Idáig süllyedt az emberiség: a testfunkciók rendszeres vizsgálata mellett az időjárás percenkénti figyelése tölti ki legtöbbek idejét

0

Rémisztő trend terjeng a nagyvilágban: az emberek az életben való részvétel helyett természetes és javarészt kontrollálhatatlan testi funkcióik vizsgálatával foglalják le minden idejüket. Ezek alkalmatosságai, mint légzésfigyelők, Oura gyűrűk, pulzusmérők és alvásfigyelő appok egyesével veszik át a mechanikus kontrollt alapvető létfeltételeink felett.

A szabvány testi funkciók gépi kontrollja mellé most becsatlakoztak a sorba az időjárás-appok is.

A fokozott klímarettegtetés hatására az emberek egyre szignifikánsabb csoportja az időjárás-jelentés naponta egy alkalommal való csekkolása helyett akár percenként figyeli rettegve a környezet változásait. Az időjárás-függőség felfokozásában elsődleges szerepet nyertek az okostelefonok, miknek hála másodperc pontossággal félhetünk a közelgő vihartól, szupercellától, tornádótól vagy a napi szinten újabb rekordokat döntögető hőmérséklettől.

Akadnak, kik párhuzamban több időjárás-appot is lecsekkolnak minden otthonról való indulás, kirándulás, repülőre szállás előtt. Sokan a „pandémia” idején szoktak rá appjaik konstans vizslatására, mert hiányzik nekik az a napi szintű félelem-dózis, melyet az elnyomás mintegy három éve alatt megszokhattak.

kis_eso

Rendkívüli érdek fűződik nevezett appok gyártóinak a tartós félelem állapotának fenntartásához. Minden egyes alkalommal, mikor a felhasználó felfárad az időjárás-előrejelző oldalra, újabb meg újabb reklámok jelenhetnek meg képernyőjén, melyekből a gyártók busásan profitálnak. Az előfizetéses konstrukciók szintén agyontömik pénzzel a fejlesztőket. A Statista adatai szerint, míg 2017-ben 530 millió dollár jövedelem ömlött az időjárás-appok készítőinek zsebébe, az idei előrejelzések alapján ez a szám megtriplázódik: 1,5 milliárd dollár tiszta bevételt várnak a konstans félelemben tengődő lakosságtól.

Napi életvitelünk egyre szorosabb digitalizációja (másodperc alapú kontroll, automatikus bírságolás, szociális kreditrendszer) egyre többeket késztet arra, hogy a soha nem látott megtérülés ígéretével kecsegtető mobilappok kifejlesztése felé vegyék az irányt. A klímaválság monetizációja az elkövetkező években csak tovább növeli az appgyártók tetemes profitját.

A szélsőséges monetizáció sem jelenti azonban a klímarettegés potenciáljának végső határát. Az MI-nek köszönhetően hamarosan tökéletesen perszonalizált appok árasztják el a piacot, melyek az általunk kívánt hangnemben és fogalmazási stílusban tájékoztatnak minket arról, mely enyhe záport érzékeljük mindent elsöprő orkánként.

A perszonalizált appok célja az utolsó fillérnyi összekuporgatott pénzünktől való megfosztás mellett az ún. klímatagadók kigúnyolása, hasonlóan, ahogy az oltatlanokkal tették. Nem is üthetne más egyéb jobban vérző gyomrost a klímaszkeptikusokba, mint egy hordányi konstans halálfélelemben vergődő, telefonbámuló zombi.

szupercella

Akiknek az ingyenes appok nem nyújtanak kellő mennyiségű és erejű félelemdózist, azok a prémium funkciók jó pénzért való feloldásával valós idejű radarképeket, UV-térképeket, akár 1930-ig visszalapozható történelmi összehasonlításokat nyerhetnek napjaink hőmérsékleti rekordjaival. Értesítéseket is bőséggel kapunk, nehogy a következő másodpercben elfelejtsük lecsekkolni, nem-e zuhant épp egy meteor a házunkra.

Eric Floehr, a ForecastWatch alapító-igazgatója felemelő nyilatkozatban közölte: az időjárás-appok precizitása soha nem látott magasságokat ostromol, manapság 15 percenként kerülnek frissítésre az adatok a legújabb előrejelzésekkel. Ha tehát szeretne valaki totális függőségben tengődni eme alkalmatosságoktól, jól teszi, ha legalább negyedóránként rákukkant a telefonjára.

Nem kizárólag a generált konstans függőség, hanem annak kezelése is tágra nyitja a pénzzsilipet. Már dörzsölik markukat a pszichológusok és pszichiáterek, kik majd a másodperc alapon halálvergődő népesség terápiáját végzik busás juttatásokért cserébe.

Anna Lembke, a Dopamine nation c. könyv szerzője megállapítja, hogy az időjárás-appok rendszeres bámulása jó adag dopamin-dózis belövésére képes az agyunkban. A temérdek haszontalan adat, statisztika, történelmi összehasonlítás úgy lefoglalja agytekervényeinket, hogy képtelenek leszünk bárminemű értelmes tudásanyag elsajátítására. Mindez kiváló kereseti lehetőséget nyújt a terapeutáknak, illetve a divathullámra rátelepedő egyéb hiénáknak, mint társadalommérnökök, trénerek, pedagógusok, meditáció-oktatók, és persze a hatalom is kiváló hatékonysággal manipulálhatja a félelemben agonizáló tömegeket a maga kényére-kedvére.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás