Csak kapkodjuk a fejünket, mikor a boltban az ételeink elkészítéséhez szükséges doboz tojás után nyúlván szemünk véletlen rátéved annak árcédulájára. Röpke két év alatt sokszorosára drágultak a tojások. Ne feledjük, hogy temérdek országban nem vonatkozik árstop a tojatokra, így akad olyan nemzet a földkerekségen, hol darabonként 200 forintnál is többet fizethetnek a mindennapos fogyasztási cikkért.

Ez még csak a jéghegy csúcsa: szinte minden tésztaféle, félkész étel és egy rakás tejtermék készül tojással, így azok árszínvonala is lassacskán a sztratoszférában tanyázik.

A szakértők kivétel nélkül a tomboló madárinfluenza számlájára róják a rendre rekordokat döntő tojásárakat, ám a tyúkok tartásával közvetlen foglalkozó farmtulajdonosoknak más véleményük van a jelenség mögött meghúzódó gyökérokokról. Bár kifejezetten az amerikai farmerek értekeznek nyíltan az elégtelen tojástermelés jelenségéről, mivel a probléma gyakorlatilag globálisnak mondható, feltételezhetjük, hogy a megfogalmazott problémák java része vonatkozik a golyóbis túlsó oldalára is.

A szárnyastartók madárinfluenza helyett az ipari csirketápokat nevezik meg az elmaradó tojásgyártás fő felelősének.

miert_nem_tojtok

Példának okáért az egyik vállalat, a Tractor Supply lánc tavaly változtatott a „Producer’s pride” elnevezésű csirkeformulájuk összetételén. Akik az ő tápjukból vásároltak az elmúlt hónapok során, közülük többen gyakorlatilag teljesen leálló tojástermelődésről számolnak be.

Rendkívül egyszerű módszerrel ellenőrzik a maguk tényállításait: miután más gyártmányú tápra állnak át, néhány nap elteltével a tyúkok ismét a szokásos ütemben és mennyiségben tojnak.

Velük ellentétben a hivatásos szakemberek a tyúkok téli időszak során szokásos viselkedésével érvelnek: ekkor természetesen kevesebb tojást termelnek. A roppant racionális érvelés ott bicsaklik meg, hogy a gazdák többsége már nyár óta tapasztalja a várt mennyiségű tojás elmaradását.

Egy TikTokon panaszkodó férfi tyúkjai például tavaly július óta nem tojtak. Több hónapon át tartó kínlódást követően fedezte fel és alkalmazta a többiek tanácsát, hogy tessék tápot váltani.

@urbanchickenfarmer Somethings wrong with the chicken food we are using 🤔 #urbanchickenfarmer #backyardchickens #chicktok ♬ original sound – urbanchickenfarmer


Miután ezt megtette, nagy örömmel jelentette be, hogy ismét van tojás. Az egyik csirke, aki épp elmúlt egyesztendős is lerakta végre az első tojatát (normálisan a tyúkok 6 hónapos kortól tojnak).

@urbanchickenfarmer Replying to @heartland_girls WE HAVE EGGS!!! #urbanchickenfarmer #backyardchickens #chicktok #chickensoftiktok #eggs ♬ Dreams (2004 Remaster) – Fleetwood Mac


Több független kutató jelezte, hogy kész bevizsgálni a gyanús tápokat. Míg legtöbben arra gyanakodnak, hogy az új formulák csökkentett mennyiségű fehérjét tartalmaznak, ami nyilván nem tesz jót a tojástermelésnek, addig mások feltételezik, hogy toxikus anyagok, vegyületek kerülhettek szándékosan a terménybe, hogy előidézhető lehessen az évek óta napirenden tartott globális élelemhiány. A Natural News tudományos szaklap szerint nem elképzelhetetlen, hogy aflatoxin-mérgezés miatt elégtelen a forgalmazott tápok minősége.

Amerika tavaly igencsak megsínylette a kibontakozó élelmiszerválságot, a rekord magas gabonaárak mellé bődületesen rossz narancstermést sikerült produkálnia. Ezzel párhuzamosan soha nem látott mennyiségű feldolgozóüzem borult rejtélyes körülmények közt lángba, mely folyamat szintén ama irányba téríti a konteós lelkületű személyek szimatát, hogy elkezdjenek jól kifundált összeesküvést sejteni az egyre kritikusabbá váló tojáshiány mögött.

Gyanújukat igazolja, hogy a Tractor Supply vállalat tíz főt számláló igazgatóságában olyan személyek foglalnak helyet, mint az egykori Vanguard-igazgató Joy Brown, a GMO-rajongó Andre Hawaux, vagy az egykori Victoria’s Secret elnök Mark Weikel.

Andre Hawaux kiváltképp gyanús személy. Az ő egykori ConAgra vállalata „Terminátor Magvak” fedőnév alatt olyan vetőmagokkal kísérletezett, melyek terméketlenné teszik azon földeket, melyekbe nevezett magvakat plántálják.

vidd_innen

A kevéssé konteós lelkületű gazdák pusztán azt gyanítják, hogy a költségcsökkentés jegyében jelentősen lejjebb vitték az egyébként minimum 16%-os fehérjearányt követelő gépi táp fehérjetartalmát, ebből kifolyólag a tyúkok nem állítanak elő tojást.

Lehetne organikus terményekkel, mondjuk füvekkel, rovarokkal és kukacokkal táplálni szegény szárnyasokat. Csakhogy ezeket az emberiség ellátásának céljára einstandolta a hatalom, hogy a tyúkok csőre helyett inkább a mi asztalunkra kerüljön a ropogós selyemhernyó és az ínycsiklandó légyfagyi.