Így nyomatja a magyar csárdást és húzza a cigányzenét Kim Jong-Un házi leányzenekara

0

Olykor a diktátor is elérzékenyül néha, s heveny szentimentalizmusában elkezd hangolódni a klasszika nagyjaira, miközben újabb 15 politikai ellenlábas halálos ítéletét firkantja alá.

Pontosan efféle karakter Kim Jong-Un, aki apja halálát követően úgy döntött, megreformálja egy kicsit az idejétmúlt és 70-es években ragadt észak-koreai zenei világot.

2012 júniusára össze is állt a Moranbong Band nevet viselő együttes, melynek tagjai – szintén egyféle újításképp – kizárólag nőnemű zenészekből kerültek kiválogatásra. A toborzást nem más végezte, mint maga Kim Jong-Un személyesen, aki igyekezett hazája legszemrevalóbb teremtéseit egybegyűjteni, hogy azok megmutassák a nagyvilág imperialista társadalmainak, milyen is az igazán tökös észak-koreai virtus.

A lánybanda fúziós zenét játszik, ami azt jelenti, hogy modern darabokat vegyítenek klasszikával, vagy épp fordítva, klasszikus zenéket nyomnak modern elektronikus hangszereken. A lányok a világ minden tájáról merítenek ihletet saját koncertjeik tartalmassá tételére: az egyik alkalommal a csárdást, majd cigányzenét is nagy elánnal húzták:

Az otthoni médiában koreai Spice Girls-ként aposztrofált együttes 2013 újévén adta legnagyobb szabású koncertjét, melyen első ízben mutatták meg a széles világ előtt fúziós művészetük kiválóságát:

Az utóbbi években sajnos több alkalommal visszavonult az együttes, máskor tagcserék történtek, mindenesetre nem sikerült azt oly módon összetartani, hogy folyamatos turnéra legyenek képesek. Külföldön meg nyilván gyakorlatilag lehetetlen koncerteket tartaniuk. 2015 decemberében majdnem sikerült Kínában egy több állomásos turnét szervezni, melyet végül alig néhány órával az első koncert előtt fújt le a kínai kormány. Nem szerették volna ugyanis, hogy a háttérben a koreai hadsereg nukleáris arzenálját meg ballisztikus rakétáit mutogassák vizuális komponensként a csodás műdarabok játszása közben.

Aki kíváncsi rájuk, az a 2013. január 1-jei koncertet teljes hosszában is megtekintheti:

A klasszikusok fúziója mellett saját darabokat is előadnak. Az alábbi remekmű például kifejezetten Kim Jong-Un istenítésére készült. A lányok menedzsmentje volt olyan kedves, hogy angol feliratot is mellékelt a szöveghez. Úgyhogy aki a „Köszönjük néked, Rákosi elvtárs” dalocskával már kehesre énekelte torkát, az a legközelebbi karaoke-esten a kommunizmus elkerülhetetlen győzelméről áriázhat a mikrofonba, mely csodás utópiába személyesen Kim Jong-Un vezet el mindannyiunkat.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás