Kiapadhatatlan forrását nyújtja a komédiának az Elon Musk vezette Twitter

0

Alig néhány napja történt, hogy Elon Musk libertárius attitűdjének köszönhetően eluralkodott a káosz a Twitteren, s máris annyi új hírnek örvendezhetünk a madárkás platform háza tájáról, hogy csakhamar egy újabb hírcsokorra való információ gyűlt össze.

Musk állításra szerint a Twitter tele van Bloatware api-kkal, felesleges programkódokkal, melyek kikapcsolásával radikálisan növelhető a weboldal teljesítménye. Rögtön ki is adta az ukázt a kis mérnökcsapata részére, hogy szabaduljanak meg a Twittert vezérlő scriptek legalább 80%-ától, miután semmi szükség rájuk.

Olyannyira kiválóan sikerült az akció, hogy lehetetlen volt bejelentkezni a Twitterre, miután a kétfaktoros bejelentkezés véletlen deaktiválását követően többé nem érkeztek meg a belépőkódokat tartalmazó SMS-ek a felhasználók telefonjaira.

Egy másik nap azzal dicsekedett el, hogy a Twitter a világ legjobb közösségi médiafelülete a vállalkozások szempontjából, miután minden weboldal közül onnan kattint át a legtöbb felhasználó a tartalom-előállítók (újságírók, bloggerek, tévések, rádiósok stb.) linkjeire. Mindezt egy Bloomberg újságíró felvetésére adott válaszul publikálta Musk, ki arra panaszkodott, hogy nagyon kevesen kattintanak át Twitterről a Bloomberg cikkeire.

twitter_elon_musk_factcheck
A Twitter fact check alá helyezte Elon Musk bejegyzését

Miután Musk a világ legnagyobb klikk-generátorának nevezte birodalmát, csakhamar megérkezett tweet-je alá a fact check, mely szerint a Twitter az internetes átkattintások forgalmának alig 7%-át nyújtja. Mentségükre szóljon, hogy így is második helyen szerepelnek, mivel a Facebook gyakorlatilag mindent letarol az átkattintások „piacának” 70%-os leuralása révén. Hát igen, sokaknak, pláne az időseknek a Facebook jelenti az egész internetet, fogalmuk sincs, hogy létezik digitális élet azon kívül is.

Így telt el a hét első fele. A hétvége közeledtével még inkább felpörögtek az események. Musk ultimátumot intézett alkalmazottainak, hogy amennyiben azok szeretnének továbbra is a Twitternél maradni, jövő héttől fogva vállalniuk kell a hetvenórázást és a „Twitter 2.0” kódnévvel ellátott mesterverv megvalósítását.

A fenyegetés hatására, miután az eredetileg 7500 fős létszám felét kirúgta Elon Musk a hatalomátvételét követően, újabb 800 dolgozó mondott fel, így jelentések szerint már csak 2900 alkalmazott maradt a valaha szebb napokat látott cégnél. A mérnökgárda pótolhatatlan, a szociális platform működését kívül-belül ismerő tagjai álltak fel és hagyták faképnél ezt a pojácát.

social_media_clickthrough_rate_stat
Hivatalos statisztikák szerint a Twitter az átkattintásos forgalom alig 7%-áért felel.

Válaszul Musk a csütörtöki nap folyamán mindenkit hazaküldött, majd az irodát is bezáratta, gyaníthatóan azzal a célzattal, hogy elejét vegye a céget esetlegesen érő belső szabotázsnak, amíg rendeződik az elbocsájtott, valamint önhatalmúlag távozó munkaerő sora. Hétfőre vár vissza mindenkit a főhadiszállásra, ám addig a maradóknak egy nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy támogatják és aktívan építik a második generációs Twittert.

Olyannyira ügyesen menedzselte Elon bácsi a humán erőforrást, hogy az Európai Unió eljárást fontolgat a Twitter ellen, mivel Musk hatalomátvétele óta megszaporodtak rá a panaszok, és ama két alkalmazott is kirúgásra került, kik korábban az uniós hatóságokkal való kapcsolattartásért voltak felelősek.

Hogy mit takar a Twitter 2.0 koncepció, arról Musk legfeljebb néhány gombatripet követően papírra lőtt firkálmányaiból tájékozódhatunk, ráadásul minden nap más és más „zseniális’ ötlete támad a hanyatló szociális média megmentésére.

Első nagy terve a kis kék pipa áruba bocsájtása volt, mely művelet heveny röhögőgörcsre késztető pillanatokat teremtett. Aztán jött a rajongótábora megszavaztatásával az egykor volt Twitter-szolgáltatások visszavezetése kapcsán, mint ami a Vine volt. Ez egyébként nem akkora hülyeség, mivel a rövid videók megosztására alapozott szolgáltatást pont a TikTok napvilágot láttával egy időben lőtték le. Nagy pech, hogy ami a Vine-nak nem sikerült, az a TikTokot csakhamar első helyre repítette a Z-generáció kedvenc appjainak listáján.

Jött aztán Musk a dolgozói létszám alapos leépítésével, ami ugye pont ellenkező folyamat az ildomoshoz képest egy valaminemű fejlődési útvonalat bejárni szándékozó közösségi média életében. Végül, a hét utolsó munkanapján már egy radikálisan átformálandó Twitterről beszélt, gyakorlatilag nulláról újraírt motorral és API-kkal, financiális szolgáltatásokat nyújtva az oldalt látogató ügyfeleknek (fintech platform).

A sorolt újításokat egyetlen hét leforgásán belül jelentette be Musk. Izgágasága tovább mélyíti a Twitter válságát, melynek kapcsán egy héttel ezelőtt arról beszélt, hogy akár a csőd bekövetkezte sem elképzelhetetlen. Megdicsérhetjük szorgalmáért, mivel úgy tűnik, sikerült a csődhelyzetet elkerülnie: mivel világgá üldözte az oldalt istápolni képes szakértőgárdát, előbb hal be annak működése, vagy válik a hardverpark katasztrofális meghibásodás áldozatává, mint ahogy elfogyna a pénz a Twitter mögül.