Hamarosan az autód is megfigyel téged

0
Car Surveillance

Hallhattál már az automatikus sebességkorlátozás vagy a távirányítással lekapcsolás ideájáról, ám mindeddig úgy tűnt, járműveinket kizárólag kívülről fogják vezérelni és megfigyelni az új világrend pszichopatái. Most megérkeztek a tervek a folyamat következő lépcsőfokáról, ahol nemhogy autód mozgását figyelik és kívülről avatkoznak be annak mozgásába a „hatóságok”, de magát a járművedet is ellened fordítanák. Hamarosan minden mozdulatodat figyeli majd az autód, s amennyiben nem az elvárásoknak megfelelően vezeted azt, bizony önhatalmúlag felülbírálhatná vezetési stílusod. Arról nem is beszélve, hogy szabályszegés esetén rögtönzött szankciót foganatosíthatna ellened a birtoktárgyad.

A járművek és velük az utak szélén véletlenszerűen szétszórt GPS-szenzorok eddig az autók sebességét, gyorsulási tempóját és az általunk befoglalt sávot voltak képesek valós időben monitorozni.

A következő évek során a megfigyelés lehetőségei kiterjednek a folyamatos kamerázásodra és vitális jeleid monitorozására. A beltérbe telepített, házilag eltávolíthatatlan kamerák és szenzorok tökéletes precizitással mérik, valóban az utat bámulod-e vezetés közben, két kézben szorongatod-e a kormányt, keletkeztet-e az elkövetkező másodpercek során sebességtúllépést a gázpedál taposása? A járművek intelligens MI-algoritmusai megneszelik, ha elkalandozik figyelmed az út vonalától, ha elbóbiskolni készülsz a volán mögött, vagy ha vezetés előtt véletlen bekortyoltál egy gyűszűnyi meggylikőrt.

Car 6943479

Míg a külső GPS-monitorok belassíthatják autódat sebességtúllépés esetén, addig beltéren az is megfigyelhető, rajta tartod-e lábad a gázpedálon, amikor sebességkorlátozást előíró táblával találkozol. Ha igen, alanyi jogon és azonnali hatállyal leemelésre kerül a vonatkozó bírság összege a bankszámládról és szociáliskredit-kartonodról egyaránt.

Mindemellett az autógyárak arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal indítható szériaautókkal is kísérleteznek. Minderre azért van szükség, hogy az autód kizárhasson téged a saját járműved vezetésének jogából, ha bevonják jogosítványodat, vagy még mindig nem helyeztél elegendő pénzmagot a számládra, hogy kiegyenlítsd az illegális gázpedál-nyomásod végett fellebbezhetetlenül kirótt büntetést.

Ezeket a szenzor és ujjlenyomat-adatbázisokat a gyártók központi szerverfarmjaikon tárolják, így mind a forgalmazók, mind a hatalom emberei másodperc alapon lesznek képesek lekövetni, merre jársz és mit csinálsz.

Mindez nem csak a pártállami bűnözők dolgát könnyíti meg jelentős mértékben, de a klasszikusokét is. Egy igazán tökös hacker akár észrevétlenül is szabadon ki-be járhat a központi adatbázisban, amint talál egy erre lehetőséget nyújtó biztonsági rést.

Movement Map

Mivel másodperc bontásban képes bárki megvizsgálni, jellemzően merre tartózkodsz, az általad örömmel beszolgáltatott gazdag adattenger nyomán a betörők és rablók könnyű szerrel végezhetnek kockázatelemzést, a hét melyik napján és a napnak mely szakán tartózkodsz legnagyobb eséllyel otthonodtól távol, hogy a lebukás lehető legminimálisabb veszélye mellett rámolhassák ki a házadat.

Ha van olyan szerencséjük a hackereknek, hogy ujjlenyomat vagy íriszmintáidat is eltárolja az autógyár a maga belső szerverén, akkor az indiai digitális állampolgárság programhoz hasonlóan egyedi és lecserélhetetlen azonosítóid lenyúlásával a komplett egzisztenciád, bankszámlád, járműved, értékpapírjaid és biztosításaid feletti kontrollt egyaránt átvehetik a bűnözők.

Mindez nem pusztán fikció, hanem színtiszta realitás. A Mozilla Alapítvány megvizsgálta a járműforgalmazók szerződési feltételeit és adatvédelmi gyakorlatát, majd arra a következtetésre jutott, hogy

az autógyárak a felhasználók adatvédelme szempontjából minden eddig vizsgált üzletágból a legrosszabbul teljesítettek.

Car It Engineer

Ilyen körülmények közepette valóban kimagasló intelligenciáról tesz tanúbizonyságot mindenki, aki hagyja járművét 0-24-ben élőkamerás TikTok-közvetítést rögzíteni.

A Mozilla Alapítvány azt is felfedte, hogy a legtöbb autógyártó a vásárlókkal aláíratott szerződései szerint jogot formálhat a begyűjtött adatok eladására vagy továbbítására boldog-boldogtalan számára. Magad is jót nevethetsz majd az élet iróniáján, mikor a sztrádán hasítva egyszer csak az arcképed világlik fel egy impotencia-kezelő orvosi beavatkozás reklámja mellett.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás