A várakozásokkal ellentétben alaposan felfutott a Twitter-cenzúra mértéke Elon Musk színre lépése óta

0

Ama felkurjantás mentén vette önfeledten birtokba tavaly októberben Elon Musk a Twittert, hogy csakhamar rendet tesz a cenzúrát és a köznyugalom megzavarását karhatalmi erővel érvényesítő platform háza táján.

A kezdeti jelek biztatóak voltak: Musk rögvest a kísérleti COVID vakcinákkal szkeptikus ártatlan igazmondókat betiltó és tönkre tevő fasiszta moderátorhad kirúgásával indította regnumát a vezérigazgatói székben. Ezt követően mégis bebizonyosodott, hogy Musk, ahogy szokta, ismét bort ivott és vizet prédikált.

Az El País és a Business insider tényfeltáró írása szerint Elon Musk kifejezetten jó barátja a szerte a világon regnáló diktatúráknak. Amióta ő kéjes vigyor mentén befoglalta a részére kijáró bársonyszéket, a korábbi évekhez képest sokszor annyi emberjogi aktivista és sajtótermék megnyilvánulásait tiltotta be, vagy függesztette fel azok fiókjait, mint ahányat a COVID-náci moderátorok elintéztek.

2022 októbere óta, mióta Musk hivatalosan is befoglalta a Twitter főhadiszállást, összesen 971 kérvény érkezett különféle diktatúrák kormányzati szerveitől bizonyos tartalmak megsemmisítésére. Ezek közül Musk 808-at teljes mértékben, további 154-et pedig részlegesen jóváhagyott. Ez összesen 83%-os teljesítési arányt jelent.

freedom_of_speech_restriction2

A legtöbb kérvény a törökországi Erdogant kritizáló személyek eltüntetése kapcsán érkezett, de Indiából is tömegével követelték különféle hatalmi csoportok a véleménynyilvánítók megregulázását.

Összehasonlításképp a Musk előtti állapotokkal, 2021 októbere és 2022 áprilisa között a Twitter összesen 338 kérvényt fogadott be a diktatúrák képviselőitől cenzúrázásra, melyekből körülbelül 50%-ot hajtottak végre.

Musk hatalomátvétele óta tehát mind a cenzúrázásra vonatkozó kérvények mennyisége, mind azok teljesítési aránya radikálisan megugrott.

Érdekesség még, hogy Musk kifejezetten népszerűnek számít a MAGA-rajongó jobboldali populisták és a szintén jobboldali libertáriusok körében, akik általában véve elvetik a transzgender agendát, és a hagyományos családmodell, illetve nemi szerepek mellett törnek lándzsát.

Ehhez képest Musk összesen 182 bejegyzést – a kérvényezett mennyiség 62 százalékát – távolított el a transzgender narratívát kritizáló személyek és politikai szervezetek profiljáról.

woke_protesters

Felmerülhet a kérdés, hogyan lehetséges a szólásszabadság egyes számú bástyájában ily látványos és jogtipró cenzúragépezetet üzemeltetni? Nos, a véleménynyilvánítási szabadság szószólói bőszen hivatkoznak az amerikai alkotmány egyes számú kiegészítésére. Csakhogy ennek paragrafusai kizárólag az államhatalommal szemben való büntetlen felszólalás jogát védik, s nyilvánvalóan kizárólag az imperialista birodalom határain belül.

A magáncégek viszont bármit megtehetnek az emberekkel, s jogosultságaik közé tartozik a véleménynyilvánító személye eltüntetésének vagy ellehetetlenítésének lehetősége is. A libertárius szabadság jegyében a magánvállalatok nyugodt szívvel üzemeltethetnek jogorvoslati lehetőséget mellőző totalitárius diktatúrát.

E tényre rendre bőszen hivatkoznak a Facebook és egyéb antiszociális médiumok futtatói, hogy ők az amerikai alkotmány értelmében voltaképpen azt tesznek az emberiséggel, amit csak akarnak. A világ számtalan egyéb országát tekintve, ide értve Európát is, ahol a lakosság az állami önkény mellett a vállalatok túlkapásaival szemben is védelemben részesül, egész egyszerűen figyelmen kívül hagyják a jogi megfelelőség sajátságos követelményeit. Hiszen ők Amerikából üzemelnek, az ottani törvényeket kötelesek betartani.

Ennek pedig nem része az emberiség szólásszabadságának védelme a magánhatalommal szemben.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás