Jellemző TikTokon, hogy a befutás legkönnyebb és legproblémamentesebb lehetőségét olyan elcsépelt formátumok lemásolása jelképezi, mint táncikálás, különféle prank-ek, transzformáció, magamutogatás, lipsync-elés, sütés-főzés vagy fitnesz.

Tedd fel magadnak a kérdést: nem vágysz legalább néhanapján némi változatosságra? Nem kívánnád tehetségedet más frontokon is megvillantani, ha már a TikTok a korlátlan kreativitás és fantázia birodalmaként aposztrofálja magát?

Melyek lehetnek hát azon tartalmak, amik nem a már unalomig nyúzott kategóriákat nyüstölik tovább, hanem tágítják a TikTokon terjeszthető tartalmak horizontális frontját?

Ne kutakodj tovább hiábavalóan válaszok után! Ebben a cikkben temérdek ötletet találsz, melyek segíthetnek neked TikTok tartalmaid felfrissítésében és meglévő rajongóid részére is szerezhetsz egy-két meglepetést!

Milyen videókkal futhatok hát be, melyek nem tartoznak a TikTok legsűrűbben felkapott kategóriáiba?

Dancing Girls Phone

Az alábbi bekezdésekben kifejezetten olyan ötletekre lelhetsz, melyek nem tartoznak a TikTok által jellemzően felkapott vagy favorizált kategóriák közé, mégis megvan bennük a potenciál, hogy magyar tartalom esetén százezres, angol nyelvű vagy nemzetközi klipnél milliós nagyságrendű nézettséget érhess el velük, amennyiben a kreatív ötletek kiaknázásán felül néhány könnyedén abszolválható alapszabályt is betartasz.

Lássuk a felhozatalt!

Oktató videók

Méltatlanul alulértékelt elemei a TikToknak az oktató tartalmak, holott annak kínai testvérpárja, a Douyin kifejezetten ezeket részesíti előnyben.

A TikTok sem csak a szórakozásról szól, hanem kiváló platform a tanuláshoz is. Ha szakértője vagy egy adott területnek, rövidke videókat készíthetsz, hogy megoszthasd tudásodat másokkal. A Tiktok kereteibe nyilván nem fér bele egy komplett 40 órás kurzus felmondása, ehelyett igyekezz amolyan kedvcsináló jelleggel bemutatni a szakterületed szépségeit.

Digitalis Oktatas

Íme néhány konkrétabb ötlet oktató videókhoz:

– Taníts meg egy új készséget, ami lehet bármi új ételek készítésétől a kódolásig.

– Magyarázz el egy összetett fogalmat egyszerűen. Ez lehet tudományos fogalom, történelmi esemény vagy egy aktuális hír kapcsán felvethető filozófiai / ideológiai eszmefuttatás.

– Oszd meg tippjeidet és trükkjeidet a pénzzel való bánásmódtól a közösségi szervezkedés elsajátításáig.

Jelenleg a tartalmakra fordítható időkeret 10 perc lehet, de már tervezik az időkorlát kitolását 15 percre, ami nyilván megkönnyíti majd a dolgodat oktató cuccok vágása terén.

Kulisszatitkok (inkább vállalkozóknak)

Workplace Greatsuccess

Az emberek szeretnek belátni kedvenc vállalkozásaik, termékeik és szolgáltatásaik kulisszái mögé. Ha rendelkezel hozzáféréssel a vállalkozásod előállította termékek munkafolyamataihoz, mutasd meg azokat a nézőknek, és prezentálj hozzájuk informatív, szórakoztató kommentárt.

Ha vállalati TikTok csatornát üzemeltetsz, mutasd be a lehető legtöbb munkafolyamatot, melyen áruid áthaladnak. Vezesd körbe nézőidet a munkahelyeden, mutasd be alkalmazottaidat. Ne kizárólag egy konkrét munkafázist prezentálj, hanem a komplett folyamatot az ötleteléstől kezdve a piackutatáson át egész addig a pontig, amíg a termék vagy szolgáltatás piacra vezetését végérvényesen eldöntitek.

Groteszk humor, poénos történetek, Stand-up comedy

A prank-ek és szituációs komédiák nagyon mennek, de a humor egyéb dimenziói kevésbé vannak kiaknázva.

A Z-generáció humora kiváltképp TikTok-kompatibilisnek bizonyul a maga szélsőségesen szarkasztikus, nihilista, abszurdista, önreflexív mozzanataival. Roppant menő még tények vagy nyilvánvalóságok viccként való előadása, vagy amikor egy jelenet vagy mém nyomán a néző azonosul annak tartalmával, mondván: „Nahát, ez én vagyok!”.

Művészi videók

Tobzódik ugyan a TikTok kreativitást bemutató tartalmakban, ám művésziekben már kevésbé. Pedig akad egy-két olyan ágazat, melyek képviselői kiváltképp profitálhatnának az ingyen promóció lehetőségéből, és megszerettethetnék a maguk tevékenységét a fiatalsággal.

Az efféle kiválóan működő koncepciókra néhány példa: speed painting, bűvészet, akrobatika, contortion (testhajlítás mindenféle abszurd pózokba), slam poetry, fotózás, grafika, origami, iparművészet, ruhatervezés, kézművesség.

Művészeted bemutatásánál arra kell ügyelned, hogy maga a tartalom semmiképp ne látszódjon gátlástalan önpromóciónak. Ugyanakkor ha ügyes vagy, azt is el tudod intézni, hogy tartalmaidon keresztül érdeklődést csatornázz saját előadásaid, műsoraid, kiállításaid felé.

Hobbivideók

Mesélj a hobbidról, mit szeretsz benne. Ismertesd a hobbid űzéséhez szükséges legfontosabb eszközöket és készségeket.

Do What You Love

Néhány perces tartalomnak abszolút ideális a hobbidhoz kapcsolódó vicces tények felsorolása, termékek bemutatása és értékelése, rövidke falatokra szabdalt tutorialok, interjúk más hobbistákkal.

Olyan tevékenységeket is bemutathatsz, melyek látványosak ugyan, ám régebbi korokban kizárólag a maguknak való kockák szórakozásának aposztrofálták azokat, mint amilyen a terepasztal-tervezés vagy miniatűrök faragása. Ezeket nagyon kedveli a TikTok népe.

Alternatív divatirányzatok

A mainstream divat rendre elárasztja a TikTok felületét, de mi a helyzet alternatív, időlegesen felkapott, olykor kizárólag helyi szinten megnyilvánuló divatirányzatokkal? Bizony ilyeneknek is méltó helyük van a FYP-en (For You Page).

A Sneakerheads egy kevésbé ismert Netflix sorozat címe nyomán a cipőrajongók és gyűjtők táborát tömöríti. A gorpcore a túraöltözékből lett utcai viseletet jelenti, melynek egyetlen lényegi fokmércéje a kényelem. A cottagecore nagyanyáink egyszerű viseletének visszatértét jelképezi, egyben az újból felkapott önfenntartó és önellátó életmód egyik lehetséges divatirányzatát.

Older Couple

Olykor meglehetősen elfajzott irányzatok is reflektorfényt kapnak. Ilyen az idei évben szleng szerint csak Shrek-divatnak gúnyolt foszöld és rongyos darabok viselete.

A japán kultúrában az iskolás lányok uniformisát leutánzó miniszoknyás Kogal hódít a huszonévesek körében. Szeretnének még egy kicsit tinik maradni, s persze ne feledjük el, hogy a pikáns videók rendre visszatérő szereplői a pajkos gimnazista lányok. 😉

A Tiktok rejtett kincseit jelképezik a klasszikus kötés-horgolás videók, illetve a helyi népviseleteket bemutató tartalmak is. Ezeket is nyugodtan pakold ki a profilodra, ne szégyelld, honnan jöttél.

Vidéki élet

Falusi lét, önellátás, fenntarthatóság. Ezek a vidéki létmód legnagyobb érdeklődésre számot tartó bemutatói.

Kiváltképp YouTube-on tesznek szert egyre nagyobb fokú népszerűségre az Isten háta mögé eldugott helyeken élő emberek létmódját prezentáló tartalmak. Soha ilyen könnyű nem volt „megkukkolni”, milyen egy középiskolás szibériai lány élete, vagy mit gondol a világról egy grönlandi halász. Ugyanígy a háború sújtotta Ukrajna falusi asszonyainak létmódja is leleplezésre kerül ország-világ előtt.

Ne felejtsük ki az Afganisztán visszafoglalásának évfordulóját önfeledten ünneplő tálibokat sem a képből, s akkor már tényleg mindent láttunk, amit emberi szem valaha befogadhat.

Kertészkedés, ezermesterség

Két rég elfeledett műfaj újbóli feltámadásra lelhet, amennyiben a TikTokot benépesítik eme hobbik / munkásságok művelői.

Elő a régi Ezermester újságokkal, Bálint Gazda könyvekkel! Mutasd meg, hogy a hagyományos kétkezi munkák is okozhatnak örömöt, amennyiben azt nem kizárólag pénzért végezzük egy lélekgyilkos gyárüzemben.

Szaktanácsadás

YouTube-on temérdek szakértő tart nyilvános tanácsadásokat, ám TikTokon egyelőre felfutóban lévő területről beszélhetünk.

Psychology Therapy

Tudásodat felhasználhatod pszichológiai, párkapcsolati, karrier vagy életmód-tanácsadáshoz, persze csak amennyiben hitelesen képviseled az általad választott témakört.

Beszédes tény, hogy Csernus is prédikál immár a TikTokon. Ilyen konkurencia mellett gyakorlatilag bárki nyugodt szívvel megragadhat egy mikrofont, és mondhatja a magáét.

Könyvajánló

Ez lehet a legmeglepőbb pont a felsorolásban, holott a TikTokot nyilván temérdek introvertált fiatal is böngészi, akik nem szeretnek táncikálni, nem tartják vállalható akciónak milliók előtt mutogatni magukat.

Ők lehetnek a rejtett kincsesbányát jelképező hallgatói a mi kis könyvkuckónkból előhalászott olvasmányainknak. Készíts ismertetőt, ajánlót, rövid összefoglalót kedvenc könyveidről. Ha megvan hozzá a képességed és szorgalmad, tedd előadmányod interaktívvá, pl. mellékelj infografikákat vagy a könyv mondanivalójához passzoló tartalmú klipeket a műsorodhoz.

Főzőcske másképp

Félperces TikTok-szakácskodással tele van a padlás, ugyanakkor ebbe a témába is lehetséges vinni egy kis változatosságot. Ne csak gyors recepteket prezentálj, hanem ismertesd saját hazád konyhájának egyedi jellegzetességeit. Adj tippeket az eredményes főzéshez, a legideálisabb állag eléréséhez minden ételnél. Ezeket rendre kihagyják a hobbiszakácsok, pedig receptet lemásolni nagyon könnyű. A legtöbb bonyodalmat mindig az jelenti, hogyan értelmezzük pl. a teáskanál fogalmát, vagy mit tegyünk, hogy ne kozmáljon oda az étel.

A parodisztikus konyhászkodásban is akad néminemű kiaknázatlan potenciál. Volt anno egy Gerilla Grill nevű főzőműsor, ami tökéletes formátumnak tűnik egy TikTok sorozathoz. 🙂 Aztán ott a híres-neves siófoki mesterszakács, ki temérdek sírva röhögős pillanatot nyújtott részünkre a maga roppant gourmet konyhai bűvészkedésével.

Múzeumok, nemzeti parkok bejárása

Szintén egy méltánytalanul alulértékelt műfaj, pedig a kultúra ápolása és tovább örökítése fiataljaink számára bizony elsődlegességet kell élvezzen a szimpla, együgyű szórakozással szemben.

Járd be a legérdekesebb múzeumokat, videózd le az ott látottakat (már ha hagyják: egyre több követel külön díjat a felvételkészítés jogához), fűzz érdekes adalékokat, tényeket a bemutatott tárgyakhoz.

National Park Walking

Hasonlóképp járj el a parkoknál: túrabakancs, gorpcore öltözék elő, aztán irány a természet! Lehetőleg ne csak a tájat mutasd be, hanem meséld el a környék történetét és amennyit lehet, mutass be annak faunájából, vendéglátó helységeiből, szórakoztató komplexumaiból (ha vannak).

Mely alapszabályokat a legfontosabb betartani, hogy az algoritmus megkedvelje és felkapja a tartalmaimat?

Amennyiben ráleltél a szívednek legkedvesebb niche tartalmakra, nem elegendő ezeket tömeggyártani. Tudnod kell legalább alap szinten, milyen jellegű kritériumok alapján rangsorolja a TikTok a tartalmaidat mások elé, hogy elérhesd a számodra kedvező megtekintési számokat.

Ehhez alább néhány általános jellegű tanácsot találsz, melyek alkalmazása elsődleges fontosságú, amennyiben szeretnél felkapott és sikeres klipeket gyártani oly kategóriákban is, melyek alap esetben nem tartoznak a TikTok kedvencei közé.

Az első, mely nélkül lehetetlen érvényesülni: el kell érned, hogy lehetőleg senki ne ugorja át videódat 3 másodpercen belül. Amennyiben ez túl gyakran megtörténik, a TikTok automatikusan lefelé rangsorolja tartalmadat, és egy idő után nem mutatja meg azt többé az érdeklődőknek.

Phoning Girls

Ennek érdekében szükséges úgy megvágnod klipedet, hogy rögtön a legelső másodperctől fogva valamilyen akció vagy beszéd jelenjen meg a képernyőn. Élőszó estén nyilván szó sem lehet arról, hogy az esetleges őzések és megakadások benne maradjanak a klipben – ki velük! Amennyiben olyan videót gyártanál, melynek csattanója csak a végén válik nyilvánvalóvá, lásd el a klipet egy „Várd ki a végét!”, vagy hasonló címzetű szöveggel.

Ha a nézőid figyelmének fenntartása érdekében gyorsan, akár hadarva beszélsz, mindenképp lásd el videódat jól látható feliratozással! Ennek elmaradása sokakat késztethet az érthetetlen dumád átugrására.

Jobbára ezek az átugrás, így virtuális süllyesztőbe jutásod elkerülésének alapvető kritériumai. De a felfokozottabb sikerhez ennyi sem elég, el kell érned, hogy nézőid interakciót is folytassanak tartalmaiddal, melyek három dimenziója a lájkok, kommentek és megosztások száma.

Nem olyan nyílt TikTok-titok, hogy a platform erősen favorizálja a minél több megosztást és kommentet generáló tartalmakat, míg a lájkok száma a korábbi évekhez képest kisebb súllyal nyom a latban.

Antisocial Media Endgame2

Célszerű tehát nézőidet a megosztás és kommentelés akciójára serkenteni.

Ehhez a következőket kell tenned. Először is, készíts kifogástalan minőségű felvételeket. A TikTok látogatói szeretik az autentikus látványt és elvetik az agyonfilterezett tartalmakat, ugyanakkor az alap képminőség egyre fontosabbá válik. Bő három éve Bella Poarch elmosódott felvételekkel is képes volt tízmilliós rajongótáborra szert tenni, most már elengedhetetlen egy 1080p-s videók készítésére képes telefon birtoklása.

A videóidban mindig alkalmaznod kell egy gag-et vagy kreatív fogást, mely által kitűnsz a többiek közül. A fentebb sorolt niche tartalmaknál ez még inkább fontos, míg szabvány táncikálásnál kevésbé lényeges.

Az intellektuálisabb tartalmaidnál mindig eressz el egy-egy meglepő tényt. Vágd meg úgy videódat, hogy a legérdekesebb jelenet kerüljön legelőre. Beszéd esetén találj ki valami egyedi köszöntést, de ne csinálj bejelentkező szegmenst, mert TikTokon ez garantálja a süllyesztőbe kerülésed.

Webcamming

Bár temérdek platformról kivezetésre kerültek, TikTokon továbbra is lehetőséget biztosítanak tartalmaid kiemelésére a hashtag-ek. Alkalmazd ezeket bölcsen, ugyanakkor ne használj olyant, aminek semmi köze a mondanivalódhoz! A TikTok moderátorai az ilyen viselkedést spamként kezelik, s így is járnak majd el a videóddal.

Akad néhány roppant általános hashtag, mint a #fyp. Ezeket roppant kis eséllyel ugyan, de kiaknázhatod a tartalmad felfuttatására. E hashtag alá percenként ezerszám özönlenek a videók, így gyakorlatilag lutri, hogy akad-e épp kéznél egy néző, aki egész véletlen pont a te tartalmadra bökvén és megnézvén azt elkezdi terjeszteni ismerősei körében.

Ha szeretnél kifejezetten trendeket meglovagolni mind a képviselt témád, mind hashtag-ek, mind a választott aláfestő zenék szempontjából, elengedhetetlen, hogy napi szinten csekkold a TikTok Trends oldalát, ami egy hivatalos összegző felület az épp felfutó tartalmak monitorozására.

Amennyiben hosszú távon is szeretnél tartalmakat gyártani és követőket gyűjteni, elengedhetetlen, hogy interakcióba lépj rajongóiddal. Mindig válaszolj a legérdekesebb kommentekre és a feléd intézett szakmai kérdésekre. Buzdítsd őket a megosztásra és hozzászólásra!

Vidam Marcius

További segítség a tartalmaid hathatósabb terjesztésére:

Az első néhány száz néző a legkritikusabb. Ha nem vagy biztos a sikerben, vagy nem rendelkezel még követőtáborral, vesd be más felületeken (Facebook, Instagram) gyülemlő ismerőseidet és követőidet. Oszd meg velük a videót és kérd őket, hogy lájkolják vagy kommentálják azt! Minél több a kezdeti interakció, annál nagyobb eséllyel fogja a TikTok előbb ezrek, majd tízezrek és százezrek részére közvetíteni a tartalmadat.

Ha nem tudod még, hány videó posztolása és mely időintervallumokban kecsegtet sikerrel a legnagyobb eséllyel, akkor heti hármat tegyél ki, melyek közül az egyik szerda estére, másik péntek kora délutánra, harmadik vasárnap reggelre essen (vasárnap TikTokoznak a legtöbben).

A videók hossza egy roppant kényes kérdés. Legmainstreamebb klipeknél mindig 15-45 másodperc az ideális (medián: 30 mp). Azonban a sorolt niche-eknél érdemes ezt a szabályt felrúgni. Azt mondanám, hogy 60-180 másodperc közti időtartam abszolút perfekt. Az élőszavas előadásoknál, mint amilyen a tanácsadás vagy oktatás, nyugodtan menj akár 5 perc fölé. Ne feledd, az első 3 másodperc a legkritikusabb! Ha addig nem ugornak át a nézők, nyert ügyed van, s gyakorlatilag mindegy, milyen hosszúra nyújtod mondandódat. Ha 3 percnél hosszabbra nyúlik tartalmad, késztesd a nézőidet interakcióra. A kommentelés és megosztás forszírozása elsődleges prioritást élvez a FYP-re kerüléshez!

Phone Girls

Ha valamilyen oknál fogva nem lelnél sikerre, pedig betartottad a fenti tanácsokat és a TikTok szabályzatát is, akkor 3-6 hét elteltével tedd ki megint ugyanazt a videót, csak más aláfestő zenével, esetleg kicsit másképp összevágva.

Soha ne töröld le a régi videóidat. Azokat se, melyek végül nem lettek népszerűek. A TikTok algoritmusa az ilyen akciót látatlanban bünteti. Hagyd meg régi felvételeidet, és koncentrálj újabb és jobb tartalmak előállítására.

Végül egy igazán bennfentes titok: hajdanán (néhány hónappal ezelőttig) a trendi zenék alkalmazása radikálisan megnövelte a siker esélyét. Most már nem egészen így van. Sőt, frissebb jelentések szerint egyáltalán nem kapja fel az algoritmus nagyobb eséllyel a divatos muzsikákkal bíró klipeket. Tehát kockáztass kicsit, nyugodtan válassz olyan zenét, ami neked is tetszik, nem csak a trendeknek.

FIGYELEM: ez egy részben vagy egészben mesterséges intelligencia által generált cikk, melyet a Bing AI és a Google Bard hozott létre. Az MI weblapunkon való alkalmazása miértjének megértéséhez kattints erre a szövegdobozra. Az MI-generálta tartalmak esetében mindig ellenőrizd a mellékelt források hitelességét!

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás