Jövőre is csökken a minimálbér

0

Tovább csökkenti jövőre a minimálbért a magyar kormány. Az álhírportálok rendre növekedésről szajkóznak, holott a minimálbér reálértéke a 2020-as COVID-karantén óta folyamatosan erodálódik elfelé.

Íme a HVG által prezentált tévinformáció:

Megszületett a munkaadók és a munkavállalók között a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), e szerint decembertől 15 százalékkal növekedhet a minimálbér és tízzel a garantált bérminimum.

A döntést a Gazdaságfejlesztési Minisztérium jelentette be, és ennek alapján az év utolsó hónapjától a minimálbér bruttó 266 800, míg a garantált bérminimum pedig bruttó 326 000 forint lehet.

Azt írják ugye, hogy 15 százalékos növekedés várható jövőre, míg a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik. A különbség csökkenésének oka egyébként, hogy a kormány szeretné felszámolni a garantált bérminimum intézményét, ezért az elkövetkező években folyamatosan közelítik a két összeget egymáshoz, majd a különbség elillanását követően a garantált bérminimum megszűnik.

Merit Diligent Worker

Nem itt a gond, hanem a tavaly már részleteiben kifejtett hazugságnál, hogy a csökkenést növekedésnek állítják be. Lássuk miért.

Legutóbb kifejtettem, hogy a 2022 végén hivatalosan beismert 26 százalékos inflációra (tehát a valóság ennél is szörnyűbb képet festhetett) 16%-os minimálbér-növeléssel reagált a hatalom. A növekedés valós (reál) összegét az emelés mértéke és az inflációs ráta közti különbség által tudhatjuk meg. Eszerint 16-26 = -10. Tavalyról idénre tehát tíz százalékkal CSÖKKENTETTE a minimálbért a magyar kormány, ennyivel kevesebbet vihet haza az idén egy kiszolgáltatott munkás.

Ennyire radikális létszínvonal-romlás egyetlen év leforgásán belül talán még soha nem sújtotta a magyarságot. Volt persze anno hiperinfláció, de az emberek akkor még nem voltak dróton rángatott bábui a gazdaságpolitika kénye-kedvének és a munka kényszerének, hanem kvázi független parasztokként, csereberélgető kézművesekként vagy napszámosokként is megélhettek.

Napjainkra azonban az anyagi és szellemi függetlenség mindennemű lehetősége felszámolódott, ezért az elérhető jövedelmek és az azok reálértékét erodáló infláció mértéke totális kitettjévé teszi a lakosságot a szisztéma befolyásának. Magyarán ha a reálbérek csökkennek, a lakosság gyakorlatilag minden tagjának létszínvonala megindul az enyészet felé.

Torbe Csalt Vallalkozo

A hatalom azonban eztán sem kegyelmez a legkiszolgáltatottabb rétegeknek, s az idei létminőség-hanyatlást jövőre újabb radikális bezuhanás követi.

Az idei év inflációs statisztikája nem került egyelőre lezárásra. Mindenesetre a legfrissebb elérhető, októberi adatok fényében, amennyiben a forrásul szolgáló statisztika számait összeadjuk, majd azokból átlagot vonunk (elosztjuk 10-zel), akkor erre az évre 19,8 százalék infláció jön ki. Az októberi adat egyébként hivatalosan 9,9 százalékot mutat, ezt az általam forrásként használt Bankmonitor statisztika még nem tartalmazza.

Ha tehát nem nőnek a jövő évi minimálbérek legalább 19,8%-kal, akkor a lakosság újabb fizetéscsökkenésnek örvendhet, mivel a munkabéreket az infláció mértékének fényében mindig utólag kalkulálják az államok és munkáltatók egyaránt, reagálván az elmúlt 12 hónap változásaira.

Jövőre tehát csaknem ugyanúgy szegényednek az emberek, mint tették azt idén: a minimálbér 4,8%-kal, a garantált bérminimum 9,8%-kal lesz kisebb a megelőző évhez képest.

Két év átlaga szerint a magyar lakosságnak, legalábbis annak szegényebb rétegének reáljövedelme már csak 83%-a a 2022-esnek. A folyamatosan emelkedő hitelkamatok és a polikrízis gerjesztette újabb meg újabb inflációs sokkok, háborús válsághelyzetek, természeti és klímakatasztrófák teljesen kivéreztetik a munkásosztályt.

Tax Calculation1

Jómagam már 2021 elején figyelmeztettem a népességet, hogy a hatalom mesterségesen gerjesztett hiány és éhínség bevezetésén munkálkodik, hogy az emberiség behódolása abszolválható legyen a hamarosan tömegével érkező karhatalmi intézkedésekkel (háborús szervezkedés, totális kontroll, új világrend) szemben.

Világszerte feszült a helyzet, Németország ipara megszűnőben van, a csehek pedig hozzánk hasonlóan alig egy évtized lefolyásán belül ingyen fognak dolgozni földesuraiknak, akkora jövedelem-hanyatlást szenvednek el.

A magyar állam az újabb minimálbér-csökkentést megelőzően jelezte, hogy teljesíteni kívánja az új világrend proponenseinek kívánalmait, és amilyen gyorsan csak lehet, digitális identitás-szisztémát átütni a népesség feje fölött. A megszorítások hathatós szolgálatot teljesíthetnek a kivéreztetett lakosság engedelmességének kisajtolására és az érkező változások elfogadtatására.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás