Minden idők legnagyobb átverése: két év alatt az NFT-k 95%-ának értéke nullázódott le

0
Nft Manki

Az NFT-k 2021 során robbantak be a köztudatba, és villámgyorsan a technológia és a befektetés új reménységeivé váltak. Az NFT-k olyan digitális tokenek, melyek egyedi és helyettesíthetetlen azonosítókkal rendelkeznek. Gyakran műalkotások, gyűjtői tárgyak vagy játékelemek formájában öltenek formát.

A 2021-es NFT-lázban a tokenek értéke gyorsan emelkedett. Egyes esetekben milliókat vagy akár milliárdokat is értek. Azonban a 2022-es évben az NFT-k piaca jelentősen visszaesett, mára pedig az NFT-k 95%-ának értéke nullázódott le.

Egy kutatás által megvizsgált mintegy 73 ezer NFT közül csaknem 70 ezer értéke egyenlő a zéróval. Az árfolyamot a legtöbb NFT mögött értékmérőként meghúzódó Ethereumban mérték. Ezeken a tökéletesen értéktelen firkálmányokon becslések szerint 23 millió ember osztozkodik, mint tulajdonos.

Azt nézték be az NFT-rajongók, hogy a marketing-rizsa szerint a tokennel ellátott digitális műalkotások egyediek és lemásolhatatlanok. Holott a rájuk aggatott egyedi azonosító nem érvényesíthető ugyanúgy, ahogy mondjuk egy aranyérme eredetiség-tanúsítványa. Ehelyett az NFT-k inkább a hajdanvolt CD-key fogalmával egyenértékűek, melyek nélkül egy szoftvert vagy játékot továbbra is korlátlanul lehetséges sokszorozni, legfeljebb az online authentikáció visszautasítja a játék indulását, ha nem rendelkezünk ehhez egyedi sorszámmal.

Nft Donki

Az NFT-knél semmiféle DRM-authentikáció nem képezi a csomag részét, így a bepalizott újgazdagok voltaképpen nem egyebet vettek, mint méregdrágán rájuk sózott clipart-okat, melyekből milliószám lelhetünk ingyen is az interneten.

Pontosan e tény okozta az NFT-k villámgyors bukását. Egyrészt a kriptovaluták piacának általános visszaesése is hatással volt az árfolyamokra, másrészt az NFT-k piaca rekord gyorsasággal vált spekulatívvá. Számos esetben az NFT-k értéke csak azért emelkedett, mert hírességek vagy befektetők vásárolták meg őket.

Az NFT-piac összeomlása sokakat megdöbbentett. Mindez felveti a kérdést, hogy az NFT-k bírnak-e egyáltalán bárminemű létjogosultsággal. Fénykorában, 2022 elején az NFT-k piaca 2,8 milliárd dollár forgalmat generált. Mára a legtöbb NFT-értékesítő csődbe ment, vagy más üzletpolitikára állt át.

Az NFT-k bukása egybecseng a kriptopénzek hanyatlásával. Tudvalevő, hogy alig tíz év leforgásán belül a kriptók 91%-a semmisült meg.

FIGYELEM: ez egy részben vagy egészben mesterséges intelligencia által generált cikk, melyet a Bard AI hozott létre. Az MI weblapunkon való alkalmazása miértjének megértéséhez kattints erre a szövegdobozra. Az MI-generálta tartalmak esetében mindig ellenőrizd a mellékelt források hitelességét!

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás