Dübörög a liberális demokrácia és szabad piaci kapitalizmus: az emberek soha nem látott öncenzúrára kényszerülnek a felfokozott „szabadság” következtében

0
Self Censorship Mask

Jól tudjuk, hogy az akadémikusok és diákok nagy százaléka tartózkodik attól, hogy kifejezze véleményét bizonyos témákban, tartván attól, hogy feljelentik, megfélemlítik vagy hivatalosan szankcionálják őket. Az egyetemi öncenzúráról gyakran beszélnek a médiában – és jogosan. De mi a helyzet a lakosság egészével? Hogyan változott az öncenzúra intenzitása az idő múltával?

A közelmúltban két releváns papír is napvilágot látott a téma kapcsán. Egy Egyesült Államokból származó tavalyi tanulmányban James Gibson és Joseph Sutherland összegyűjtötte az összes elérhető felmérést, melyek a következőhöz hasonló kérdést tették fel az amerikaiaknak: “Érzed-e úgy vagy sem, hogy ugyanolyan szabadon ki tudod fejezni véleményed, mint régen?”

Bár e kérdés nem feltétlenül ideális, megvan az az előnye, hogy mivel először 1954-ben Samuel Stouffer szociológus tette fel ugyanezt az amerikai népnek, ezzel lehetővé teszi a hosszú távú trendek tanulmányozását. Miután Gibson és Sutherland összegezte felfedezéseit, a következő eredményekre leltek:

2020-ra 46 százalékra növekedett ama polgárok száma, kik nem érzik úgy, hogy bármiről elmondhatnák véleményüket.

Oncenzura1

Ugyanezen arányszám 1954-ben mindössze 13 százalékot mutatott!

Egyértelműen növekszik tehát az öncenzúra mértéke. A növekmény trendszerű és tartós, bár nem lineáris. Az elmúlt évtizedek során rendre fluktuált ez a szám, ám nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy évtizedes léptékben az öncenzúra rendre radikálisan megnövekszik.

Tehát az amerikaiak körülbelül fele nem érzi magát kellően szabadnak, hogy kimondja a véleményét.

A második kutatás Németországban született. Az Allensbach Démoszkópiai Intézet kutatói a következőt kérdezték a német polgároktól: “Érzi-e úgy, hogy ma Németországban szabadon kifejezheti politikai véleményét, vagy jobb óvatosnak lenni?”

Ezt a kérdést először 1953-ban tették fel (Nyugat-Németországban), bár a tanulmányban közölt adatok sajnos csak 1990-ig, az újraegyesítés évéig nyúlnak vissza. A kutatók a következőket találták:

Oncenzura2

Ahogy Amerikában, úgy Németországban is jelentősen nőtt az öncenzúra. 1990-ben a németeknek alig 16%-a mondta, hogy jobb az óvatosság. 2017-re ez az arány 25%-ra nőtt, 2023-ban pedig 44%-ra ugrott. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan a lakosság közel fele nem érzi magát szabadnak politikai véleménye kifejezésére. Ráadásul a negatív változások java része az elmúlt évtizedben zajlott le.

A kutatók azt találták, hogy csak a zöld szavazók közt voltak többségben a magukat szabadnak érző politikai véleménynyilvánítók. Eközben a radikális jobboldali Alternative für Deutschland (AFD) szavazói gondolják leginkább úgy, hogy alaposan vissza kell fogniuk magukat.

Nincsen ugyan tudomásunk más országok statisztikáiról, azonban önmagában véve is nyugtalanító, hogy két, magát a nyugati liberalizmus demokratikus bástyájaként aposztrofáló nagyhatalom népessége körében születtek ily lesújtó eredmények.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás