldözésében keresendő. Míg értelmes és hasznos tartalmak közlőit négybetűs indoklások mentén veti örökre szemétdombra a fasiszta moderátorhad, addig a halott internet teória igazságát visszaigazoló chatbotok csak úgy tobzódnak az oldalon. Temérdek alreddit bukott már le azzal, hogy oldalain egymással kedélyesen diskurálgató MI-algoritmusok képezik a kommentelők oroszlánrészét, míg a hús-vér felhasználókat egyetlen rossz levegővétel esetén is kihajítják az oldalról.

Tessék ránézni az r/Hungary nevezetű hulladékdombra, ahol oly primitív és autisztikus megfogalmazás mentén publikált posztok tanyáznak a toplistán, melyek mögött kizárt, hogy létezik hús-vér ember.

Remélem mondani sem kell, hogy mind a posztok, mind a kommentek fel-le pontozását szintén javarészt botok végzik, melyek bárki tartalmait önhatalmúlag küldhetik a lecsóba, vagy épp ellenkezőleg, emelhetik fel az össznépi elmeprogramozás érvényesítése érdekében közölt kontentet a főoldalra.

reddit_fogd_be_pofad
Fogd be a pofád, ne szólalj meg, nem arra való a kommentfelület, hogy te véleményeket közölj.

Ne higgyük azért, hogy a többi agyoncenzúrázgatott antiszociális média fényesebb teljesítménynek örvend. Ugyanezen tőkés társaság a Twittert még a Redditnél is alacsonyabb nívóra értékelte: az Elon Musk magánzsebébe 44 milliárd dollárért jutott platform papíron immár mindössze 15 milliárd dollárt ér. Mint kiderült, Elon Musk hatalomátvétele óta nemhogy alább hagyott volna a zabolázatlan cenzúra, de még tovább fokozódott az elhallgattatott újságírók, tényfeltárók, politikai üldözöttek ellehetetlenítése.