Akad egy Isten háta mögötti faluban székelő törzs, kikhez a déli harangszó délután 2-kor ér oda, s a modern civilizációról legfeljebb regéket meg mondákat hallottak, ám saját szemeikkel nem tapasztalhatták meg azt.

A mítosz szerint a kis falu egyik ifjonca útra kélt, hogy a legközelebbi nagyvárosból elvigye a falu népe részére a modern zenét. Mindez olyannyira megihlette az otthon maradott ifjúságot, hogy elhatározták: együttest alapítanak.

Így született meg az Otyken, a klipjeik tanúsága szerint 7-8 fiatalból, többnyire lányokból álló banda. Bár eredetileg családi méhészetük promotálása végett vágtak bele a klipkészítésbe (YouTube-csatornájukon fellelhető korai videóik is erről tesznek tanúbizonyságot), a nagyvilági ember részére különcnek mondható fúziós népzenészetük iránt kellő érdeklődés mutatkozott, hogy önálló lábra állván is megállják helyüket – legalábbis az orosz felségterületeken mindenképp.

Az Otyken név a türk eredetű Ötüken földrajzi helyről kapta a nevét, ami a helyi mondavilág szerint a türk népek őshazája volt. Eme eredetmítosz meglehetősen szoros rokonságot mutat a magyar ősvallásként számon tartott tengrizmussal.

A Szibériában fészkelő kis törzs alig néhány ezer főt számlál. Bár oroszul beszélnek, mindezt roppant egyedi, máshol nem ismert akcentussal teszik. Akad az együttesnek olyan tagja is, aki egy kihalás szélén álló, a világon alig tíz ember által ismert dialektusban szólal meg!

Az együttes tagjainak egyike sem professzionális zenész, mindenki a maga képességeinek megfelelő hozzáadott értéket adja a produkcióhoz. A fronténekes, Azyan nem pusztán csodás hangjával, de mozgáskultúrájával is növeli a műsor színvonalát. A többieket mind akkor mutatja a kamera profilból, amikor az ő mutatványa kerül szemlére az adott klipen. Az egyikük gitárt nyúz, másikuk dobol, a harmadik torokénekével biztosít háttérvokált, a negyedik dorombon játssza az átkötő betéteket, az ötödik meg mókás táncmozdulataival tölti ki a zenei üresjáratot.

Mindegyik tag teljesítménye félúton mozog az amatőrizmus és profizmus közt. Az összkép mégis olyannyira egyedi, a végeredmény pedig rendkívüli, hogy bűn volna nem bemutatni és ajánlani őket. Kiváltképp mivel felfutóban lévő együttesről van szó, megérdemlik a promót idehaza is.

Legfrissebb klipjük a Legend című alkotás, melynek szövege valószínűleg valami helyi népdal feldolgozása lehet. Saját maguk művészetét ugyan világzenének hívják, ám véleményem szerint sokkal inkább illik rájuk a crossover megnevezés, mivel népi művészetüket modern műfajokkal, mint poppal, RnB-vel, elektronikus zenével kombinálják.

Legnagyobb sikert aratott klipjüket év elején adták ki, ami meg is alapozta részükre az év többi részében alaposan felfutó ismertséget. Kiváltképp népszerűek TikTok-on, hol 1,7 millió követővel büszkélkednek.

Nemzetközi pályafutásuk épp csak most indul be, a műfaj iránt érdeklődőknek érdemes sasolni, hátha megjelennek kisebb-nagyobb fesztiválok, rendezvények programtábláiban. Hátráltatja kibontakozásukat, hogy az orosz-ukrán háború végett nagy mértékben megnehezült az orosz földön élők utazgatása.