Hamarosan megszűnhet a nagyüzemi állattartás a mesterséges húsnak köszönhetően

0

Kissé disztopikusnak ható művelet zajlik éppen az amerikai kémcsövekben. Sorra nyílnak a startup cégek ama célzattal, hogy mesterséges hússal árasszák el a világpiacot az ökoszisztémára egyre nagyobb veszélyt jelentő nagyüzemi állattartás miatt.

Nem csupán az embertelen (vagy inkább állattalan) körülmények között tartott és növesztett csordák, valamint azok brutális legyilkolása kelti a riadalmakat az élelmiszeriparban, hanem a folyamatos népességnövekedésből eredő egyre nagyobb igény a húsra, mely a minőségi takarmányok egyre nehezebb elérhetősége következtében sokkal kevésbé lesz kielégíthető az elkövetkező évtizedekben.

Magát a mesterséges húst, mint lehetséges helyettesítő élelemforrást 2013-ban mutatták be először zárt körben újságírók előtt. Az első prototípus kifejlesztése mintegy 80 millió Forintnak megfelelő dollárba került, melynek minősége elfogadható, íze viszont förtelmes volt.

A legfőbb baj a mesterséges hússal, hogy zsírszövet nem keletkezik benne, így túl száraznak bizonyul a mindennapi fogyasztáshoz. A mérleg másik serpenyőjében azonban biztonságosabb étekkel gazdagodhatunk, pláne ha jól alágyújtunk. A szintetikus kaja nagy előnye az organikussal szemben, hogy nem telepednek meg benne veszélyes baktériumok, garantáltan biztonságosan fogyasztható. Ez nem jelenti azt, hogy a hasznos, emésztést segítő baktériumokat is mellőznünk kell, hiszen az efféle élelem az utókezelés során beoltható a megfelelő baktériumkultúrával.

A laborhús elkészítéséhez elegendő egy apró szövetmintát venni egy donorállatról. Annak felhasználásával mintegy 80.000 hamburgerre elegendő marhahús növeszthető. Hasonló módszerrel baromfit, vagy tenger gyümölcseit is sikerrel termelhetnek. Az elmúlt években az első tapasztalatok nyomán a minőség finomhangolására helyezték a hangsúlyt a kutatók. Úgy néz ki, a megfelelő esztétikumot mesterséges színezékekkel kívánják elérni, míg a szokott állag és ízélmény eléréséhez éppen mostanában ötleteknek ki új módszertanokat.

Az amerikai FDA élelmiszeripari egyesület szorosan monitorozza a folyamatot, pláne mert az utóbbi időkben megcsappant a beléjük vetet bizalom. Igyekeznek elérni, hogy a mesterséges hús piacra vezetése előtt minden kétség elháruljon annak biztonságossága iránt.

Az új bizniszbe olyan neves személyiségek is beszálltak már, mint Bill Gates.