Míg a cuki kis pandák megmentésre kerültek, szegény, szerencsétlen, rossz PR-ú cápákkal senki nem foglalkozik

0

Örömteli hírt prezentált a nagyvilág részére a kínai kormány: bejelentették, hogy a mindenki által imádott cuki kis pandák immár nem számítanak kihalófélben lévő fajnak, miután évtizedek erőfeszítéseit követően sikerült példányszámukat 1800 fölé növelni. Ugyan továbbra is veszélyeztetettek maradnak, a jelenlegi szinten legalább már nem táncikálnak a kipusztulás szélén.

Nincs ilyen szerencséjük szegény cápáknak, akiket a pandákkal ellentétben szinte az egész emberiség tiszta szívből utál. Mivel rossz PR-juk révén nem számítanak „megmentésre érdemes” fajnak, sajnálat nélkül roboghatnak a végső kihalás felé.

A cápákkal szembeni ellenérzések sora az 1975-ös Cápa című filmmel kezdődött, Steven Spielberg rendezésében. Az azóta eltelt évtizedek során 100-nál is több cápákról szóló film látott napvilágot, melyek abszolút többsége, jó 96%-a negatív színben tünteti fel a faji diszkrimináció áldozatává vált halacskákat. Nyakló nélkül zabálják fel a tengerpart mentén békésen úszkáló szörfösöket, ropogtatják csontjaikat, ontják az egész tengert beszínező két hektoliternyi vérüket.

Ausztrál kutatók felhívják a figyelmet, hogy amellett, hogy több cápafaj van a pandamacikhoz hasonló helyzetben, őket szinte senki nem kívánja megmenteni. Pedig általában véve nem igaz, hogy a cápák olyannyira komoly veszélyt jelentenének ránk, ahogy azt a filmek lefestik. Sőt mi több, inkább nekik van félnivalójuk az emberiségtől, hiszen utóbbiak vadásszák őket nyakló nélkül, általában az uszonyaikért vagy a fogaikért. Miután az orvhalászok az igényelt fogakat vagy uszonyokat beszerezték, az állatok maradék részeit visszaengedik a vízbe – ahol rövid úton elpusztulnak, hiszen létfontosságú szerveiktől fosztották meg őket végleg.

Ausztrál kutatók felhívják a figyelmet, hogy a fantáziafilmek nyomán elsajátított fokozott rettegés és utálat helyett inkább igyekezzenek az érdeklődők megismerni a cápák valódi lelkivilágát. Néhány alapvető biztonsági intézkedés betartása mellett gyakorlatilag veszélytelenül közeledhetünk feléjük, és az esztétikai szempontból kifogástalan fajok hogylétéért aggódó lelkes állatvédők új, izgalmas, nem mindennapi barátokra lelhetnek az aranyos pandamacik mellé.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás