A csillagos égbe lövellt a pornófüggőség mértéke a COVID-karantén idején, a terapeuták nem bírják a rohamot

0

Sokak részére igazi erőpróbának mutatkozott a COVID-karantén magányos időszaka – melyen rendre el is buktak azok, kik boldogságuk forrását változatlanul a lezárásra ítélt külvilágban keresték.

Angliában az idei évben több mint háromszorosára növekedett a pornófüggőségük végett segítségért folyamodó személyek száma. Míg 2020-ban 10,5 ezer embert kezeltek hasonló jellegű problémával, 2022-re immár 36 ezerre nőtt a számuk – ekkora mennyiséget képtelek kezelni a klinikák.

Érdekes módon a növekmény oroszlánrészét a nők szenvedték el, kiknek korábbi 25%-os számaránya 38%-ra emelkedett.

A pornófüggőség a második leggyakrabban kezelés alá vont addikció az alkoholizmus után. A négy fal közé zárulván tömegek bizonyultak képtelenek másfajta módon levezetni a feszültségeiket. Ám a karantén két éves időszaka során rutinná, majd berögzöttséggé lett akciónak meglettek a negatív következményei.

A pornófogyasztás legközvetlenebb eredménye a néhány perces stimulus nyomán keletkező dopamin-felszabadulás. Köztudott a nevezett hormon kapcsán, hogy jelentősen növeli az örömérzetet, csakhogy jónéhány kevésbé taglalt hátránnyal is bír.

what_are_you_watching

A dopamin az elégedettségi szintünk növelése mellett az érzelmeink, érzékeink tompítására egyaránt szolgál. Aki napi szintű dopamin-eufóriában fürdik, az egyben nagymértékű szedáció hatása alá kerül. Ez megakadályozza példának okáért a karantén miatt deprivált állapotba került áldozat elégedetlenségének becsatornázását egyfajta produktív mederbe, ami az engedetlenség vagy a rendszer elleni lázadás gyújtózsinórja volna.

A tömegek részére kiszórt ingyen pornó lehetővé tette, hogy az emberek vegetatív zombikként tűrjék az ide-oda dobálgatásukat a lezárások során, majd rongybábukként tereljék őket a rendelők felé a kísérleti oltások felvételére.

A forrás cikk listáz egy rendkívül szélsőséges példát is, mely megmutatja, hogy az őrületnek igazából nincs végső határa, vagy ahogy Hamvas Béla megfogalmazta:

A pokolnak nincs feneke, benne a zuhanás örök.

laptop_home_girl

Egy Tom nevű páciens több mint 125 ezer dollárt vert el a karantén alkalmával kokainra, pornófilmek vásárlására, valamint kéjhölgyek fogadására. Naponta 15 órán át bámult megállás nélkül szexvideókat. Megfogalmazni sem tudja kellő mértékben átérezhetően, mennyire tönkre vágta életét a súlyos függősége.