Teljesen földbe álltak az okostelefon-eladások 2022-ben, a butafonok viszont tarolnak

0

Egyik évről a másikra 17%-ot vesztettek nagyságukból az ünnepi szezon alatti okostelefon-eladások. Ez még nem minden: az iPhone 2007-es bevezetése óta most először fordult elő, hogy karácsony közeledtével a megelőző negyedévhez képest kevesebb okostelefon leljen gazdára.

Habár mindezek ellenére sikerült 1,21 milliárd eszközt elpasszolni, a hírek – legalábbis a mobiltelefon-gyártók számára – egyáltalán nem biztatóak. Az eladások lassulása 2019-ben indult be, s a folyamat szívósan kitartott a 2020-21-es esztendőkben is. A tavalyi mennyiség-zuhanás a 2013-as évnek megfelelő szintre helyezte vissza az okostelefon-eladásokat, pontosan oda, ahol az értékesítések berobbanásának kezdetén álltak a statisztikák.

A szakértők egyáltalán nem számolnak az adatok javulásával, sőt mi több: 2023-ra újabb bezuhanást jósolnak. Az sem elképzelhetetlen, hogy 2013 óta első ízben 1 milliárdnál kevesebb okostelefon lel gazdára.

Ami egyeseknek bánata, az másoknak öröme. A Z-generáció az éllovasa annak a folyamatnak, mely a rég elfeledett, tán igaz sem volt butafonok nagy visszatérését generálja. A nosztalgikus hangulatba révedt Z-generáció részére a 90-es és kora 2000-es évek kütyüjei maguk a retro alkalmatosságok mekkája, úgy, ahogy nekünk volt a bakelitlejátszó meg a Trabant gépkocsi.

dumbphoning_girl

A Z-generáció teljesen rákattant a 2000-es évekbeli digitális kamerákra, mp3-lejátszókra és lehajthatós telefonokra. A felesleges függőséget gerjesztő ingerek eliminálásának igénye mellett nagy aggodalommal figyelik az elmúlt évek kirobbant megfigyelési botrányait, személyes adatokkal való visszaéléseit, többszáz millió felhasználó kényes adatait tartalmazó adatbázisok meghackeléseit, s arra a következtetésre jutnak, hogy legalább otthon a négy fal közt hadd járjon ki nekik a privát szféra.

Nem igazán aludhatnak nyugodtan, mikor tucatnyi poloska hallgatózik a házukban a telefontól kezdve a laptopon át az Amazon Alexáig bezárólag.

Egy Z-generációs lány 15 millió megtekintést nyert TikTok videójában arról lelkendezik, hogy tessék mindenkinek lehajthatós telefont venni, mivel az akció által a fiatalság szorongásainak 90%-a eliminálható.

@skzzolno Replying to @saraahhhyo literally everyone needs a flip phone in their life #BRINGBACKFLIPPHONES #college #goingout #collegelifehack #flipphone #y2kaesthetic ♬ original sound – skzzolno

Fura módon a gyermekeik lelki állapotát állítólagosan roppant mód szívükön viselő szülők tiltakoznak leginkább a regresszió ellen. Az egyik anyuka a következőképp fogalmazta meg aggodalmát:

Ha gyermekeink butafonra váltanak, hogyan követjük majd le őket?